Emre Kızılkaya: Hükümet misilleme olarak Twitter erişimini engeller mi?
Gazeteci Emre Kızılkaya, Yetkinreport'ta Twitter'in Türkiye’de, 7 bin 340 hesabı AK Parti adına manipülasyon yaptığı gerekçesiyle engellenmesini yazdı. Kızılkaya, "Hükümet misilleme olarak Twitter erişimini engeller mi?" başlıklı yazısında, "Dünyanın en büyük dijital platformları, demokratik bir kamusal alan olarak sosyal medyaya yönelen başlıca tehdidin otoriterleşen devletler ve partizanlık olduğunu düşünüyor artık" tespitinde bulundu.
DUVAR - Gazeteci Emre Kızılkaya, Yetkinreport'ta Twitter'in, Çin ve Rusya ile birlikte Türkiye’de, 7 bin 340 hesabı AK Parti adına manipülasyon yaptığı gerekçesiyle engellenmesini yazdı.
Bunun, ABD merkezli sosyal medya şirketinin Türkiye’deki trol ve bot ağlarına yönelik ilk operasyonu olmadığını kaydeden Kızılkaya'nın "Hükümet misilleme olarak Twitter erişimini engeller mi?" başlıklı yazısı şöyle:
"Twitter, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile bağlantılı 7 bin 340 adet hesabı, manipülasyonu engelleme politikalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle kapattığını duyurdu. Bunun üzerine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da sert bir açıklamayla hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a destek hesaplarının hükümet tarafından tek merkezden yönetildiğini reddetti, hem de Twitter’i bir “ideolojik kara propaganda” aracı ilan etti; bunu da yine Twitter hesabı üzerinden duyurdu.
Bu, ABD merkezli sosyal medya şirketinin Türkiye’deki trol ve bot ağlarına yönelik ilk operasyonu değil. 2014’teki ilk operasyonu Hürriyet’te bir haberle kamuoyuna duyurduğumuz gün Türkiye’de hükümet Twitter’a erişimi engellemişti.
Sosyal medya devinin bugünkü adımının nasıl bir politika değişikliğine işaret ettiğini anlamak için gelin altı yıl öncesini hatırlayalım: 17 Mart 2014 tarihinde Twitter’ın ABD’deki yönetim kadrolarında yer alan bir kaynağımla konuşmuştum. Ondan aldığım ve ertesi gün teyit edebildiğim bilgiler 20 Mart günü Hürriyet’in birinci sayfasında duyuruldu, ekonomi sayfasında manşet oldu, Hürriyet Daily News’ta da İngilizce yayımlandı.
Bu haberi okumuş muydu bilmem ama aynı gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Bursa mitinginde konuştu. “Twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız. Uluslararası camia şunu der, hiç beni ilgilendirmiyor” dedi. Hükümetin daha sonra “FETÖ ele geçirdi” diye OHAL kapsamında bir KHK ile kapatacağı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) aynı gün harekete geçip Twitter’a erişimi engelledi.
DÖNÜM NOKTALARI: GEZİ VE 17-25
Olayın arka planı şuydu: İktidar partisi, Mayıs 2013’te başlayan Gezi Parkı protestoları sırasında sosyal medyayı “muhalefete kaptırdığı” sonucuna varmıştı. O dönemde çoğu Fethullahçı hesap, Gezi Parkı protestocularına karşı sosyal medyada iktidar partisinin söylemlerini destekliyordu. Tıpkı AKP’liler gibi Fethullahçıların çoğuna göre de Gezi Parkı protestocuları “terörist” idi.
Twitter’da bu görüşe nesnel olgulara dayanarak karşı çıkan, Gezi Parkı protestolarının demokratik ana damarına şahitlik etmiş benim gibi gazetecilere hem Fethullahçı, hem de AKP’li hesaplar organize bir şekilde saldırıyordu.
Fethullahçıların Twitter’daki bu desteğine rağmen iktidar, sosyal medyayı “muhalefete kaptırdığı” sonucuna varınca ipleri eline almaya karar verdi. Özellikle Eylül 2013’ten itibaren AKP’nin gençlik kolları seferber edildi.
Fethullahçılarla iktidar partisinin dershanelerin kapatılma sürecinde giderek gerilen ilişkisi 17-25 Aralık 2013 operasyonlarıyla beraber açık bir savaşa dönüştü. İki grup artık sosyal medyada da karşı saflardaydı."
YAZININ TAMAMINI BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ..