Emre Yücelen: YouTuber değil, şan eğitmeniyim

YouTube üzerinden yayınladığı ses analizleriyle geniş kitlelere ulaşan Emre Yücelen Gazete Duvar'a konuştu. Yücelen, “Kendimi YouTuber olarak hiç görmedim. Ben şan eğitmeniyim. Ve sadece YouTube üzerinde işimi yapıyorum. Ama dışarıdan bakınca YouTube kanalı olan kişilerin adı bu. Profesyonel mesleğimizi YouTube'a aktardık. Yıllar önce web siteleri vardı, Şimdi YouTube... İleride daha pek çok şey olabilir” diye konuştu.

Abone ol

DUVAR - Son dönemde Youtube videolarıyla adından sıkça söz ettiren bir isim Emre Yücelen. Rachelle Ferrell'den Neşet Ertaş'a, Dimash Kudaibergen'den Aleyna Tilki'ye... 'Emre Yücelen Şan Dersi' isimli kanalda Türkiye'den dünyanın farklı yerlerine uzanan ses renklerine şahitlik etmek mümkün. Ayrıca Yücelen bu kanalda “Şarkı söylerken tonumu nasıl bulurum?”, “Ses kötüyse bile şan eğitimi ile gelişir mi?” gibi teknik soruları da cevaplıyor. Bu işi yaparken öncelikle kimseyi kırmamaya çalıştığını belirten müzisyen, bunun sebebini şöyle açıklıyor: “ Müzik yapan herkese saygı duyuyorum. Bu benim yıllar içinde öğrenip geliştirdiğim bir şey. Bana darılan kimse olmadı.”

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi bölümünden mezun olan Yücelen, bağlama, gitar, piyano, ney ve ud çalıyor. İlk solo albümünü 2010 yılında çıkaran müzisyenin toplam 3 albüm, 2 single'ı var. Çocukluktan beri en büyük hayalinin müzisyenlik olduğunu söyleyen Yücelen, bununla yetinmeyip 2013'te 'Yücelen Müzik' isimli Müzik Yapım Firması'nı kurdu. En son 'Doğa İçin Çal 10' projesinde tadımlık İki Keklik yorumuyla dinlediğimiz müzisyenin 1000'i aşkın doğal ortamda tabiat ve canlı seslerini profesyonel ses ve görüntüleri ile kaydettikleri 'Doğa Sesleri Projesi' de halen devam ediyor. Müziğin, sesin ve notaların içindeki Yücelen'e sorduk. Ses analizleri ve müzik sektörüne dair pek çok şey anlattı.

Çocukluğunuzdan beri amacınız bir albüm çıkarıp müzisyen olmakmış. Siz şu an ses analizlerinizle daha fazla tanınıyorsunuz. Bu size nasıl hissettiriyor?

Ben bir müzisyenim yani hayatımda sadece müzik oldu. Çocukluğumdan beri müzisyen olmayı istedim. Albüm çıkarmak, sadece bir kısmı bu isteğimin. Onu da fazlasıyla gerçekleştirdim. Şu an bildiklerimi paylaşıyorum. Müthiş güzel bir his.

Videolarınız müzikle yakından ilgili olmayanlar tarafından da sizin tepkilerinizi görmek ve yorumlarınızı öğrenmek için takip ediliyor. Kanalı açarken bu kadar ilgi göreceğinizi düşünüyor muydunuz?

Hayır hiç düşünmemiştim. Kendi bildiklerim ve takip eden soru soran kişilerin yönlendirmesi ile kanal gelişti. Hala da gelişmeye devam ediyor. Ancak müzikten para kazanmayan kişilerin izlemesi benim için büyük onur.

'BANA DARILAN KİMSE OLMADI'

Müzik gibi soyut ve göreceli bir konuda yorum yapıyor olmanın zorlukları neler?

Sanat işi yapanlar kırılgandır. Ben de öyleyim. Çabuk üzülüp veya çabuk sevinip motivasyonumuzla ilerliyoruz. Bu sebeple öncelikle kırmamaya çalışıyorum. Müzik yapan herkese saygı duyuyorum. Bu benim yıllar içinde öğrenip geliştirdiğim bir şey. Bana darılan kimse olmadı.

Analizlerde yeterince objektif olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Elbette. Bazı analizlerde çok yeterli olmayabilir anlattıklarım. Ama görüşlerim çoğunlukla gerçektir.

Gitar, piyano, ney, ud çalıyorsunuz. Enstrüman hakimiyetinin avantajları neler?

Aslında buna hayattan aldığınız zevk olarak bakmalısınız. Enstrüman çalmanız size müzikte başka bakış açıları kazanmanızı ve daha da fazla zevk alabilmenizi sağlar.

'BEN OTORİTE DEĞİLİM'

Sizden sürekli kendi ses analiziniz isteniyor. 'Bilirkişi' kabul edilmek sizin müziğinizdeki beklentileri artırıyor mu?

Hayır. Ben bir otorite değilim. İnsanların da benimle beraber bu keyifli müzik oyunundan haz aldıklarını düşünüyorum. Bu açıdan bakıyorum.

Ses analizi yapmak birçok müziğe ve sese hakimiyeti gerektiriyor. Bu belki de sizin müzikal kumbaranız. Bu birikimin size katkıları neler?

Evet en zevkli kısmı da bu. Dünyanın bir çok yerinde farklı sanatçıları önce dinleyip sonra tanışmak edindiğim müthiş bir deneyim ve vizyon. Daha da detaylı bakmak. Daha fazla müzik içinde tecrübelenmek. Bana sanırım bunları katıyor. Neler kattığını ileriki yıllarda daha iyi anlayacağım.

YouTuber'lığı meslek olarak görmek mümkün mü? Maddi kazanç boyutunda tatmin edici mi?

Kendimi YouTuber olarak hiç görmedim. Ben şan eğitmeniyim. Ve sadece YouTube üzerinde işimi yapıyorum. Ama dışarıdan bakınca YouTube kanalı olan kişilerin adı bu. Profesyonel mesleğimizi YouTube'a aktardık. Yıllar önce web siteleri vardı. Şimdi YouTube. İleride daha pek şey olabilir. Sağlığımız oldukça içinde kalmaya devam edeceğim. Maddi olarak çok çalışmanız gerektiğini söyleyebilirim. Normal sabah 8 akşam 6 işinden hiçbir farkı yok. Sadece kendi işinizin patronusunuz. Bu güzel.

Doğaya olan düşkünlüğünüzü biliyoruz. En son 'Doğa İçin Çal' projesinde yer aldınız. Ayrıca Doğa Sesleri isimli bir proje başlatmıştınız. Şu an ne aşamada?

Şu an çalışmalar devam ediyor. “Doğa İçin Çal” projesinde yer almak çok güzeldi. Mutlulukla hatırlayacağım. Uzun süredir kendi yaptığım “Doğa Sesleri” albümleri ve videoları yayımlıyorum. 30'a yakın albüm ve 200'e yakın video şu an Türk Hava Yolları uçaklarında milyonlarca insanla gökyüzünde buluşuyor. Türkiye'nin doğasını gösteriyoruz. Çok mutluyum bu konuda. Yeni çekimler yapmak için sabırsızlanıyoruz.

'MÜZİKLERİMİN HAKLARI BENİM OLSUN YETER'

Yücelen Müzik'te her şey yolunda mı? Şu dönemde bir müzik şirketi nasıl işliyor?

Yücelen Müzik kendi yapım firmam ve hedefi sadece ürettiklerimi yayınlamak. Ancak bunun yanında güvendiğim ve sevdiğim dostlarımı da yayımlıyorum. Çok büyük olma gibi bir hırsım yok. Müziklerimin hakları benim olsun yeter.

Her türde şarkı söylemek için iyi bir ses yeterli mi sizce?

Her türde şarkı söylemek çok önemli bir şey değil. Önemli olan ne hissettirdiğiniz. Belki bir çocuk şarkısında bunu yakalarsınız. Türler insandır. İnsanlar türleri oluşturur. Sizin ürettiğiniz önemli üretilmiş olanları okumak bence sınırları olan bir şeydir.

Müzikte Türkiye'de ses mi yoksa beste mi kazanıyor?

Her ikisi de. Kolay, yani herkesin söyleyebileceği bir şarkı olacak. İlk formül bu. Söyleyemeyeceğiniz bir şarkı patlamaz da...

Birçok şeyle uğraşıyorsunuz. Bir gününüz nasıl geçiyor?

Çok yoğun ve sürekli üreterek... Ben böyle yaşamayı çok seviyorum. Her ürettiğim şeyin içinde müzik var. Aslında bir çiçek bahçesi gibi düşünün. Her çiçekten farklı sesler geliyor. Ve her gün onlarla ilgileniyorsunuz. Yenilerini ekiyorsunuz.

Yakın zamanda yeni albüm projeniz olacak mı?

Evet düşünüyorum. Şarkılar var. Yakında zamanda güzel bir proje ile yayımlamayı düşünüyorum.