En çok artan ve azalan harcamalar

TEPAV'ın derlediği verilere göre 1 Mayıs haftasında her 3 alışverişten 1'i internet üzerinden yapıldı. Bir önceki haftaya göre gıda harcamaları yüzde 4 azalırken, elektrik-elektronik eşya, bilgisayar harcamaları yüzde 13 arttı.

Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgını, online alışverişin genel harcamalardaki payını katladı. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Merkez Bankası verileri üzerinden, harcama kalemlerine göre tüketicilerin haftalık ve aylık banka kartı/kredi kartı harcaması ile haftalık/yıllık değişimleri inceledi.

Buna göre tüketim harcamaları mayısın ilk haftasında, bir önceki haftaya göre yüzde 18 (2,3 milyar lira) arttı. 1 Mayıs haftasında banka kartı ve kredi kartı kullanılarak 15 milyar 3oo milyon lira tutarında harcama yapıldı.

YILLIK BAZDA HARCAMA AZALDI

Bir önceki yılın aynı dönemine (15 Mart-3 Mayıs 2019) göre kıyaslandığında 13 Mart-1 Mayıs 2020’de yapılan harcamaların tutarı yüzde 10, işlem adedi ise yüzde 18 azaldı.

MARKET HARCAMASI BİRİNCİ SIRADA

Mayısın ilk haftasında banka/kredi kartı ile yapılan harcamaların yüzde 27’sini (4.1 milyar TL) market ve alışveriş merkezleri, yüzde 10’unu (1.6 milyar TL) kamu/vergi ödemeleri, yüzde 8’ini (1.3 milyar TL) elektrik-elektronik eşya, bilgisayar ve yine yüzde 8’ini (1,2 milyar TL) çeşitli gıda harcamaları oluşturdu.

Banka ve kredi kartıyla internet üzerinden yapılan alışverişin oranı ise yüzde 20'den yüzde 32'ye çıktı. Bu yöntemle alışverişin parasal karşılığı ise 4 milyar 900 milyon lira oldu.  Alışverişin 932 milyon TL’si yani yüzde 6’sı ise telefonla yapıldı. Böylece 1 Mayıs haftası itibariyle alışverişin üçte biri internet üzerinden yapıldı.

1 Mayıs haftasında bir önceki haftaya kıyasla market ve alışveriş merkezleri harcamaları yüzde 4, çeşitli gıda harcamaları yüzde 4 azalırken, elektrik-elektronik eşya, bilgisayar harcamaları yüzde 13, internet üzerinden yapılan alışverişler yüzde 43 arttı.

Bir önceki haftaya oranla 1 Mayıs haftasında sadece market ve alışveriş merkezleri, çeşitli gıda, kumarhane /içkili yerler ve havayolları harcamalarında düşüş görüldü. En fazla artış ise kamu/vergi ödemeleri, araç kiralama-satış/servis/yedek parça, sigorta, kulüp/dernek/sosyal hizmetler harcamalarında görüldü.

EN ÇOK ARTAN VE AZALAN HARCAMALAR

Bir önceki yılın aynı dönemine göre  (15 Mart-3 Mayıs 2019) kıyaslandığındaysa 13 Mart-1 Mayıs 2020’de en fazla artış yüzde 45 ile market ve alışveriş merkezleri, yüzde 37 ile elektrik-elektronik eşya, bilgisayar ve yüzde 18 ile çeşitli gıda harcamalarında görüldü.

Aynı dönemde harcamaların en fazla azaldığı kalemler şöyle sıralandı: Havayolları yüzde 79, konaklama yüzde 79, kumarhane/içkili yerler yüzde 69, seyahat acenteleri/taşımacılık yüzde 67, yemek yüzde 57 ve giyim ve aksesuar harcamalarında yüzde 52.

(EKONOMİ SERVİSİ)