En eski evcil köpeklerden biri belirlendi: 17 bin yıl önce yaşamış

Araştırmacılar tarafından analiz edilen bir üst kol kemiği, 17 bin yıl önce Paleolitik dönemde yaşayan bir köpek türüne ait çıktı.

Abone ol

DUVAR- Bask Ülkesi Üniversitesi’nin İnsan Evrimi Biyolojisi ekibi tarafından analiz edilen bir köpeğe ait kemik, 17 bin yıl önce Paleolitik dönemde yaşayan bir örneğe ait çıktı.

Arkeofili'nin aktardığına göre, Profesör Conchi de la Rúa liderliğindeki ekip, kemik kalıntıları üzerinde morfolojik, radyometrik ve genetik çalışma yürüttü.  Analizler türün genetik olarak Canis lupus familiaris (evcil köpek) olarak tanımlanmasını sağladı.

Erralla humerus. a) Önden görünüm. b) Arkadan görünüm. c) Ortadan görünüm. d) Yandan görünüm.

Parçacık hızlandırıcı kütle spektrometresi kullanılarak karbon-14 aracılığıyla doğrudan tarihlendirilmesi yapılan kemiğin, günümüzden yaklaşık 17 bin 410-17 bin 96 yıl öncesine ait olduğunu gösterdi. Bu, Erralla köpeğinin Avrupa’nın Üst Paleolitik Çağın Magdalenian döneminde, yani en geç evresinde yaşadığı anlamına geliyor. Bu durum köpeği Avrupa’da şimdiye kadar var olan en eski evcil köpeklerden biri yapıyor.

Erralla köpeği, şimdiye kadar analiz edilen birkaç Magdalenian köpekle aynı mitokondriyal soyu paylaşıyor. Bu soyun kökeni, Avrupa’da yaklaşık 22 bin yıl önce meydana gelen Son Buzul Maksimumu ile çakışan bir soğuk iklim dönemiyle bağlantılı.

Ekibin lideri Conchi de la Rúa'ya göre bu sonuçlar, kurtların evcilleştirilmesinin şimdiye kadar önerilenden daha öncesinde gerçekleşmiş olma olasılığını artırıyor.