Endonezya Sağlık Bakanı 'Allah'ın lütfu' dedi, Harvard uyardı

Çin'de ortaya çıkan yeni tür korona virüsünün Asya, Avrupa ve Ortadoğu'da yayılmasına rağmen 260 milyon nüfuslu Güneydoğu Asya ülkesi Endonezya'da tek bir vaka tespit edilmemesi tartışma yarattı. Endonezya Sağlık Bakanı durumu "Allah'ın lütfu' olarak açıklarken uzmanlar uyardı: Testlerin doğru yapılamaması küresel çaptaki çabalara da zarar verir.

Abone ol

DUVAR - 260 milyonluk nüfusuyla dünyanın dördüncü en kalabalık ülkesi olan ve Çin'le yakın ilişkileri bulunan Endonezya'da hiçbir korona virüsü vakasına rastlanmaması uzmanlar arasında endişe yarattı. Ülkede iki kişinin korona virüsü benzeri belirtilerle ölmesine rağmen resmen bir vaka açıklanmaması üzerine, Harvard Üniversitesi'nden ülkeye kontrolleri sıkılaştırma çağrısı geldi.

'MİLYONLARI KONTROL EDEMEYİZ'

Endonezya Sağlık Bakanı Agus Putranto ise ülkedeki durumu "Allah'ın lütfu" olarak nitelemeyi tercih etti. Bugüne dek 134 kişiye test yapıldığını söyleyen Putranto, "Eğer bu zamana kadar hepsi negatif çıktıysa, bu Allah'ın lütfudur" dedi. 260 milyon nüfuslu ülkede komşulara kıyasla çok az oranda kişiye test yapıldığı belirtilirken, Endonezyalı bakan "Her öksürene veya grip olana test yapsaydık, o zamanlar milyonları kontrol etmemiz gerekirdi" diye konuştu.

Endonezya Sağlık Bakanı, "Her öksürene veya grip olana test yapsaydık, o zamanlar milyonları kontrol etmemiz gerekirdi" dedi.

İKİ HASTANIN ÖLÜMÜ ŞÜPHE YARATTI

Putranto, bu hafta korona virüsü belirtilerine benzer şikayetler sonrası ölen iki kişide de testin negatif çıktığını söyledi. 23 Şubat günü Endonezya'nın Batam kentinde ateşlenen ve nefes sıkışması yaşayan Singapurlu bir adam ölmüş, bölgenin sağlık yetkilileri 'ölümün bilinmeyen bir başka hastalıktan kaynaklandığını' açıklamıştı. Semarang'da da, yurt dışından dönen 37 yaşındaki bir erkek zatürre nedeniyle ölmüş, bu kişinin de H1N1 virüsünden öldüğü belirtilmişti.

'SEYAHAT ROTASININ ÜZERİNDE'

Ancak uzmanlar, salgınla küresel çapta mücadele için Endonezya'nın kontrolleri sıkılaştırması gerektiğini söylüyor. Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, virüsün Çin'deki merkez üssü Wuhan'dan doğrudan uçuşların yapıldığı Endonezya'ya uyarıda bulunulmuştu. Araştırmada, Endonezya'da tespit edilmemiş vakalar olma olasılığının yüksek olduğunu belirtmişti.

Toronto Üniversitesi'nden salgın hastalıklar uzmanı doktor Isaac Bogoch da, "Çin'le Endonezya arasında çok fazla bağlantı var ve bölgedeki bütün diğer ülkelerde vakalar görüldü" diyerek Endonezya devletinin resmi açıklamasını sorguladı. Bogoch, bölgede yaşayanların seyahat rotaları göz önünde bulundurulduğunda, Endonezya'nın daha sıkı kontroller geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Bununla birlikte, Dünya Sağlık Örgütü'nün Endonezya temsilcisi Navaratnasamy Paranietharan, Çin'den uçuşların yasaklandığı ülkede şu an için ülkede bir sorun olmadığını belirtti. (DIŞ HABERLER)