Endonezya'da yanardağ patladı: 'İkincil afet' uyarısı yapıldı

Endonezya'daki Ibu Yanardağı, mayıs ayında yaşanan patlamaların ardından bugün bir kez daha patladı. Bölgede su baskını ve soğuk lav akışı gibi 'ikincil afetlerin' de yaşanabileceği belirtildi.

Abone ol

DUVAR - Endonezya'nın doğusundaki Halmahera adasındaki Ibu Yanardağı patladı. Cumartesi günü yaşanan patlamada yanardağdan çıkan lavlar, 5 kilometre yüksekliğe ulaştı. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Ibu Yanardağı'nda bugün yerel saatle 11.03'te yaşanan patlama, mayıs ayında yaşanan bir dizi patlamanın ardından geldi. Konuya ilişkin açıklama yapan Endonezya Yanardağ Bilimi Ajansı (PVMBG), çıkan kül sütununun güneybatıya doğru ilerlediğini bildirdi. Bölgede yaşayanlardan ve turistlerden, yanardağdaki aktif kratere 7 kilometreden daha fazla yaklaşmamaları istendi. 

'ŞİDDETLİ YAĞIŞ OLURSA HASAR VE CAN KAYBI YAŞANABİLİR'

Ajansın paylaştığı görüntülerde, yanardağın saçtığı külün gittikçe daha yoğunlaştığı, sonunda dağıldığı görüldü. Endonezya Afet Yönetim Ajansı BNPB, yerel yetkililere yaptığı uyarıda, su baskını ve soğuk lav akışı gibi ikincil afetlerin yaşanabileceğine işaret etti.

Endonezya Meteoroloji Müdürlüğü'nün analizine göre, bölgede orta seviyeden yükse seviyeye değişecek oranda yağış bekleniyor ancak kurum, yağışın ne zaman düşeceği hakkında bilgi vermedi. BNPB Direktörü Suharyanto, dün yaptığı açıklamada, patlamadan geriye kalan maddelerin birikmesi durumunda bunun tehlikeli olabileceğini, bu sebeple derhal temizlenmesi gerektiğini ifade etmişti. Suharyanto, "Eğer şiddetli yağış olursa, su baskınları yaşanabilir, hasara ve can kayıplarına neden olabilir" diye konuşmuştu. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)