Enerji Bakanı Bayraktar: Türkiye 12 reaktörün olduğu bir nükleer kapasiteye sahip olacak

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, "Türkiye, Akkuyu, Sinop ve Trakya'da toplam 12 reaktörün olduğu bir nükleer kapasiteye sahip olacak" ifadelerini kullandı.

Abone ol

DUVAR -  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sinop Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü öğrencileriyle bir araya geldi.

Türkiye, 2050 yılına kadar 20 gigavatlık nükleer kurulu gücü devreye almayı hedeflediğinin belirten Bayraktar, Türkiye'nin nükleer programı kapsamında, Mersin Akkuyu'da devam eden nükleer santrale ilave olarak Sinop ve Trakya'da da iki nükleer santralin yapılmasını ve küçük modüler reaktörlerin de sisteme dahil edilmesini planladıklarını aktardı.

Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) birinci reaktörden bu yıl içinde deneme üretimi kapsamında ilk elektrik üretiminin yapılacağını kaydetti.

Bayraktar, nükleer enerjiye çevre gerekçesiyle karşı çıkılmasına ilişkin, "Tam tersi çevre için nükleere ihtiyacımız var. Birleşmiş Milletler Taraflar Konferansı'nda 25 ülke, 'Dünya, iklim değişikliği mücadele edecekse 2050'de nükleer gücünü 3 katına çıkarması lazım.' diye bir deklarasyona imza attı. O 25 ülke içerisinde ABD, Japonya, Fransa, Kore, Çin var. Ekonomisi güçlü ülkeler var. Çevre için nükleere ihtiyaç var. Diğer gelişmiş ülkeler gibi Almanya da nükleere dönüş yapabilir" ifadelerini kullandı.

'RUSÇA BİLMEK, ÇİNCE BİLMEK ÇOK BÜYÜK AVANTAJ'

Bayraktar, nükleerde yerli ekipman üretiminin ve insan kaynağının önemli olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:"Akkuyu için 300 öğrenciyi yurt dışında eğitime gönderdik. Mezun olanlar gelip çalışmaya başladılar. İnşallah sizler mezun olduğunuzda o projede veya Sinop'taki veya Trakya'daki projede çalışırsınız. Sayılarınızın artması lazım. Çünkü bizim çok güçlü bir insan kaynağına ihtiyacımız var. İyi yetişmiş gençlere ihtiyacımız var. Mutlaka bir yabancı dil öğrenin. İngilizce şart değil ama literatürü takip açısından Rusça bilmek, Çince bilmek çok büyük avantaj."

'AKKUYU'DAKİ BİRİNCİ REAKTÖRDE YÜZDE 90'LARIN ÜZERİNDE TAMAMLAMA VAR'

Öte yandan, yeni santrallerin görüşmelerinde ilgili ülkelere araştırma reaktör şartı ortaya koyduklarını bildiren Bayraktar, "Öyle sadece nükleer enerji santrali yaptık, elektrik ürettik gittik yok. Araştırma reaktörü mutlaka olması lazım. Bu müzakerelerde 'Nükleer yakıtı Türkiye'de yapalım.' diyoruz. Yani nükleerin yakıtından başlayarak bütün tedarik zincirini kuracak şekilde bir planlama içerisindeyiz. 2010'da imzalanan hükümetler arası anlaşma sonucunda Akkuyu'da nükleer santralin inşa edilmeye başlandı. Birinci reaktörde yüzde 90'ların üzerinde tamamlama var. Türkiye, Akkuyu, Sinop ve Trakya'da toplam 12 reaktörün olduğu bir nükleer kapasiteye sahip olacak" ifadelerini kullandı.

(ANADOLU AJANSI)