Enerji Çalışanları Sendikası'ndan bakanlığa dava: Eski verileri kullanıp irademizi yok saydılar

Enerji Çalışanları Sendikası, yüzde 1'lik iş kolu barajını aşmalarına rağmen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın eski verileri baz alması nedeniyle bu haklarının ellerinden alındığını savundu.

Abone ol

İSTANBUL - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sendika üye sayılarını geçtiğimiz günlerde açıkladı. Bakanlığın verilerine göre kimi sendikalar yüzde 1'lik iş kolu barajını aşamadı. Barajı geçemeyen sendikalar, bakanlığın istatistikleri açıklama tarihine itiraz ediyor. Bu sendikalardan biri olan Enerji Çalışanları Sendikası (EÇS), Resmi Gazete'deki verilere göre 0.96'da kaldı. EÇS Hukuk Danışmanı Uğur Güler, bakanlığın verileri açıkladığı listenin güncel olmadığını savundu. Güler, EÇS'nin barajı geçtiğini, verilerin açıklanma tarihiyle ilgili Yargıtay kararı olduğunu, bakanlığın mahkeme kararlarına uymadığını belirterek, dava açtıklarını ifade etti.  

'KISA SÜREDE BİNLERCE İŞÇİYE ULAŞTIK'

2024 Nisan ayında kurulan Enerji Çalışanları Sendikası, 3 ay içerisinde UEDAŞ, Çoruh ve Aras iş yerlerinde çoğunluğa ulaşmayı başardı. EÇS Hukuk Danışmanı Uğur Güler, "Elbette bu kısa sürede yakalanan başarı üzerine sayılabilecek çok neden vardır. Biz içinde bulunduğumuz durumu başarılı buluyoruz, çok kısa zamanda örgütlenmemizi büyüttük ve binlerce işçi arkadaşımızla yan yana geldik. Gelinen süreçte işçilerin kendi sendika deneyimi birçok sendika ve işvereni rahatsız etmiş durumda. Toplu iş sözleşmesinde işçinin kendisiyle masaya oturacak olmak işverenleri çok rahatsız etmiş olacak ki, örgütlenmemizin önüne türlü engeli çıkarıyorlar. İşverenler, işçinin sendika tercihini baskı ve tehditle yönlendirmeye çalışıyor ve kendi yandaş sendikalarında tutmak istiyorlar" dedi.

'BAKANLIK ESKİ TARİHLİ VERİLERİ BAZ ALDI'

Güler, gelinen son aşamada temmuz ayında açıklanan sendikalar ve işkolu istatistiklerinde büyük bir haksızlıkla karşılaştıklarını belirtti. Güler, haksızlığı şu sözlerle anlattı: "24 Temmuz tarihinde açıklanan istatistiklerde sendikamız bağlı olduğu işkolunda yüzdelik olarak 0,96 oranında açıklanmıştır fakat bu oran ve sayı güncel sayılarımızı yansıtmamaktadır. Bakanlıktan yetkili kişilerden aldığımız bilgilere göre eski tarihli üye sayılarına göre açıklama yapıldığını kendileri de itiraf etmiştir."

'BİZ BARAJI GEÇTİK, BAKANLIK YARGITAY KARARINI DİNLEMELİ'

Güler, yaşanan sorunla ilgili Yargıtay 9'ncu Hukuk Dairesi'nin 15 Haziran 2023 yılında verdiği kararı hatırlatarak şöyle devam etti: "Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, istatistiklerin Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihin bir gün öncesine ait olması gerektiğini söylüyor. Bu karar oy birliğiyle alınmıştır. Biz bu kararla birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yapmış olduğumuz başvuruda, istatistiklerin eski tarihler esas alınarak açıklandığını söyledik. Güncel tarihte biz barajı geçmiştik. Aynı zamanda Ankara 4. İş Mahkemesi'nde yargılaması devam eden davamızı da açmış bulunmaktayız. Bakanlık açıkça içtihatlara aykırı davranmaktadır ve karar binlerce işçinin, emekçinin iradesini yok sayan bir sonuç doğurmuştur. İşçinin sendika kurma ve seçme hakkı Anayasa'dan ve kanunlardan gelmektedir. Biz kimseden bir lütuf beklemiyoruz, 18 Temmuz tarihinde barajı aşan sayıya ulaşmıştık fakat 24 Temmuz'da açıklanan istatistikler 16 Temmuz tarihinin verileri baz alınarak açıklanmıştır. Bu yanlıştan dönülmesini, Yargıtay kararlarına uygun hareket edilmesini ve hakkımız olanı istiyoruz."