'Enerji piyasası tarihin en büyük krizini yaşıyor'

BOTAŞ'ın doğalgaz akışını kesmesi ile elektrik santrallerinde üretim durdu. Elektrik dağıtım şirketlerinin ise, kesintiler yoluyla tüketimi düşürmeye çalıştığı belirtiliyor.

Abone ol

DUVAR - Son günlerde yaşanan elektrik kesintileri günlük hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Başta İstanbul olmak üzere birçok ilde yaşanan kesintiler nedeniyle, üretim de durdu. Sadece Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde 30 bin işçi, enerji sağlanamaması nedeniyle işyerlerinden geri gönderildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve elektrik dağıtım şirketleri, elektrik hatlarında yaşanan arızanın giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Faik Sönmez'in, 21 Aralık'ta, Enerji Enstitüsü sitesinde yayınlanan haberinde, doğalgaz ve elektrik piyasalarında tarihin en büyük krizinin yaşandığına dikkat çekmişti.

Haberde, arz yetersizliği nedeniyle BOTAŞ'ın elektrik santrallerini gazını kestiği ve elektrik üretiminin durdurduğu belirtildi. Haberde konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

"25 Kasım itibariyle mesken gaz tüketimin artmasıyla santrallerin gaz çekişine kısmi olarak kısıtlama getiren BOTAŞ, 14 Aralık’ta tüketimin daha fazla artması sonucu gaz kullanma kısıtını %50’ye çıkarttı. BOTAŞ santrallere ek bir yazı daha göndererek 21 Aralık itibariyle kısıtlamayı %75’e çıkarttı. Kısıtlamalar yinede yetersiz kalınca, 22 Aralık 2016 itibariyle elektrik santrallerine doğalgaz tedariğinin %90 oranında kesildiğini bildirdi. BOTAŞ santrallerin sadece %10’a kadar gaz kullanmasına izin verdi fakat özel sektör santral yetkilileri, bu kadar düşük gaz tedariği ile teknik açıdan türbinlerin devreye girmesi ve çıkması süresinin çok düştüğünü bu nedenle büyük santrallerin tamamen kapatılması zorunluluğunun doğduğunu bildirdi."

"Sektör yetkilileri, BOTAŞ’ın kararını mesken tüketiminin artması sonucu aldığı bildirdi. Bazı kaynaklara göre ise İran’dan ve Rusya Batı Hattı’ndan gaz akışlarında problem oluştu. Öte yandan, İran ulusal doğalgaz şirketi yetkilileri Türkiye’ye anlaşma gereğince tam kapasitenin tedarik edildiğini hatta Türkiye’nin kendilerinden ek gaz ve elektrik istediğini bildirdi. BOTAŞ’ın doğalgaz akışlarına ve sistemin sağlığına dair verileri gizli tutması nedeniyle alınan bilgiler teyit edilemedi. Sektörü sarsan gelişmeler karşısında ise resmi kaynaklardan hiçbir açıklama yapılmaması dikkat çekti. Bulgaristan ulusal doğalgaz şirketinden alınan bilgilere göre, batı hattından ithal edilen gaz miktarı dün için 45 milyon m3 seviyesinden 42 milyona düştü."

DOĞALGAZ TÜKETİMİNDE YENİ REKOR 

Grafikler: Enerji Enstitüsü

Haberde geçen kışa ait doğalgaz tüketim rekorunun Aralık ayı içerisinde kırıldığı aktarıldı. Geçtiğimiz kış mevsiminde en yüksek doğalgaz tüketimi 181 milyon metreküp olurken, 16.12.2016 tarihinde 184 milyon metreküp tüketim gerçekleşti.

Hafta sonunda (17-18 Aralık) mesken ve sanayi tarafında tüketiminin 170 milyon metrekübe düşmesiyle toplam gaz tüketimi 189 milyon metreküp seviyesine kadar geriledi. Sektör kaynakları, yeterli arz kaynağı gözükmesine rağmen elektrik santrallerine gaz tedarik edilememesini, dağıtım altyapısında aksaklıklar olduğu şeklinde yorumladı.

.

YÜKSEK MALİYET NİSAN'DA YANSIYACAK 

Elektrik fiyatlarının yüzde 400 yükseldiği belirtilirken, her saat değişen elektrik fiyatları tüketiciye hemen yansımıyor.Enerji Piyasası Denetleme Kurulu, 3 aylık dönemlerde elektrik tarifesini belirlediği için, yüksek maliyetlerin Nisan 2017-Haziran 2017 tarife dönemimde tüketiciye yansıyacak.

"Piyasa aktörleri, döviz tarafındaki kur baskısı ile birlikte iç piyasada artan maliyetler düşünüldüğünde 1 Nisan 2017 itibariyle son tüketici için hem gaza hem elektriğe zam beklenmesinin çok olası olduğunu belirtti."

.

DOĞALGAZ AÇIĞI 2 HAFTA DAHA DEVAM EDER

Haberde, elektrik dağıtım şirketlerinin, kesintilere ile tüketimi düşürmeye çalışıldığı aktarıldı. Haberde yaşanacak doğalgaz açığının soğuk hava dalgası ile artacağına şu sözlerle dikkat çekildi:

"Kaynaklar, meteorolojik verilere göre gelecek hafta ülke genelinde etkili olması beklenen yeni soğuk hava dalgasıyla doğalgazdaki açığın piyasayı yeni boyutlara taşıyabileceğini yorumladı. Öte yandan bazı uzmanlar, 23 Aralık itibariyle Kolin enerji şirketine ait yüzer LNG tesisinin (FSRU) gaz arzını desteklemesiyle bir miktar açığın kapatılabileceğini ama yetersiz kalacağını ve problemlerin Ocak ayının en az ilk 2 haftasında devam edeceği yönünde ihtimallerin arttığını belirtti."

HABERİN TAMAMI