Enerya’da işten atılan sendikalı işçiler: e-Devlet şifremiz istendi

Enerya’da çalışan 58 işçi Enerji-Sen’e üye oldukları için işten atıldı. Eylem yapan işçiler, yöneticilerin e-Devlet şifrelerini isteyerek sendika üyeliklerini kontrol etmeye çalıştığını söyledi.

Abone ol

Mükerrem Yollu

DENİZLİ - Antalya, Aydın, Denizli, Konya, Karaman, Aksaray, Erzincan, Niğde ve Nevşehir illerinde doğal gaz dağıtımı yapan Enerya’da, 58 işçinin DİSK’e bağlı Enerji-Sen’e üye olmasının ardından 29 Haziran günü yetki başvurusu yapıldı.

Başvurunun üzerinden birkaç saat sonra şirket yöneticileri, işçilerin e-Devlet şifrelerini istedi. e-Devlet şifrelerini vermeyen ve sendikadan istifa etmeyen 58 işçi aynı gün işten atıldı. İşten atılan işçiler, bugün şirket önünde eylem yaptı.

ENERYA’DAN İŞÇİLERE ‘SENDİKADAN İSTİFA EDİN’ TELEFONU

Sendikaya üye olduğu için işten çıkarılan işçilere e-posta yoluyla bilgi veren şirket yöneticileri, ardından işçileri tek tek aramaya başladı. İşçilere sendikadan istifa etmeleri halinde geri dönüp çalışabilecekleri söylendi. İşçilerden bazıları Ahlatçı Holding’e bağlı Enerya’nın teklifini kabul ederken, geri kalan işçiler, bugün şirket binasının önünde protesto gerçekleştirdi.

İŞÇİLERİN E-DEVLET HESAPLARI KONTROLDEN GEÇTİ

Protesto esnasında işçiler adına açıklama yapan Arda Buldanlıoğlu, “Sendikalara serbestçe üye olma hakkımızı kullandığımız için işletme müdürleri ile yaptığımız görüşmede e-Devlet hesaplarımızın şifrelerini onlara vermemizi, sendikadan istifa etmemizi ve Ahlatçı Holding’in sendikalı işçi çalıştırmak istemediğini söylediler. Daha sonra da bizi işten çıkardılar. Enerya, Aydın'da, Antalya'da, Aksaray'da, Konya'da, Karaman'da aynı şekilde bu hukuksuzluğu yapmıştır ve tek tek işçi arkadaşlarımızın e-devletlerini kontrol etmiştir. Yapılan bu hukuksuzluğu asla kabul etmiyoruz. Sendikalı olmak Anayasa’nın bizlere tanıdığı bir haktır. Esas hukuksuz olan sizin yasayı tanımayarak bizleri işten atmanızdır” dedi.

‘BİZ SADECE EMEĞİMİZİ İSTİYORUZ’

İşten atılan işçilerden biri olan ve 6 senedir Enerya’da çalışan İsmail Karadeniz, “Biz anayasal hakkımızı savunuyoruz. Anayasa’nın bize verdiği haklar içerisinde bu işi ilerletiyoruz. Biz sadece emeğimizi istiyoruz. Doğal gaz acil teknikerim. Denizli'deki patlamalarına, boru hasarları yangınlara hep ben gittim. Bazı arkadaşlarımız iş kazalarında yandı. Baskılarını bize hissettiremeyecekler. Biz burada anayasal hakkımızı savunuyoruz. Korkan arkadaşlarımıza da söylüyoruz ki; gelin bize katılın bu boyunduruğun altından çıkın” diye konuştu.

Ünsal Ünal
ÖNCE İŞ KAZASI GEÇİRDİ, SONRA İŞTEN ATILDI

Geçtiğimiz senelerde görevi dışında gittiği çalışma alanında iş kazası geçiren ve koruyucu kıyafeti olmadığı için vücudu yanan Ünsal Ünal ise “10 yıldan beri bu şirkette çalışıyorum, ağır iş kazası geçirdim. Kanalın içinde komple yandım. Şu an şirketimle mahkemeliğim. Vücudumda yanıklarım var, kolumda yüzde 20 iş görmezlik raporum var. Bu haldeyken bana bu şirkette mobbing uygulandı” ifadelerini kullandı.

Ünsal Ünal’ın eşi Havva Ünal ise iş kazasının ardından şirket yöneticilerinin yanlarında olacaklarını söyleyip ardından hiçbir destekte bulunmadıklarını vurguladı. İş kazasının ardından şikayetçi olmamaları için eşine baskı yapıldığını aktaran Havva Ünal şunları söyledi: “Bu şirkette eşime çok ciddi manada mobbing uyguladılar. ‘İstediğin zaman işten çıkıp gidebilirsin, biz sana asla tazminatını vermeyeceğiz’ dediler. Psikolojik baskı uyguladılar. Eşim aslında doğal gaz bakım operatörü ama telefonlara bakıyordu. Bütün müdürler eşime bu gibi yollarla mobbing uyguladı.”