Çekirdek enflasyon rekor kırdı: Tek haneli rakamlar hayal mi?

Mayısta baz etkisiyle belli bir düşüş yaşayacak olan enflasyonun eylül ayından itibaren ateşinin yeniden yükselmeyeceğine ilişkin inandırıcı bir gelişmeyi ekonomi yönetimi dışında görebilen var mı?

TÜFE İLE ENAG RAKAMLARI ARASINDA YÜZDE 100’E YAKIN BİR FARK SÜRÜYOR

Bir ülkede iki farklı enflasyon oranını izlemek, o ülkede bir şeylerin hiç de iyi gitmediğinin göstergesi olsa gerek... Türkiye Ekonomi Modeli ile birlikte yaşanmaya başlayan yüksek ve inatçı enflasyon, TÜİK tarafından makyajlanmaya devam ediyor. Uzmanlardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise bu makyajlamaya karşı her ay TÜİK verilerinden çok farklı bir enflasyon rakamı açıklıyor. Her iki kurumun açıkladığı oranlar arasındaki fark bazen yüzde 100’leri buluyor. Bu bile, Türkiye’de ekonomi yönetiminin şeffaf olmadığının net bir işareti! İşte nisan ayı enflasyonu verileri... TÜİK’e göre, nisan ayında tüketici fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 69.80 artış gösterdi. Aylık artış da yüzde 3.18 olarak gerçekleşti. Piyasa beklentisi yıllık artışın yüzde 70 olması yönündeydi. Aylık artış beklentisi de yüzde 3.2 olarak belirlenmişti. Gelelim ENAG’ın rakamlarına... TÜFE’de aylık artış yüzde 5.02, yıllık artış ise yüzde 124.35 oldu. Şimdi dezenflasyonist önlemler hangi veriler dikkate alınarak belirlenecek? Peki ücret zamları hangi verilere göre artırılacak? Aynı şekilde pozitif reel faizi nasıl hesaplayacağız? Daha pek çok soru sorulabilir... Ancak TÜİK rakamlarıyla yapılacak her projeksiyonun hatalı olacağını söylemek yerinde olur.

Haberin Devamı
İslam Memiş'ten altın ve gümüş uyarısı: Çarşı pazar karışır Sıcaklardan bunalanlar için Antalya’nın muhteşem yaylaları Gündem kademeli emeklilik: Önce 2000 sonra 2008... Sürücüler dikkat: 22 Temmuz güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları La Liga'nın en çok kazananları: Birinci şaşırttı, Arda listede yok TCMB anketi açıklandı: Beş ay sonra dolar/TL ne kadar olacak?