Enflasyonda dikkat çeken ayrıntı: 19,5 puan geride kaldı

İktisatçı akademisyen Hakan Kara, tarihsel olarak birlikte hareket eden TÜİK enflasyonu ile İTO enflasyonu arasındaki farkın son 4 ayda 19,5 puana ulaştığına dikkat çekti.

Abone ol

DUVAR - İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) aylık yüzde 4,09, yıllık yüzde 99,1 seviyesinde hesapladığı temmuz enflasyonunu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yüzde 79,6 olarak açıkladı. TÜİK enflasyonunun, AA Finans'ın anketinde çıkan yüzde 81,42'inin dahi gerisinde kalması dikkat çekti.

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya'nın bir gün önceki cumhurbaşkanlığı ziyareti sonrası açıklanan enflasyon verileri, ekonomistlerin eleştirilerine neden oldu.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve eski Merkez Bankası başekonomisti Hakan Kara, TÜİK enflasyonu ile İTO İstanbul enflasyonunun tarihsel olarak birlikte hareket ettiğine dikkat çekerek, "Son dört ayda 19,5 puana ulaşan fark dikkat çekici" dedi.

'ARTIK ÜLKE DAHA DA FAKİR'

Ekonomist İris Cibre de, yıllık enflasyonu ENAG'ın yüzde 176, İTO'nun yüzde 99, TÜİK'in ise yüzde 79,6 olarak hesapladığına işaret ederek, "TÜİK iyi ki artık kalem fiyatlarını ve bölgesel enflasyonu açıklamıyor, mazallah 3 haneliye çıkabilirdi enflasyon... Artık tüm ülke daha da fakir ve bunun tek nedeni ekonomi yönetiminin aldığı kararlar" değerlendirmesinde bulundu.

2003'TEKİ 100 TL'NİN DEĞERİ BUGÜN 9 TL'YE DÜŞTÜ

Finans uzmanı Murat Kubilay ise TÜİK verilerine göre 19 yıllık enflasyonun yüzde 987'ye ulaştığını belirterek, 1 Ocak 2003'teki 100 TL'nin bugünkü değerinin 9 TL'ye düştüğünü vurguladı.

Ekonomist Murat Sagman "TÜİK temmuz 2022 enflasyonunu yüzde 79,60 olarak açıkladı ve büyük bir şans ve tesadüf ile yüzde 80’nin altında kaldı" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)