Engelliler, ‘yüz tanıma sistemiyle’ takip edilecek

Engellilere hizmet veren özel eğitim ve rehberlik kurumları yönetmeliği değişiyor. TÜBİTAK tarafından hazırlanan yüz tanıma sistemi ile özel eğitim kurumlarındaki engelli bireylerin kameralı ve biyometrik yöntemle devamsızlık takibi yapılacak. Böylece devam etmediği hâlde etmiş gibi gösterilen bireyler üzerinden ödenek almaya dönük suistimaller de ortadan kalkacak.

Abone ol

ANKARA- Down sendromu, otizm ve diğer gelişim bozukluklarına ilişkin kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun 19 Haziran’da yapılan toplantısında Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü sunum gerçekleştirdi.

Milli Eğitim Uzmanı Kadir Burak Salimoğlu’nun yaptığı sunumda ‘Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yapılması planlandığı belirtildi. Yönetmelik değişikliğiyle hedeflenenler arasında özel eğitim ve rehberlik kurumlarında sunulan eğitimlere ilişkin devam- devamsızlık durumunun kameralı takip sistemiyle takip edilerek suistimallerin önlenmesi de yer aldı.

‘YÜZ TANIMA SİSTEMİ’Nİ TÜBİTAK HAZIRLIYOR

Hem eğitim personeli hem de engelli bireylerin kameralı ve biyometrik yöntemle devam takibinin 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 43’üncü maddesiyle sağlandığını hatırlatan Salimoğlu, biyometrik yöntemle ilgili çalışmayı TÜBİTAK’ın yaptığı bilgisini paylaştı. Buna göre TÜBİTAK, eğitim kurumlarındaki engellilerin devam takibine ilişkin “Yüz Tanıma Sistemi” adı altında bir çalışma yürütüyor. Öte yandan Türkiye’nin bir ilçesindeki kurumda demo uygulaması da hayata geçirildi.

‘BİYOMETRİK YÖNTEM İLLER ARASINDAKİ UYGULAMA FARKLILIĞINI SONA ERDİRECEK’

Salimoğlu, sistemin uygulamaya konulmasıyla fayda elde edilmesi beklenen noktaları ise şu şekilde sıraladı:

-Kameralı takip sistemi manuel bir sistem olduğundan insan hatasına ve ihmaline açık bir sistem. Biyometrik yöntem ise online ve anında takip imkânı sunarak iller arasındaki uygulama farklılıklarını sona erdirecek olan bir sistemdir.

-Biyometrik sistem ödenek kaybına uğramak istemeyen kurumları öğrencilerin devamlılığını sağlamak yönünde de önlem almaya itecek olan bir sistemdir.

‘BİYOMETRİK YÖNTEMLE KAMU ZARARININ AZALTILMASI DA SAĞLANACAK’

-Ayrıca, imza yetkisi olan ancak fiiliyatta kurumda bulunmayan eğitim personelinin de derslere devamını sağlamaya yönelik olan bir sistem olacaktır. Devam etmediği hâlde etmiş gibi gösterilen bireyler üzerinden alınan ödenekte de kamu zararının azaltılması da biyometrik yöntemin uygulamaya konulmasıyla sağlanmış olacaktır.

-Eğitim almadığı hâlde almış gibi gösterilen bireylerin ücretsiz yararlanma hakkı doğduğundan biyometrik sistemle bunun da önüne geçilmiş olacaktır. Yani engelli bireyler eğitimi almadıklarında almış gibi gösterilemeyeceklerinden o ücretsiz eğitim hakları baki kalacaktır. (DUVAR)