Nisan ayının gelişi ile birlikte enginar yeniden tezgahlarda
görünmeye başladı. Papatya ile yakın akraba olan enginarın
faydaları çok, lezzeti de öyle. İçerdiği cynarin sayesinde
karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın
vücuttan atılımına yardımcı ve vücuttaki amonyak ve kolestrolü
azaltıyor. Bu zaten en önemli ve en bilinen faydası. Bunun
haricinde, A ve B vitaminleri açısından zengin olan enginar,
atardamar kireçlenmesini engelliyor ve safra kesesi
rahatsızlıklarına da iyi geliyor. Bunlar da yetmiyormuş gibi,
vücudu güçlendirdiği, ateş düşürdüğü, iştah artırdığı, romatizma,
ishal, sarılık hastalıklarına iyi geldiği ve bir de cinsel gücü
artırdığı söyleniyor.
Bugün size İtalya’da rastladığım bir enginar yemeğinin tarifini
vereceğim. Enginar flan, aslında bir tür püre ancak yumurta ve
parmesan gibi malzemeler de eklenerek fırınlanıyor.

MALZEMELER
-5 adet enginar
-2 yumurta
-1 çay bardağı süt
-3 yemek kaşığı zeytinyağı
-50 gram parmesan rendesi
-4 dal taze kekik
-1 fiske kadar muskat cevizi rendesi
-1 diş sarımsak
-tuz ve karabiber
Enginarları yumuşayana kadar haşlayıp, tüm diğer malzemelerle
birlikte blender yardımıyla incecik bir püre kıvamına gelinceye
kadar çekiyorum. Sonra zeytinyağı ile ovduğum sufle kaplarına veya
muffin tepsilerine bu püreyi döküp, 180 derece fırında 25-30 dakika
kadar pişiriyorum. İçinin piştiğini anlamak için, aynen kek kontrol
eder gibi, bir kürdan batırabilirsiniz. Kürdan temiz çıkıyorsa
işlem tamamdır. Bu tarifi kabak gibi farklı sebzelerle de
deneyebilir, farklı peynirlerle de lezzetlendirebilirsiniz. Sıcak
veya soğuk olarak da yiyebilirsiniz, ben genellikle balık yanında
ılık olarak servis ediyorum ve oldukça lezzetli buluyorum. Size de
bu farklı enginar tarifini hararetle öneriyorum.
İSTANBUL'DA ŞARAP MASTER CLASS ZAMANI
Önümüzdeki hafta sonu şarap meraklıları için güzel bir etkinlik
var, The Marmara Taksim’de gerçekleştirilecek olan Challenging
Master Classes 2018, dünyaca ünlü şarap uzmanları Oz Clarke ve
Madeleine Stenwreth'ı, ağırlayacak. Etkinliğe iki şekilde katılmak
mümkün: Walk Around Tasting, yani tadım bölümü ve uzmanlarla
birlikte şarapların değerlendirileceği master class'lar.
Walk Around Tasting bölümünde ziyaretçiler; üzüm çeşitlerine,
kupajlarına ve gövdelerine göre kategorize edilen ürünleri
tadabilecek ve benzer ürünlerin birbirleri ile terroir ve üretici
yorum farklarını yan yana görebilecekler. Tadım alanında üretici
firmaların yetkilileri ile de konuşarak şaraplar hakkında ayrıntılı
bilgi imkanı da olacak.
Diğer bir etkinlik ise, Master Class. Burada da iki ünlü uzman
ile aynı anda tadım yaparak onların şaraplar hakkındaki yorumlarını
dinleme fırsatına sahip olunması Challenging Master Classes’ın en
önemli taraflarından. Uzmanların yönlendirmesi ile tadımı takip
ederken aslında şarap yorumlaması konusunda da detaylı bir eğitim
alınmış olacak.
Bu güzel etkinlikle ilgili bilgi ve bilet satışı için www.gustobarshop.com adresine
bakabilirsiniz.
Keyifli bir hafta sonu dilerim.