'Enkaz sadece moloz değildir'

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, depremzedelerin enkazlardaki değerli eşyalarının akıbeti ve binalardan beton örneği alınması konusunda, "Enkaz sadece moloz değildir" ifadelerini kullandı.

Abone ol

DUVAR - Deprem bölgelerinde enkaz kaldırma çalışmalarına başlanıyor. Hukukçular bu aşamada iki konuya özellikle dikkat çekiyorlar: Ağır hasarlı binalardan beton dayanıklılık testi için örnek alınması ve enkaz altındaki değerli eşyaların çıkarılıp sahiplerine ulaştırılması gerekliliği. 

T24 yazarı Çiğdem Toker, bu iki konuyu ve enkazlardaki hurdaların ekonomik karşılığını köşesinde ele aldı, TOKİ Başkanı Ömer Bulut'un yanıtlarını "Enkazı ranta dönüştürmek" başlıklı yazısında şöyle aktardı: 

"Afeti başka birçok açıdan daha fırsat olarak görenler olacaktır. İzlediğimiz haberlerde yapılan açıklamalarda enkazların kaldırılması konusunda telaşlı aceleci bir tutum görüyoruz. Deprem enkazı molozlardan ibaret değildir. Yıkılan yapıların içinde kalan değerli değersiz maddi eşyaların hatıraların sahibi o yıkılan evde oturanlardır. Onların rızasını almadan sormadan yıkmak, iş makinelerini sahaya sürmek hak ihlali olduğu gibi çıkacak beton, demir, kablo vs gibi hurdaların ekonomik karşılığının ne olacağının açıklanması gerekir. Bu konuda ihale yapılacak mı, kim yapacak, nasıl yapacak? Bu konuyu Pazar akşamı Fox TV'de yorumcusu olduğum Orta Sayfa programında dile getirdim. TOKİ Başkanı Ömer Bulut önce mesaj gönderdi sonra da telefonla aradı. Sorularımı yanıtladı. Aşağıda özetlediğim bilgileri, deprem alanındaki yurttaşlara yararı olabilir diye paylaşıyorum.

TOKİ Başkanı Bulut aradı 

TOKİ olarak birçok yüklenici firmayla çalışmaları nedeniyle, firmaların iş makinelerinin yıkılmış binaların arama ve kurtarma çalışmalarında kullanıldığını ancak bu çalışmaları AFAD'ın koordine ettiğini söyledi. Kendilerinin enkaz kaldırma konusunda ihale makamı olmadıklarını, sorum üzerine belirten TOKİ Başkanı, ağır hasarlı ya da acil yıkılması gereken binaların beton dayanım testi yapıldıktan sonra kaldırılacağını, bunu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya yerel yönetimlerin yaptığını belirtti.

Peki enkaz söküm alanında değerli eşyalar konusunda nasıl bir yol izlenecek diye sorduğumda da şu yanıtı verdi:

'Söküm alanında problemler yaşlanabilme ihtimaline göre değerli eşya aranma işlemlerine enkaz sahipleri ve muhtar ya da görevlendirilecek kişi gözetiminde yapılması kararlaştırıldı.'" (HABER MERKEZİ)