'Epilepsi hastaları için yaşamsal öneme sahip ilaçlar neden piyasadan çekildi?'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya "Epilepsi hastaları için yaşamsal öneme sahip ilaçlar ülkemizde neden piyasadan çekilmiştir? diye sordu.

Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, 26 Mart Dünya Epilepsi Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'de son dönemlerde epilepsi hastalığı için önemli olan bazı ilaçların üretiminin durdurulduğuna dikkat çekti. Şahbaz, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya, "Epilepsi hastaları için yaşamsal öneme sahip ilaçlar ülkemizde neden piyasadan çekilmiştir? Sizin yanlış uygulamalarınızın bedelini hastalarımız ödemek zorunda mıdır" diye sordu.

"Epilepsi hastalarının sağlık hizmetlerine kesintisiz erişiminin sağlanması acil talebimizdir. Epilepsi, ciddi sonuçlar doğurabilecek bir hastalıktır ve tedavisi için gerekli olan ilaçlara erişim de herkesin hakkıdır" Şahbaz, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

“Epilepsi hastalığında depresyon, anksiyete ve stres gibi psikolojik sorunlar, hastaların ruh sağlığını etkileyebilmekte ve yaşam kalitesini düşürebilmektedir. Özellikle çocuklar ve genç yetişkinler, nöbetlerin sıklığı ve etkisi nedeniyle eğitim veya iş başarısızlığı riski altında olabilmektedirler. Bu hastalıkla yaşayan bireyler, kolaylıkla ciddi yaralanmalara maruz kalabilir, hatta ani beklenmedik ölüm riski ile karşı karşıya kalabilirler. Ancak uygun tedavi, destek ve bilinçlendirme ile birlikte, birçok epilepsi hastası normal bir yaşam sürdürebilmekte ve günlük aktivitelerini başarıyla yerine getirebilmektedir. Antiepileptik ilaçlarla nöbetlerin kontrol altına alınması ve hastaların yüzde 60-65'i gibi önemli bir oranda nöbetsiz bir yaşam sürebilmeleri mümkündür.

'İLAÇLARIN ÜRETİMİ VE TEMİNİ KONUSUNDA ACİL ÖNLEMLER ALINMALI'

Ancak, son zamanlarda ülkemizde bazı önemli antiepileptik ilaçların üretimi durdurulmuş ya da piyasadan çekilmiştir. Özellikle Okskarbazepin, Primidone, Vigabatrin, gibi yaygın olarak kullanılan ilaçlar artık bulunmamaktadır. Bununla birlikte, bazı özel vakalarda kullanılan ACTH flakon ve Etosüksimid gibi ilaçlar da maalesef temin edilememektedir. Ayrıca, acil durumlarda gereksinim duyulan Klonazepam ve Valproat, Karbazepin gibi ilaçların da bulunabilirliği son derece kısıtlıdır. Epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlara erişim, hastaların sağlık ve yaşam kalitesi açısından kritik öneme sahiptir. Bu nedenle, epilepsi hastalarının yaşamlarını sürdürebilmeleri ve ciddi sağlık risklerinden korunabilmeleri için, antiepileptik ilaçların üretimi ve temini konusunda acil önlemler alınması gerekmektedir.

'BEDELİNİ HASTALARIMIZ ÖDEMEK ZORUNDA MI?'

Sağlık Bakanlığı’na soruyoruz; Epilepsi hastaları için yaşamsal öneme sahip ilaçlar ülkemizde neden piyasadan çekilmiştir? Sizin yanlış uygulamalarınızın bedelini hastalarımız ödemek zorunda mıdır?

Bu konuda hızlı ve etkili adımlar atarak, epilepsi hastalarının sağlık hizmetlerine kesintisiz erişiminin sağlanması acil talebimizdir. Epilepsi, ciddi sonuçlar doğurabilecek bir hastalıktır ve tedavisi için gerekli olan ilaçlara erişim de herkesin hakkıdır."