Erdal Eren, idam edilişinin 41. yılında anıldı

12 Eylül darbesinin ardından idam edilen Erdal Eren, ölümünün 41. yılında yoldaşları Sinan Suner ve Ercan Koca ile birlikte mezarı başında anıldı.

Abone ol

DUVAR - 12 Eylül askeri darbesinin ardından 13 Aralık 1980’de 17 yaşında idam edilen Erdal Eren, Ankara'daki mezarı başında anıldı. Emek Gençliği tarafından düzenlenen anmaya, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ve HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu katıldı. Mezarlığın 2 No’lu Kapısında toplanarak Eren'in mezarına yürüyen grup, ”Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm”, “Denizlerden Erdal’a, gençlik emeğin saflarında” sloganları attı.

Evrensel'de yer alan habere göre, anmada Emek Gençliği adına konuşan Zehra Kekeç, gençliğin sessiz kalırsa geleceğini kaybedeceğini vurguladı. Kekeç, “Bizler bunu Denizlerden, Erdal’dan öğrendik. Bu yüzden eşit ve özgür bir dünya için Erdal’ın kararlılığını mücadelesini anmalı ve anlamaya çalışmalıyız dedi.

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de konuşmasında şunları söyledi: “Erdal’ın mücadelesi 15-16 Haziranlardan dün İstanbul’da düzenlenen işçi mitinge uzandı. ‘89 bahar eylemleri metal fırtınalara uzanacak. Gençliğin parasız bilimsel demokratik özgür üniversite mücadelesi Boğaziçi’nde ODTÜ’deki mücadelelerde yükseliyor. Bunları gerçekleştirdiğimizde o zaman Erdallara, Denizlere sözümüzü tutmuş olacağız.”  

HDP: FAŞİZME KARŞI OMUZ OMUZA OLALIM

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Erdal Eren ile aynı yaşlarda olduğu belirterek, o yıllarda Ankara’da çok zorluklar, ölümler mücadeleler yaşadıklarını anlattı. Kerestecioğlu, “Ben istiyorum ki yine yüzbinler olalım, faşizme karşı omuz omuza olalım. O zaman yaptığımız hatalar varsa ders çıkaralım” dedi. Darbelerin sadece askerle yapılmadığını dile getiren Kerestecioğlu, 12 Eylül’ün hâlâ iktidar eliyle sürdüğünü ve buna karşı hep birlikte mücadele etmek gerektiğini ifade etti.

Devrimci 78’liler Federasyonu Ankara Şube Başkanı Hüseyin Esentürk de, bugüne kadar iktidara gelen hükümetlerin 12 Eylül ile hesaplaşmak yerine onun nimetlerinden faydalandığını söyledi. 

Ne olmuştu? 

12 Eylül darbesi öncesinde Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği (YDGD) üyesi olan Erdal Eren, bir askeri öldürdüğü iftirasıyla yaşı büyütülerek idam edilmişti. ODTÜ öğrencisi Sinan Suner, 30 Ocak 1980 akşamı Ankara Yukarı Ayrancı semtinde, duvara yazı yazarken, dönemin MHP’li bakanı Cengiz Gökçek’in koruması Süleyman Ezendemir tarafından vuruldu. Yaralanan Suner'i arabasına alan Ezendemir, Ankara sokaklarında dolaştırıp işkence etti. Kan kaybından öldüğünü anlayınca da bir hastanenin kapısına bırakıp kaçtı. Olayın duyulmasının ardından ODTÜ öğrencileri 2 Şubat 1980’de Sinan Suner’in öldürüldüğü Ayrancı Hoşdere Caddesi’nde eylem düzenledi. Yapılan protestoya askerlerin müdahalesi sırasında çıkan çatışmada er Zekeriya Önge öldü. Lise öğrencisi Erdal Eren, Önge’yi vurduğu iddia edilerek gözaltına alındı. Mamak Askeri Cezaevi’ne konulan Eren için idam cezası istendi. 17 yaşında olan Eren, idam edilmemesi yönünde düzenlenen ve dünyada da ses getiren kampanyaya rağmen, darbe lideri Kenan Evren’in döneme damgasını vuran “Asmayalım da besleyelim mi?” açıklaması doğrultusunda 13 Aralık 1980’de idam edildi. Eren'in idamının ardından yapılan protestoda gözaltına alınan ve yine lise öğrencisi olan Ercan Koca da 16 Aralık’ta işkencede öldürüldü. (HABER MERKEZİ)