Erdoğan, 10 araştırma üniversitesini açıkladı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 10 üniversitenin araştırma üniversitesi olarak belirlendiğini açıkladı. Uluslararası başarı için bu üniversitelere özel destek verileceğini söyleyen Erdoğan, YÖK'ten de iki yeni talepte bulundu. Referanduma yönelik açıklamalarda da bulunan Erdoğan, "Yaptırımlar başladığında yiyecek dahi bulamayacaksınız" dedi. Ekonomik yaptırımlar ve askeri seçeneğin de masada olduğunu vurgulayan Erdoğan,

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, araştırma üniversitesi olarak belirlenen 10 üniversitenin özel olarak destekleneceğini söyledi. Erdoğan, bu sayede uluslararası alanda daha üst düzey bir konuma gelmeyi hedeflediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Beştepe'de düzenlenen 2017-2018 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada şu başlıklar öne çıktı:

ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ: Geçtiğimiz yıl yüksek öğretim sisteminde kaliteyi yükseltmenin yollarından birinin misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma olduğunu ifade etmiştim. Bu çerçevede YÖK'ün koordinasyonunda gerçekleşen projede yer alan 5 pilot üniversitenin ismini de açıklamıştım. Araştırma üniversitelerinin tespit edilerek özel olarak desteklenmesi ve uluslararasında çok daha farklı bir konuma gelmemiz gerektiğini ifade etmiştim. Yüksek öğretim kalite kurumuna olan ihtiyacı ifade etmiştim. Bu konularda mesafe kat edildiğini görüyorum. Araştırma üniversitesi olarak belirlediğimiz 10 üniversiteyi açıklıyorum. Bunlar alfabetik sıraya göre şöyle:

Ankara Üniversitesi,

Boğaziçi Üniversitesi,

Erciyes Üniversitesi,

Gazi Üniversitesi,

Gebze Teknik Üniversitesi,

Hacettepe Üniversitesi,

İstanbul Üniversitesi,

İTÜ,

İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi

ODTÜ.

YÖK'E İKİ YENİ HEDEF: YÖK'e iki yeni hedef açıklAmak istiyorum. Öğretmen yetiştiren programlarının geliştirilmesi bunlardan ilki. Öğretmen kalitesi meselenin önemli boyutlarından biri. Müfredattan ders kitaplarına, yüksek öğretime geçişe kadar eğitim ve öğretimde çözmemiz gereken pek çok sorun bulunuyor. İki alanda arzu ettiğimiz gelişmeyi sağlayamadık. Bunlar eğitim ve öğretimdir. Kültürdür.

DERS KİTAPLARINDAN ŞİKÂYET: Böylesine önemli bir konuda en küçük bir ihmale tahammülümüz olamaz. Ders kitapları konusunda daha fazla şikayet gelmeye başladı. İlgili arkadaşlara, başta hükümetimiz olmak üzere zaman zaman YÖK Başkanımla bunları paylaşıyorum. Demek ki bunda bir sıkıntı var. Bakanımızla bu meseleyi konuştuk. Gerekli tedbirler alınacak. Bu da ayrı bir eleştiri konusu. Hâlâ öğretmenlerimizi de, öğrencilerimizi de, velilerimizi de memnun eden bir sistem kuramadık. Bir toplumun inşası burada söz konusu. Son düzenlemeye rağmen, müfredat ve ders kitapları konusunda da istediğimiz neticeyi elde edemediğimiz anlaşılıyor.

İKİNCİ KONU ÖĞRETMENLERİN NİTELİĞİ: Üzerine durmamız gereken diğer önemli konuda öğretmenlerin niteliği meselesidir. Öğretmen kalitemizin yükseltilmesine yönelik çalışmalara da ihtiyacımız olduğu açıktır. Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde bu hususun masaya yatırılması şarttır.

EN İYİ OKUL EVE EN YAKIN OLAN OKULDUR: TEOG ile ilgili görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşmıştım. Özel nitelikli okullar dışında lise eğitiminde ortalama standardı tutturduğumuzda hiçbir öğrencimizİn böyle bir arayışı kalmayacaktır. Yavrularımızı sınav noktasındaki sıkıntılardan arındırmamız ve kendilerini derslerine yönlendirmemiz gerek. En iyi okul aslında evladımızın evine en yakın okuldur.

ÖĞRETMENLER DOĞU'DAN KAÇIYOR: İdealist öğretmen noktasında sıkıntımız olduğunu söyleyebilirim. Kuralar çekiliyor. Güneydoğu Doğu buralara gidecek öğretmenlerimiz gider gibi yapıyor Ankara İzmir Orta Anadolu buralara gelmenin yollarını arıyor. Kurada Güneydoğu Doğu Anadolu'dan bir il çıktı. Gitmemek gibi bir şey yok.

MÜFREDATTA MEB-YÖK İŞBİRLİĞİ: YÖK başkanımız az önce bazı müjdeler verdi, bunları daha da kolaylaştırırız. Böylece öğrencilerimiz bu kolaylıkla, sağdan, soldan dışarıdan, müfredatı bırakıyor, milli eğitim müfredatının dışında sorular çıkıyor. FETÖ denen ahlaksızlar bunları da yaptılar. Kendilerinin dershanelerinin verdiği sorularla üniversite imtihanlarını da yaptılar. Artık bunlardan kurtulmaya başladık. Onun için milli eğitimin müfredatı konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK işbirliği büyük önem arzediyor. Eskiden beri Türkiye'nin en büyük zenginliği insan kaynağı deriz ama bu eksik bir tespit. Ancak kaliteli bir eğitim öğretimle mümkündür.

MESLEK OKULLARI YENİDEN YAPILANDIRILMALI: Meslek yüksekokullarının yeniden yapılandırılması dahil her türlü çalışma gerçekleştirilmelidir.

ALMANYA HÜKÜMET KURAMAZ: Almanya'da seçim yapılıyor, bizi niye gündeme getiriyorsunuz. Şimdi hükümet kuramayacaklar, göreceksiniz. Birkaç aylarını alır. (HABER MERKEZİ)

Erdoğan: Kuzey Irak'a yaptırımlar başlarsa yiyecek dahi bulamayacaklar