Erdoğan: Ayşenur Ezgi Eygi'nin hesabını adalet önünde mutlaka soracağız

Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Becirovic ile ortak basın toplantısında, İsrail askerlerince Batı Şeria'da öldürülen Eygi'nin ölümünün 'hesabının mutlaka sorulacağını' söyledi.

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Denis Becirovic ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'ndeki görüşme öncesinde Becirovic için resmi karşılama töreni düzenlendi. Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Becirovic görüşmesi basına kapalı olarak gerçekleşti.

ERDOĞAN'DAN 'KİMLİKLE SEYAHAT' AÇIKLAMASI

Erdoğan ve Becirovic, görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere değinen Erdoğan, "İkili ticaret hacminin bu senenin sonunda 1 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Erdoğan, bu yılın 7 ayında Bosna Hersek'i ziyaret eden turistler arasında Türk vatandaşlarının, ilk sırada yer almasının sevindirici olduğunu söyleyerek, "Ülkelerimiz arasında kimlikle seyahati mümkün kılacak anlaşmayı yakın zamanda imzalayarak, halklarımız arasındaki beşeri münasebetleri daha da geliştirmeyi hedefliyoruz. Askeri ve güvenlik alanlarındaki işbirliği de gündemimizde yer aldı. Özellikle savunma sanayisine yönelik işbirliğimizi nasıl ve ne denli geliştireceğimizi değerli kardeşimle ele aldık. FETÖ ile ortak mücadele bağlamındaki beklentilerimiz üzerinde durduk" dedi.

'GAZZE'DE YAŞANANLARIN FAİLLERİ DE HESAP VERECEK'

AA'nın aktardığına göre, İsrail'in saldırısı altındaki Gazze'deki durum hakkında da açıklama yapan Erdoğan, "90'lı yıllarda Bosna Hersek'te gerçekleştirilen katliamın bir benzerini bugün Gazze'de ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaşıyoruz" dedi. Erdoğan, Batı Şeria'da İsrail askerlerince öldürülen ve bugün Aydın'ın Didim ilçesinde toprağa verilen Ayşenur Ezgi Eygi'ye ilişkin de konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eygi'nin ölümünün hesabının 'mutlaka sorulacağını' söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in 'Unutulan soykırım tekrarlanır.' sözünden ilhamla, soykırımın gelecek nesillere anlatılmasına yönelik gayretlerimizi sürdüreceğiz. 1990'lı yıllarda Bosna Hersek'te dünyanın gözleri önünde gerçekleştirilen katliamın bir benzerini maalesef bugün Gazze'de ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaşıyoruz. Srebrenitsa Soykırımı'nın failleri uluslararası mahkemelerde nasıl hüküm giydilerse, Gazze'de yaşananların failleri de uluslararası hukuk karşısında hesap vereceklerdir. 41 bini aşkın Gazzeli kardeşlerimizle birlikte İsrail işgal güçleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi evladımızın da hesabını adalet önünde mutlaka verecektir, hesabını da mutlaka soracağız."

BECIROVIC: GAZZE, ASLINDA BU DÜNYANIN EN BÜYÜK AYIBI

Gazze'deki soykırım ve orada yaşananları, çocuklara ve kadınlara yapılanlarla ilgili Erdoğan ile konuştuklarını aktaran Becirovic de "Gazze (soykırımı) aslında bu dünyanın en büyük ayıbıdır" ifadelerini kullandı. Becirovic, Gazze'de bir an önce sivillerin öldürülmesinin durdurulması ve bir an önce barış ve hak sağlanması gerektiğini vurguladı.

İki dost ülkenin iyi ilişkilerine işaret eden Becirovic, "(İkili ilişkilerin) İktisadi ve turizm, eğitim, sağlık ve diğer alanlarda gelişebileceğini düşünüyorum. Önümüzdeki dönemlerde daha da ilişkilerimizi güçlendireceğimizi düşünüyorum ve Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir kez daha samimiyete bize yardım ettikleri için teşekkür etmek istiyorum" dedi.

(ANADOLU AJANSI)