Erdoğan, COP28'de: 'Gazze'de yaşananlar insanlık suçudur'
COP28 iklim konferansında konuşan Erdoğan, "İsrail saldırıları sonucu çoğunluğu çocuk ve kadın 16 bini aşkın Filistinli masum sivilin hayatını kaybetmesi, hiçbir şekilde meşru gösterilemez" dedi.
DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28'inci Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dubai kentinde düzenlenen Dünya İklim Eylemi Zirvesi'nde konuşma yaptı.
'GAZZE'DE YAŞANANLARIN HESABI HUKUK ÖNÜNDE SORULMALI'
Konuşmasında "Türkiye, tüm krizlerde barışın yanında olmuş; adalet ve hakkaniyet temelinde çözüm için çalışmıştır" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu bağlamda İsrail'in saldırıları altında olan Gazze'de yaşanan insani krizin görmezden gelinemeyeceğini söyledi. Erdoğan, konuşmasında, 1967 sınırları temelinde bir Filistin devletinin kurulması konusunda Türkiye'nin her türlü sorumluluğu almaya hazır olduğunun altını çizdi.
"İsrail saldırıları sonucu çoğunluğu çocuk ve kadın 16 bini aşkın Filistinli masum sivilin hayatını kaybetmesi, hiçbir şekilde meşru gösterilemez" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gazze'de yaşananlar insanlık suçudur; savaş suçudur; faillerinden uluslararası hukuk önünde mutlaka hesabı sorulmalıdır" diye konuştu.
'FİNANSMAN KAYNAKLARINA ADİL ERİŞİM ÖNEMLİ'
Erdoğan, Türkiye'nin iklim değişikliği ile ilgili çalışmalarından da bahsederek şu bilgileri paylaştı:
"Sera gazı emisyonunda tarihi sorumluluğumuz yüzde 1'in altında olmasına rağmen, kendi imkanlarımızı kullanarak çok önemli adımlar atıyoruz. 2053 yılı itibarıyla net sıfır emisyon hedefini gerçekleştirmeyi öngörüyoruz.
2030 senesine kadar emisyon azaltımı hedefimizi iki katına çıkardık. Bu kapsamda, yıl sonu itibarıyla 66,6 milyon ton karbondioksit emisyon azaltımı bekliyoruz. Toplam kurulu güç içerisinde yenilenebilir enerji kaynaklarının payını yüzde 55'e yükselttik. Bu oranla Avrupa'da 5'inci, dünyada ise 12'nci sırada yer alıyoruz.
Jeotermal kurulu gücünde Avrupa'da 1'inci, dünyada 4'üncüyüz. Hidroelektrik santrali kurulu gücünde ise Avrupa'da 2'nci, dünyada 9'uncu sıradayız. Hidrojen Teknolojileri Stratejimizi uygulamaya aldık. Ayrıca net sıfır emisyon hedefi bağlamında çelik, alüminyum, çimento ve gübre sektörleri karbonsuzlaşma yol haritalarımızı tamamladık. 2053'te yenilenebilir enerjinin payını yüzde 69'a çıkarmayı planlıyoruz. Eşimin himayesinde başlatılan "Sıfır Atık" projesiyle atıkların geri kazanım oranını 2035 yılında yüzde 60'a taşıyacağız."
Tüm bu çalışmaların maliyetinin yüksekliğinin herkesin malumu olduğunu ifade eden Erdoğan, "İklim finansmanı kaynaklarına ve teknoloji transferi imkanlarına daha adil şekilde erişebilmemiz, bu bakımdan büyük önem arz ediyor" dedi. (DIŞ HABERLER)