Erdoğan: Doğal gaz arz güvenliğinde bölgemizin refahı için kilit roldeyiz

Karadeniz'den çıkarılan doğal gazın yakma töreninde konuşan Erdoğan, “Doğal gaz arz güvenliğinde bölgemizin refahı için kilit bir roldeyiz. Türkiye'nin uzattığı eli tutanlar hep kazançlı çıktı” dedi.

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sakarya Sahası Gaz Yakma Töreni"ne canlı bağlantıyla katıldı.

Konuşmasına Antalya'nın Manavgat ilçesindeki yangından etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini ileterek başlayan Erdoğan, “Olay tüm boyutlarıyla araştırılarak yangında zarar gören vatandaşlarımıza her türlü destek sağlanacaktır. Rabbimden ülkemizi yangın ve sel başta olmak üzere her türlü afetten muhafaza eylemesini niyaz ediyorum” dedi.

Karadeniz'de doğal gaz bulunduğunu açıkladıklarını hatırlatan Erdoğan, “Fatih sondaj gemimizin keşfettiği 320 milyar metreküplük doğal gaz sadece Türkiye'de değil, dünyada da büyük yankı uyandırdı. İlave 85 milyar metreküplük keşfimizi de gemimizde açıklamıştık. Son müjdemizi ise haziran ayının başlarında Filyos'ta düzenlenen törende vererek 135 milyar metreküplük yeni keşifle toplamda 540 milyar metreküpe ulaştığımızı ilan etmiştik” dedi.

“Karadeniz'de açtığımız bu kuyular ilk değildir, elbette son da olmayacaktır” diyen Erdoğan, “Bununla birlikte artık öncekilerden farklı olarak bu işleri kendi gemilerimiz ve insan kaynağımızla yapıyoruz. İnşallah yakın zamanda Karadeniz gazının devreye girmesiyle kaynaktaki dışa bağımlılığımızı önemli oranda azaltacağız” ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

YAPTIRIMLARLA, TEHDİTLERLE, ŞANTAJLARLA BİZİ ENGELLEMEYE ÇALIŞTILAR: Tabi bu işler bir gecede, bir günde olmadı. Arkasında yılların emeği ve milletimizin desteği var. Yaptırımlarla, tehditlerle, şantajlarla, yıldırmalarla bizi engellemeye çalıştılar ancak hiçbirine eyvallah etmedik. Kararlı duruşumuzla geri adım atmadık. Hamdolsun bunların hepsi geçmişte kaldı. Artık Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis sismik araştırma gemilerimiz denizlerin altını tarıyor, Fatih, Yavuz ve Kanuni de sondajlarını yapıyor.

KEŞFETTİĞİMİZ GAZIN DEĞERİNİ DÜŞÜRMEYE ÇALIŞANLAR BURADA YANAN ATEŞE İYİ BAKSIN: Bugün Fatih sondaj gemimizin açtığı, Kanuni'nin tamamlanmasını yaptığı Türkali 2 kuyusu gaz akış testini gerçekleştiriyoruz. Keşfettiğimiz ve yerin yüzlerce metre altından çıkarmaya başladığımız Karadeniz gazını bugün ilk defa yerinde yakacağız. Keşfettiğimiz gazın değerini mesnetsiz iddialarla düşürmeye çalışanlar, bugün burada yanan ateşe iyi baksınlar. Biz burada bilim, bilgi, teknikle konuşarak birilerinin yalanlarla, çarpıtmalarla, manipülasyonlarla oluşturmaya çalıştığı algıya da en güzel cevabı veriyoruz.

UZUN SÜRELİ AKIŞ TESTLERİ YAPILDI: Türkali 2 kuyusunda 3 seviyede uzun süreli akış testleri yapıldı. Toplam 135 metre perforasyon ve çakıl filtreyle kuyu tamamlama işlemleri yürütüldü. Bu işlem Türkiye'de ilk defa derin denizde Türkali 2 kuyusunda uygulandı. Akıllı vanalar ve deniz tabanı test vanaları devreye sokuldu. Son aşamada da yüzey test ekipmanları ve flareyle gaz akışa verildi. Bütün bu operasyon 247 saatlik bir akış sürecinde gerçekleştirildi.

HEDEFLERİMİZDEN SAPMA YAŞAMADIK: Karadeniz gazının ilk fazını 2023'e yetiştirmek için hem masa başında hem de sahada büyük bir emek harcanıyor. Şu ana kadar iyi planlama ve detaylı iş takvimiyle hedeflerimizden herhangi bir sapma yaşamadık. Bundan sonrası için de çalışmalar aynı titizlikle devam edecek. Son 1 yılda Tuna 1, Türkali 1, Türkali 2, Türkali 3 ve Amasra 1 olmak üzere toplam 5 kuyu açtık.

İNŞALLAH BAŞKA MÜJDELİ HABERLERİ DE PAYLAŞACAĞIZ: Tuna 1 kuyumuzun 40 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Amasra 1 kuyusu, daha önce elde ettiğimiz sismik verilerin yorumlanmasıyla açıldı. Amasra 1 kuyusunun keşfini, Sakarya gaz sahasındaki benzer keşiflerin de habercisi olarak görüyoruz. Sahadaki çalışmalarımız da devam ediyor. İnşallah buradan gelecek müjdeli haberleri de paylaşacağız.

169 KİLOMETRE BORUYU DENİZİN DİBİNE DÖŞEYECEĞİZ: Önümüzdeki yıl 169 kilometre boruyu denizin dibine döşeyeceğiz. Bu operasyon dünyanın en uzun derin deniz taban bağlantısı olacak. Karadeniz gazı tüm tesisleriyle biterek, kullanıma girdiğinde Türkiye'nin derin denizlerde arama, sondaj ve üretim kabiliyetini üst bir noktaya taşıyacaktır.

BÖLGEMİZİN REFAHI İÇİN KİLİT BİR ROLDEYİZ: Doğal gaz arz güvenliğinde bölgemizin refahı için kilit bir roldeyiz. Bölge kaynaklarının uluslararası pazarlarla buluşması için her zaman yapıcı bir rol üstlendik, üstlenmeye de devam ediyoruz. Bölgesinin siyasi ve ekonomi bakımından en güçlü ülkesi olan Türkiye'nin uzattığı dost elini tutanlar bugüne kadar hep kazançlı çıktı. Kendi gazımızın bölge refahına sağlayacağı katkının farkındayız. Türkiye'nin tecrübe, bilgi birikimi, dostluğundan faydalanmak isteyen herkese kapımız sonuna kadar açıktır. (HABER MERKEZİ)