'Erdoğan gitmeli' diyen Economist'ten seçim yorumu: Demokrasiyi onarma şansı kaybedildi

"Türkiye'nin demokrasisini ve ekonomisini onarma şansı kaybedildi” ifadelerine yer verilen analizde, "Muhalefet, Erdoğan’ı koltuğundan etmek için 10 yılda ele geçirilen en iyi şansa sahipti" denildi.

Abone ol

DUVAR - 14 Mayıs'ta düzenlenen ilk tur cumhurbaşkanlığı seçimlerini "2023'ün en önemli seçimi" sözleriyle kapağına taşıyan ve manşetinde "Erdoğan gitmeli", "Demokrasiyi kurtarın" ifadelerine yer veren The Economist dergisi, tamamlanan seçim sürecini değerlendirdi.

"Türkiye'nin demokrasisini ve ekonomisini onarma şansı kaybedildi” denilen analizde, şu ifadeler kullanıldı: “Türkiye’de muhalefet Erdoğan’ı koltuğundan etmek için 10 yılda ele geçirilen en iyi şansa sahipti. Altı muhalefet partisi kapsamlı bir reform programı ve cumhurbaşkanı adayında hemfikir olmuştu. Ekonomide de enflasyon yüzde 86'yı geçmişti ve bunun sebebi de garip para politikalarıydı. Depremde de inşaatlarda yapılan usulsüzlükler gündeme geldi. Fakat bunlar yeterli değildi. Erdoğan geçmişte seçim üstüne seçim kazandıran oyun kitabından parçaları sergiledi. Türkiye’deki kültür savaşlarının alevini körükledi ve muhalefeti Türk kültürüne ve ulusal güvenliğe bir tehdit olarak gösterdi."

'DEPREMLER HİÇBİR ENGEL OLUŞTURMADI'

Depremden etkilenen bölgelerdeki oy oranlarına dikkat çeken Economist, seçimlerin ardından Maraş'ın Şekeroba köyünde düzenlenen kutlamalara işaret etti: "Şekeroba'da dört ay önce meydana gelen ve yüzlerce evi yerle bir eden şiddetli depremlerde yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetmişti. Kurtarma ekipleri hiç gelmedi. Aynı depremlerin 50 binden fazla cana mal olduğu güneydeki birçok yerde olduğu gibi, felaket Erdoğan'a destek için hiçbir engel oluşturmadı."

'KÜLTÜR ÇATIŞMALARININ ALEVİNİ KÖRÜKLEDİ'

Erdoğan'ın kültür çatışmalarının alevini körükleyerek ve muhalefeti ulusal güvenliğe bir tehdit olarak sunarak seçimleri kazandığını yazan Economist, kampanya sürecinde Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’nun montajlı videolarını seçmene gösterdiğini ve Türkiye’de medyanın da taraflı olduğunu belirtti: "Çoğunlukla Erdoğan'a sadık işadamları tarafından yönetilen özel haber kanalları ve hükümetinin bir kolu haline gelen devlet medyası, kameralar önündeyken asılsız iddialarına itiraz etmeyi reddederek cumhurbaşkanına sınırsız yayın süresi sundu."

"Erdoğan artık mahkemeleri, merkez bankasını ve kendi partisini hizada tutmak için biriktirdiği kontrolsüz yetkileri kullanarak, istediği gibi hükmetme yetkisini elinde tutuyor" denilen analizde, "Sağlığının yerinde olduğu varsayılırsa, 69 yaşındaki Erdoğan 2030'lara kadar iktidarda kalabilir" ifadeleri kullanıldı. (DIŞ HABERLER)