'Erdoğan Kıbrıs'a 16 Nisan yatırımı yapıyor'

Kıbrıs Rum tarafı görüşmelerin tıkanmasından ötürü Ankara'yı suçluyor. Anastasiadis'a göre Erdoğan Kıbrıs mesajlarıyla referandum sürecine yatırım yapıyor.

Abone ol

DUVAR - Kıbrıs Rum tarafı Kıbrıs müzakerelerindeki yeni açmazdan ötürü Ankara’yı suçluyor. Kıbrıs Rum tarafına göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti Hükümeti Nisan ayındaki referandum nedeniyle milliyetçiliğe yatırım yapıp Kıbrıs müzakerelerini çıkmaza götürüyor.

Kıbrıs Rum tarafı açısından yukarıdaki tezi doğrulayan en açık gösterge dün Millliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli’nin partisinin Meclis grubunda Kıbrıs Rum tarafına ve Atina’ya ‘sözlü saldırısı’. Bu açıklamaları kabul edilemez bulan Lefkoşa, Ankara’yı ‘içerideki birkaç oy uğruna Kıbrıs’ta çözümü heba etmekle’ suçluyor.

Konu hakkında konuşan Kıbrıslı Rum lider ve Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis önemli açıklamalarda bulunuyor. ‘Türkiye ile bir suçlama yarışı içerisine girmek istemiyorum’ diyen Anastasiadis, buna rağmen Ankara’nın ‘haksız’ çıkışları karşısında sessiz kalmayacağı uyarısında bulunuyor.

Anastasidis’e göre Ankara’nın sert tondaki Kıbrıs mesajları referandum sürecine yapılan bir ‘yatırım’. Anastasiadis bu durumdan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti Hükümetini sorumlu tutuyor.

‘BAHÇELİ RUMLARI ADADAN KOVMAYA ÇALIŞIYOR’

"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni siyasi partneri" olarak değerlendirdiği Bahçeli’nin son açıklamalarını kabul edilemez bulan Anastasiadis, AK Parti ile kol kola Türkiye’yi referanduma götüren Bahçeli’nin Kıbrıslı Rumları 'adadan kovma' söylemini hatırlatıyor.

Kıbrıs’ın geleceği ile ilgili her türlü olasılığın masada olduğunu vurgulayan Anastasiadis, son haftalarda adanın gündemine gelen ‘Enosis referandumu yıldönümü anması’na da değiniyor. Bu konuda Kıbrıslı Rum lider şunları söylüyor: "Kıbrıslı Türk liderin ‘karar düzeltisinin’ türündeki açıklamalarının geçerliliği yok. Neyi düzelteceğiz? Tarihi mi? Her devletin, her halkın tarihinde olumlu ve olumsuz gelişmeler kayıt altına alınır. Neyi değiştireceğiz?"

Kıbrıslı Rum lider son çıkışını yeni ABD Dışişleri Bakanı ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesi sonrasında kamuoyuna yansıttı. Anastasiadis bu telefon görüşmesinde Kıbrıs-ABD ilişkilerinin ileriye taşınması kararlılığının teyit edildiğini vurguluyor.