Erdoğan-Putin görüşmesinden 'irtibat' mutabakatı çıktı

Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesi sonrası kopan iki ülke ilişkilerinde 6 aylık aranın ardından önemli bir adım daha atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Rusya Devlet Başkanı Putin'le telefonda görüştü. Telefon diplomasisinden, yüzyüze görüşme konusunda mutabakat çıktığı açıklandı. İki liderin Çin'de düzenlenecek G20 zirvesi öncesinde biraraya gelebilecekleri belirtiliyor.

Abone ol

DUVAR – 24 Kasım'da düşürülen Rus uçağı için pazartesi günü Rusya Devlet Başkanı Putin'e 'üzüntü' mektubu gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları iki lider arasındaki görüşmenin olumlu geçtiğini açıkladı. Görüşmede irtibat halinde olma ve yüz yüze görüşme konusunda mutabık kalındığı açıklandı.

Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya lideri Putin'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda görüştüğü duyuruldu. Hürriyet'in haberine göre ise Cumhurbaşkanlığı kaynakları görüşmenin 'çok verimli ve olumlu' geçtiğini bildirdi.

Erdoğan-Putin görüşmesi, beklenildiği üzere TSİ 12.00'da yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'e pazartesi günü gönderdiği mektubun ardından iki liderin bugüntelefonda görüşeceği açıklanmıştı.

İŞTE CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN YAPILAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı'ndan görüşmeye dair yapılan basın açıklaması şöyle:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, görüşmede,Türkiye-Rusya arasındaki ikili ilişkilerin normalleşmesinin önemi üzerinde durmuşlardır.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin, ikili ilişkileri yeniden canlandırmak için gerekli adımları atmanın yanı sıra, bölgedeki siyasi, ekonomik ve insani krizler karşısında işbirliği içinde olmanın önemine de işaret etmişlerdir.

Sayın Putin, görüşme sırasında, İstanbul'daki menfur terör saldırısını da kınayarak, Cumhurbaşkanımızın şahsında tüm Türk halkına taziyelerini iletmiştir.

İkili ilişkilerin yeniden canlandırılması ve terörle ortak mücadele konularında kararlılıklarını vurgulayan iki lider, irtibat halinde olma ve yüz yüze görüşme konusunda da mutabık kalmışlardır."

G-20 ÖNCESİ GÖRÜŞEBİLİRLER

Aljazeera ise iki liderin Çin'de düzenlenecek G20 zirvesinde ve zirve öncesinde ayrı bir görüşme yapılabileceğini yazdı. Kaynaklara göre liderlerin G20'den önce de görüşmeleri bekleniyor.

Al Jazeera'ye bilgi veren bir bürokrat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'e şu mesajları iletti:

• İkili ve bölgesel konularda önemli adımlar atacağız.

• Rusya ile işbirliğimizi daha da geliştireceğiz.

• Halklarımızın talebine kulak vermemizi önemli buluyorum.

ZAHAROVA: ŞEYTANCA BİR SALDIRI

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise Facebook hesabından yaptığı açıklamada, havalimanındaki saldırıları 'şeytanca bir katliam' olarak tanımladı, saldırı için 'ortak acımız' ifadesini kullandı.

Zaharova şöyle yazdı: "İstanbul'daki havalimanında gerçekleşen patlamalar uzun zamandır kanıt gerektirmeyen bir şeyi kanıtlıyor: Terörizmin milliyeti ve dini yoktur. Bu, belirli amaçlara ulaşmak için öldürme ve korkutma yöntemidir. Terör hepimizin ortak acısı."

KOSAÇEV: SALDIRI 3 ÜLKEYİ HEDEF ALDI

Öte yandan DHA'nın haberine göre Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komite Başkanı Konstantin Kosaçev, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısının Türkiye'nin, Rusya ve İsrail ile ilişkilerini düzeltmeye çalışmasına karşı olduğunu öne sürdü.

Haberin tamamı