Erdoğan Rusya, İran, Azerbaycan ve Ermenistan'ın dışişleri bakanlarıyla görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, '3+3 Bölgesel İşbirliği Platformunun' 3'üncü toplantısı için İstanbul'da olan Rusya, İran, Azerbaycan ve Ermenistan'ın dışişleri bakanlarıyla görüştü.

Abone ol

DUVAR - Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un katılımıyla İstanbul'da düzenlenen Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu’nun 3'üncü Toplantısı bugün yapıldı. Bu kapsamda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da dört mevkidaşıyla bir araya gelirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Azerbaycan, Rusya, İran ve Ermenistan dışişleri bakanlarını kabul ettiği açıklandı. 

AA'nın aktardığına göre, Erdoğan, Dolmabahçe'deki Çalışma Ofisi'nde bakanlar Bayramov, Lavrov, Arakçi ve Mirzoyan'la görüştü. Görüşme, basına kapalı gerçekleşti.

FİDAN: MAALESEF BİR KATILIMCIMIZ EKSİK

Bugün düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Fidan, Güney Kafkasya'da kalıcı barışın temini ve işbirliği olanaklarının değerlendirilmesi amacına yönelik istişare zemini olan '3+3 Bölgesel İşbirliği Platformunun' 3'üncü toplantısı için bir araya geldiklerini belirterek, mevkidaşları ve heyetlerine "İstanbul'a hoş geldiniz" dedi.

Fidan, bu mekanizmanın oluşturulması fikrinin 2'nci Karabağ Savaşı'nda ateşkesi sağlayan 9 Kasım 2020 tarihli üçlü bildirinin imzalanmasını izleyen haftalarda ortaya çıktığını, platformun temel hedefinin Güney Kafkasya'yı yakından ilgilendiren tüm konuların ele alınacağı bir zemine duyulan ihtiyaca cevap vermek olduğunu söyledi. Bakan Fidan, "Platformun adının 3+3 olmasına rağmen salonda maalesef bir katılımcımız eksik. Yakın komşumuz ve dostumuz Gürcistan'ın yerinin baki olduğunu ve arzu ettiği zaman bu platforma dahil olabileceğini teyyiden sizlerin önünde bir kez daha ifade etmek isterim" dedi.

Yakın coğrafyada yaşanan çalkantılı süreçler, savaşlar, Orta Doğu'da İsrail'in yarattığı insani felaket ve zulüm sarmalının bölgesel düzeyde diyalog ve işbirliğinin ne kadar önem arz ettiğini bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayan Fidan, "Güney Kafkasya'ya bakışımızın temelinde de bölgesel sahiplenme anlayışımız bulunmakta. Bölgesel sorunları en iyi o bölgenin devletlerinin bildiğine ve onların çözebileceğine inanıyoruz" diye konuştu. Fidan, Türkiye'nin bu vizyonunun tezahürü olarak toplantının ana sonuçlarına dair bir ortak bildiriyi de görüşmelerin sonunda kabul etmeyi öngördüklerini kaydetti.

İLK TOPLANTI, 2021'DE MOSKOVA'DA YAPILMIŞTI

Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu, Aralık 2020'de İkinci Karabağ Savaşı'nın sona ermesinden kısa bir süre sonra bölge ülkelerinin sorunları ve olası işbirliği alanlarını görüşebilecekleri bir zemine duyulan ihtiyacı karşılamak üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in inisiyatifiyle oluşturuldu.

Bölgesel İşbirliği Platformu ülkeleri, Rusya ile ilişkileri nedeniyle ilk iki toplantıya bugüne kadar katılmayı tercih etmeyen Gürcistan'a kapılarını açık tutuyor, bölgesel sahiplenme anlayışı doğrultusunda platformu anarken Gürcistan'ı da gruba dahil ediyor. Platformun ilk toplantısı, 2021 yılında Rusya'nın başkenti Moskova'da, dışişleri bakan yardımcıları seviyesinde düzenlenmişti. Platformun ikinci toplantısı da 2023 yılında İran'ın başkenti Tahran'da dışişleri bakanları düzeyinde yapılmıştı.

(ANADOLU AJANSI)