Erdoğan: Son kısıtlamaları da kaldıralım istiyoruz

Rusya'ya giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'le görüştü. Görüşmenin ardından iki lider ortak açıklama yapıyor. Putin, "İkili ilişkiler kriz öncesi seviyeye ulaştı" dedi. Rusya'nın Türkiye'den alınan bazı tarım ürünlerine yönelik kısıtlamaları kaldırdığını hatırlatan Erdoğan, "İstiyoruz ki son kısıtlamaları da kaldıralım. İşadamlarımızın önündeki vize dahil tüm engelleri kaldırmamız gerekiyor" diye konuştu. Erdoğan, Akkuyu Nükleer Santrali'nin beton dökme töreninin gelecek haftalarda yapılacağını da açıkladı.

Abone ol

DUVAR - Rusya'ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştü. 2 saati geçen görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeler yapıldı.

Görüşme öncesinde konuşan Erdoğan, yoğun görüşme trafiğinin iki ülke ilişkilerini güçlendirdiğini belirtti. İkili ilişkilerin geleceğe yönelik güveni arttırdığını söyleyen Erdoğan, "Gerek bölgede ikili ilişkilerimiz, bunun yanında bölge sorunlarına yönelik dayanışmamız, geleceğe yönelik güvenimizi de artırıyor. Özellikle bu normalleşme süreci içerisinde gerçekten yoğun bir şekilde bir araya gelişimiz, Türkiye ve Rusya Federasyonu arasındaki ilişkileri daha da güçlendirecek" dedi.

Türkiye ile Rusya ilişkilerinin normale döndüğünü dile getiren Putin ise “Ticaret hacmimiz 8 ayda yüzde 30’dan fazla arttı” diye konuştu. Putin, iki ülkenin Suriye de dahil bütün konularda beraber çalıştığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Çeksinler askerlerini, siyasi yönteme başvurulsun

PUTİN: İLİŞKİLER KRİZ ÖNCESİ SEVİYEYE ULAŞTI

Görüşmelerin ardından Putin ve Erdoğan ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk konuşmayı yapan Vladimir Putin, Suriye ve bölgesel gelişmeleri ele aldıklarını söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin arttığını belirten Putin, ikili ilişkilerin kriz öncesi seviyeye ulaştığını dile getirdi. Putin, "Bu yılın sonuna kadar geçen yılda meydana gelen açığı telafi edeceğiz. Kalan sınırlamaların kaldırılmasıyla ilgili çalışmaları bugün gündemimize aldık" dedi.

Enerji alanındaki işbirliğinin ilgili bakanlar tarafından değerlendirildiğini kaydeden Putin, "Her şeyden önce Türk Akımı'ndan bahsetmemiz gerekiyor. Türkiye'de Akkuyu'nu santralinin kurulmasıyla ilgili her an çalışmaya başlayabilir" diye konuştu.

'ASTANA SÜRECİ BAŞARI İLE DEVAM EDİYOR'

Erdoğan'a İran ziyareti hakkında bilgi verdiğini aktaran Putin, "Astana sürecinin garantörleri olarak Rusya, Türkiye ve İran olmak üzere çalışmaların başarı ile devam ettiğini söylemek istiyorum. Bu sayede Suriye'de şiddet azaldı" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'la yaptığı görüşmelerin "güzel bir havada" geçtiğini söyleyen Putin, "Görüşmeler, çok verimli ve iyi sonuç veriyor. Bu şekilde çalışmalara devam edeceğiz" dedi.

ERDOĞAN: SON KISITLAMALAR DA KALDIRILMALI

Putin'in ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl altıncı kez görüştüklerini söyledi. İkili ilişkilerin geliştirilmesi için anlaştıklarını aktaran Erdoğan, "Siyasi diyaloğumuza paralel olarak ekonomik ilişkilerimiz de yükseliş seyrine girmiş bulunuyor" şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz Mart ayında yapılan görüşmede Rusya'nın bazı tarım ürünlerine yönelik kısıtlamaları kaldırdığını hatırlatan Erdoğan, "İstiyoruz ki son kısıtlamaları da kaldıralım. Tabi evvelce 100 milyar dolar olarak açıkladığımız hedefe ulaşmak için işadamlarımızın önündeki vize dahil tüm engelleri kaldırmamız gerekiyor. Vize muafiyeti rejiminin eski haline döndürülmesi bu noktada önem arz ediyor" dedi.

'AKKUYU'NUN BETON DÖKME TÖRENİNİ YAPACAĞIZ'

Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Santrali'nin de ele alındığını kaydeden Erdoğan, "Bu projelerin zamanında hayata geçirilmesine büyük önem veriyoruz. Akkuyu Nükleer Santrali'nin beton dökme törenini önümüzdeki haftalarda yapmayı planlıyoruz. Putin'in de programının elvermesi halinde bu adımı birlikte atalım istiyoruz" diye konuştu.

'BU SEVİYEYİ YETERLİ BULMUYORUZ'

Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdiklerini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

Buna bağlı olarak Astana görüşmeleri ve gerginliği azaltma muhtırası sahada şiddetin azaltılmasına önemli katkılar yaptı. Gelinen noktada siyasi çözüme odaklanabileceğimiz bir zemin oluştuğu konusunda mutabıkız. Bu arada sayın Putin ve Trump'ın ile Vietnam'da yaptığı ortak açıklamayı önemsiyoruz.

Netice olarak Türkiye Rusya ilişkilerinin çok ileri bir seviyeye geldiğini görmekten memnuniyet duyuyoruz. Elbette bu seviyeyi yeterli bulmuyoruz. Ülkelerimizin ve halklarımızın her alanda güçlü işbirliği içinde olması konusunda iki taraf da hemfikir. Özellikle savunma sanayisine yönelik müşterek atacağımız adımları çok önemsiyorum. Değerli dostum Putin ve tüm Rus heyetine konukseverliklerinden dolayı teşekkür ediyorum."