Erdoğan Toprak: 9'uncu yargı paketine ‘yargı reformu’ demek, hukuk ve adaletle alay etmektir

CHP'li Erdoğan Toprak, 9'uncu yargı paketine ilişkin, "Hak ve özgürlüklerin genişletilmesine katkısı olmayan pakete ‘yargı reformu’ demek, hukuk ve adaletle alay etmektir" değerlendirmesinde bulundu.

Abone ol

DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık değerlendirme raporunda 9'uncu yargı paketine değindi. Toprak, "AYM’nin iptal ettiği, 9'uncu yargı reformu paketinde kadınların kendi soyadını kullanma hakkını yasaklayan düzenlemeyi yeniden yasalaştırmak, yargı paketi diye yargı kararını yok sayan anlayışın belgesidir. Hak ve özgürlüklerin genişletilmesine katkısı olmayan bu pakete ‘yargı reformu’ demek, hukuk ve adaletle alay etmektir. Reform adı altındaki bu yargı düzenlemeleri kadına ayrımcılıkta sakınca görmeyen, kadının varlığını, toplumdaki yerini hiçe sayan ve bunu yasaya dönüştürmek isteyen siyasi anlayışın ürünü ve belgesidir. İktidar, 9'uncu yargı paketinde AYM’nin iptal ettiği bir kanun hükmünü aynen geri getirerek, yüksek yargının, AİHM'nin kararlarına uymama, mahkemeleri tanımama tavrını sürdürüyor" ifadelerini kullandı.

Toprak, Türkiye’de asgari ücretin düşük olmadığını ve gelişmekte olan ekonomiler arasında en yüksek asgari ücrete sahip olduğunu söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in, ülke gerçeklerinden tümüyle koptuğunu vurgulayarak, "Yılbaşından bu yana asgari ücretin alım gücündeki gerileme yüzde 25’e ulaştı. Türkiye'de bir ailenin 4 ferdi de asgari ücretle çalışsa bile aylık toplam gelir yoksulluk sınırının altındadır. Bakan Şimşek, ülke gerçekleriyle daha yakından ilgilenmeli, bilgilenmeli, ‘yeterli ve oldukça yüksek’ dediği asgari ücretle 30 gün yaşamını sürdürenlerin içinde bulunduğu acı tablonun farkına varmalıdır" değerlendirmesini yaptı.

'ENFLASYONUN BEDELİNİ HALKA ÖDETECEKLERİNİN İLANI'

Enflasyona işaret eden Toprak, "Ülkeyi yönetenlerin halktan sabır istemesi, enflasyon ve yoksullaşmanın bedelini halka ödeteceklerinin ilanıdır. Temmuzda ek zam ve refah payı çağrılarına suskun kalan iktidar, 22 yıllık beceriksizliklerinin sorumluluğunu muhalefete yıkmak istiyor. Seçim meydanlarında, ‘Siz bu kardeşinize verin yetkiyi enflasyonla, faizle, kurla nasıl mücadele edilir görün’ diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, artık ülke ekonomisinin ‘Şimşek’ kararlarıyla düzeleceğine kendisi de inanmıyor. Farklı polemikler yaratarak halkın sabrını test ediyor ve gündemi değiştiriyor" dedi.

İktidarın resmi TÜİK verisini esas alarak belirlediği ekonomi politikalarının başarılı olmasının, toplumu ve ülke ekonomisini düzlüğe çıkarmasının imkansız göründüğünü ifade eden Toprak,  temmuzdaki elektrik zammı ile akaryakıttan, ulaşıma ve alkollü içeceklere kadar yeni ÖTV artışından kaynaklı zamların aylık enflasyonu yükselteceğine işaret etti. Toprak, "Muhtemelen önümüzdeki birkaç ayda yine baz etkisiyle yıllık enflasyon yüzde 45-50 arasına inecek. Rakamlardaki düşüşün hayat pahalılığına yansıması, etiket fiyatlarının aşağı inmesi söz konusu olmayacak. Maaş zammıyla alım gücü eriyen geniş kitleler daha da yoksullaşacak" değerlendirmesinde bulundu.

İthalattaki düşüşe rağmen, haziran ayında dış ticaret açığı yükseldiğini aktaran Toprak, "İhracat dövizindeki MB’ye satış zorunluluğu yüzde 30’a düşürülmesine rağmen, ihracatta hızlı artış ivmesi sağlanamadı. Yeni desteklerin yanında, baskılanmış kur politikasında değişikliğe gidilmediği takdirde dış ticarette 2024 OVP hedeflerine ulaşılması güç görünüyor" dedi.

'ÖZELLEŞTİRİLEN DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN DÖVİZ KREDİLERİ HALKA ÖDETİLİYOR'

Elektrik zammına da değinen Toprak, "1 Temmuz’da yürürlüğe giren yüzde 38 elektrik zammında dağıtım bedeline yüzde 60 zam yapılması, yurttaşın, sanayicinin, çiftçinin sırtından iktidara yakın özel dağıtım şirketlerine kaynak transferidir. Özelleştirilen dağıtım şirketlerinin döviz kredileri halka ödetilmektedir. Acilen yapılması gereken; elektrik ve dağıtım zammının geri çekilmesi, dağıtım bedelindeki üç kat artışın düşürüllmesidir" ifadelerini kullandı.

Yaş çay taban fiyatının kilo başına 17 TL olduğunu belirten Toprak, "Yaş çayda en büyük alıcı Çaykur, çay fiyatına yüzde 24 zam yaptı. Üreticiden 17 TL’ye alınan çay 189 TL’ye satılıyor" dedi. Bakan Şimşek’in ‘dezenflasyon sürecinin başladığı’ söylemlerinin aksine sebze, meyve fiyatlarının rekor düzeyde artmaya devam ettiğini vurgulayan Toprak, "Dünyanın önde gelen limon üreticisi ve ihracatçısı Türkiye'de fiyatı en çok artan ürünün limon olması, halkın mevsiminde meyve-sebzeye her ay bir önceki aydan daha yüksek fiyat ödemesi durumun vahametini gösteriyor" dedi.