Erdoğan: Türkiye'de akademik özgürlüğün olmadığı bir üniversite filan söz konusu değil

Doktora öğrencileriyle buluşan Erdoğan "Türkiye'de akademik özgürlüğün olmadığı bir üniversite filan söz konusu değil. Herhangi bir üniversitede özgürlüğü kısıtlamak diye bir derdimiz yok" dedi.

Abone ol

DUVAR- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Kütüphane Söyleşileri'nde Beştepe'deki Millet Kütüphanesi'nde doktora öğrencileriyle bir araya geldi.

Konuşmasına üçüncü buluşmalarını gerçekleştirdikleri gençlere katılımları dolayısıyla teşekkür ederek başlayan Erdoğan, "Katarlı öğrencilere sınavsız tıp eğitimi" iddiasına tepki gösterdi. "Eğer siyasette yalan varsa ona asla prim veremeyiz, vermememiz lazım" diyen Erdoğan şöyle devam etti: "Örneğin, şimdi bu ara bir yalan çıktı, nedir o yalan? Katar, öğrencilerini bize gönderiyormuş ve Katar'ın öğrencileri, tam da bu YKS'den bir gün önce oluyor, bakın bu da çok manidar ve Katar'ın öğrencilerini biz sınavsız olarak üniversitelerimize, hem de tıp fakültelerimize alıyormuşuz. Böyle bir şeyin olması mümkün mü? Bu mümkün olmadığına göre, böyle bir yalana benim vatandaşımı inandırma gayretini nasıl izah edeceğiz?.. Türkiye'nin uluslararası camiada itibarını bu denli yitirmeye, bu denli yok etmeye çalışanlara da ben inanıyorum ki benim milletim gereken dersi verecektir."

'HERHANGİ BİR ÜNİVERSİTEDE ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLAMAK DİYE BİR DERDİMİZ YOK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Son zamanlarda Türkiye'de özellikle imzacı Barış Akademisyenleri ve Boğaziçi özelinde akademik alanın özerkliği ve özgürlüğüne dair ciddi eleştiriler ve endişeler var. Siz buna katılıyor musunuz?" sorusu üzerine ise şunları söyledi: "Ben bu dediğinize katılamıyorum maalesef, çünkü Türkiye'de şu anda akademik özgürlüğün olmadığı herhangi bir üniversite filan söz konusu değil. Bizim herhangi bir üniversitede oradaki özgürlüğü kısıtlamak veyahut da onların özgürlük alanını daraltmak diye bir derdimiz yok.

'ÜNİVERSİTEDE SADECE BU TÜR GÖSTERİLERİ YAPANLAR OKUMUYOR'

Eğer siz bir başkasının özgürlük alanına müdahil olduğunuz anda o sizin özgürlük alanınızın da bittiği yerdir. Orada tabii şunu bilmek gerekiyor ki o üniversitede sadece bu tür gösterileri yapanlar okumuyor, bunların dışında da orada özgürlüğünü arayanlar var. Özgürlüğünü orada ilim tahsil etmek suretiyle yerine getirmek, yaşamak isteyenler var, bunları bir kenara koyamazsınız. Ama orada maalesef bakıyorsunuz yani 'ben özgürüm dolayısıyla, benim özgür olduğum yerde bir başkası özgür olamaz' mantığı hakimse, bunu kabul etmek mümkün değil. Bu özgürlüğü ilmin içinde aramak, bilimin evrenselliğinde aramak bundan daha güzel bir şey olabilir mi? Yoksa bunun dışında kalkıp da benim kabinemin üniversitede böyle bir kısıtlamayı, böyle bir engellemeyi asla ve kata uygulamak söz konusu değildir, olamaz, böyle bir şeye zaten fırsat da vermem. Çünkü ben şuna inanıyorum, üniversite öğrencisi üniversitedeki bütün çalışmalarını ilmin içerisinde yerine getirsin. Çünkü üniversite ilmin merkezidir, üniversite irfanın merkezidir. İlmin ve irfanın merkezini eğer biz teröre kurban edersek yazık olur, buna fırsat vermememiz gerekir. Ve ilmin bilimselliğine de zaten kesinlikle bunlar uymaz. İlmin bilimselliğine irfan yol açar." (AA)