Erdoğan: Yangınlara karşı en zengin hava filosunu kurduk

Orman yangınlarına müdahale edecek hava filosu olmadığı için eleştirilen Cumhurbaşkanı Erdoğan ağaçlandırma gününde konuştu: Yangınlara karşı tarihimizdeki en zengin hava filosunu bu dönemde kurduk.

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yangından zarar gören alanların ağaçlandırma çalışmalarını 1 yıl içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini söyledi. Erdoğan, Beştepe'deki 15 Temmuz Demokrasi Müzesi Mevkii Millet Ormanı'nda düzenlenen Milli Ağaçlandırma Günü Fidan Dikim Töreni'nde konuştu.

Yangınların sadece Türkiye'yi etkilemediğini, dünyanın pek çok yerinde benzer afetlerin yaşandığını hatırlatan Erdoğan, 2019 ve 2020 yıllarında 240 gün süren, Avustralya'da son yıllarda ardı ardına yaşanan dev yangınlarda çok büyük alanların yok olduğunu anlattı.

Erdoğan şöyle konuştu: "Türkiye olarak, aldığımız tedbirlerle yangına ilk müdahale suresini 40 dakikadan 12 dakikaya indirdik. Aynı şekilde yangın başına düşen alan miktarını da geçmişe göre yarı yarıya düşürdük. Orman Genel Müdürlüğümüz 21 binin üzerinde personeli ve farklı tiplerdeki 4 bin 311 aracı ile yangınlara karşı görev başındadır. Yangınlara karşı tarihimizdeki en zengin hava filosunu da bu dönemde kurduk. Attığı su miktarı ve etkin manevra kabiliyetine sahip amfibik uçakları bu yıl filomuza dahil ettik. Geçen yıldan itibaren insansız hava araçlarını da orman yangınları ile mücadelede kullanmaya başladık. Böylece 7 gün 24 saat ormanlarımızı gözetleyerek çıkan her yangına en kısa sürede müdahale imkanına kavuştuk. Bu görevler için halihazırda envanterimizde 9 insansız hava aracı ve 10 drone bulunuyor. Ulaştığımız teknik donanım kapasitemizi geliştirmeye ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı teşkilatımızı güçlendirmeye devam edeceğiz." 

NE OLMUŞTU?

Ağustos'ta Akdeniz ve Ege bölgelerinde çıkan orman yangınları yetersiz müdahale nedeniyle günlerce söndürülememişti. Yapılan hesaplamalara göre Manavgat'ta 56 bin 663, Marmaris'te 12 bin 935, Bodrum'da 11 bin 898, Köyceğiz'de 1629 ve Gündoğmuş'ta 685 olmak üzere toplam 83 bin 810 hektarlık alanın yandığı tespit edilmişti. Türk Hava Kurumu'nun uçaklarının kullanılmadığı yangınlar sırasında yurt dışından çok sayıda uçak kiralanmak zorunda kalınmıştı. (HABER MERKEZİ-AA)