Erdoğan'ın 40 yıllık arkadaşı NY Times'a konuştu: Onu artık tanıyamıyorum

New York Times, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı mercek altına aldı. Gazetede yayımlanan makalede, Erdoğan'ın 'herkesle, her yerde ihtilaf' yaşadığı ve mutlak gücü elinde tutmak için 'eski liderlerin alışkanlıklarını aldığı' belirtildi.

Abone ol

DUVAR - ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hakkında eleştirel bir makale yayımladı. Makalede, 'Erdoğan'ın yenilgiye uğratma amacıyla iktidara geldiği eski liderlerin kötü alışkanlıklarını aldığı' yorumu yapıldı. Bir dizi görüşe yer verilen makalede, "Adını vermekten korkan eski bir arkadaşı, Erdoğan'la 40 yıldır tanışık olduğunu ama onu artık tanıyamadığını söyledi" ifadesi dikkat çekti. Erdoğan'ın başdanışmanı İlnur Çevik ise basın özgürlüğü dahil birçok konuda vites değişikliği yapılacağını söyledi. 'Türkiye'nin lideri Erdoğan yeni düşmanlar kazanıyor ve eski dostlarını öfkelendiriyor' başlıklı makale özetle şöyle:

'HER YERDE KAVGAYA GÖMÜLDÜ'

Makalede, İstanbul'un fethinin 563'üncü yılı dolayısıyla düzenlenen törenlerde 'ihtişamlı geçmişin başarıları hatırlatılarak, hep birlikte büyük olma yolunda ilerleyen bir ulusa dair birlik ve komuta imajı yansıtıldığı' belirtilerek şu yorum yapıldı: "Fakat bu uçuk vizyon, iç karartıcı gerçeklerle yere çakılıyor. Uzun bir süre 'komşularla sıfır sorun' politikası yürüten Erdoğan, şu neredeyse herkesle ve her yerde tartışmalara gömülmüş durumda..."

'ÖYLE YALNIZLAŞTI Kİ...'

Erdoğan'ın 'yalnızlaştığını' savunan gazete, şu ifadeleri kullandı: "Erdoğan aynı zamanda yıllar boyu IŞİD'e karşı sert önlemler almayı reddederek ABD gibi eski müttefiklerini öfkelendirdiği için giderek tecrit ediliyor... Türkiye'nin güneydoğusundaki Kürt ayrılıkçılarla savaşın yeniden alevlenmesinin önünü açtı ve geçen yıl başlayan çatışmalarda yüzlerce sivil öldü. Geçen yıl Türkiye hava sahasına giren bir savaş jetinin düşürülmesinden sonra Moskova'yı kendisinden uzaklaştırdı. Öyle yalnızlaştı ki, seçmenleri nezdinde arkalarından demediğini bırakmadığı Rusya ve İsrail'le geçen hafta barış anlaşmaları yaptı."

CENGİZ ÇANDAR: ÇOK ÇARESİZLER

Gazeteci Cengiz Çandar bu son dış politika gelişmelerini New York Times'a şöyle yorumladı: "Bunlar, ne kadar çaresiz olduklarının göstergesi" diye yorumladı.

'KÖRFEZ STİLİ BİR SARAYDA OTURUYOR'

Gazete, 'bir zamanlar Türkiye'yi Müslüman demokrasi modeli' haline getiren Erdoğan için "Artık sürekli demokratik kurumlara saldırıyor" ifadesini kullandı: "Cumhurbaşkanı eleştiriyi kaldıramıyor; yakın çevresindeki en eski mütteklerini bile tasfiye edip yerlerine dalkavuklarını ve bazı vakalarda akrabalarını getiriyor. Erdoğan neredeyse her gün televizyona çıkıp yabancı güçlerin kendisini yok etme planları yaptığından söz ediyor. Ve Ankara'nın merkezindeki mütevazı bir konuttan, kentin çeperinde, Körfez stilinde büyük bir saraya taşındı."

ÖZBUDUN: BİZİM İÇİN DUA EDİN

New York Times, Erdoğan'ın şimdi 'gözünü başkanlık sistemine diktiğini' belirtip, İstanbul Atatürk Havalimanı'na yönelik terör saldırılarının düzenlendiği gün Meclis'in sabah 5.45'e kadar Danıştay yasası üzerinde çalıştığına dikkat çekti. Gazete, 'bir zamanlar Erdoğan'ı savunduğu'nu belirttiği Anayasa Profesörü Ergun Özbudun'un da şu sözlerine yer verdi: "Gemi hızla kayalıklara ilerliyor. Bizim için dua edin."

'DOKUZ CANI VAR AMA KÖŞEYE SIKIŞTI'

New York Times, Türkiye'de son dönemde yaşananların Erdoğan kadar ülkenin 'talihsiz' coğrafi konumuyla ilgili olduğunu savunsa da şöyle devam ediyor: "Her krizden sıyrılmayı başaran Erdoğan dokuz canı var gibi görünüyor ama şu an bir dizi cephede köşeye sıkışmış durumda. Bunlar arasında, kendi toplumunda kendisinin yarattığı derin bölünmeler de var."

40 YILLIK ARKADAŞI: ONU ARTIK TANIYAMIYORUM

Makalede 'Türkiye'nin gördüğü en yetenekli siyasetçilerden biri' olarak nitelenen Erdoğan'ın ilk iktidara geldiğinde demokratik bir yönetim benimsediğini ve ekonomiyi düzelttiğini belirten New York Times, 'değişim'i şöyle açıklıyor: "Fakat onu eleştirenlere ve hatta bazı hayranlarına göre, hem gerçek hem hayali düşmanlarıyla savaşa öyle gömüldü ki, yolunu kaybetti. Bu kişilere göre Erdoğan, emperyal ihtişam yanılsamasına kendini kaptırdı ve bu süreçte işleyen bir demokrasi için kritik önem taşıyan kurumlara ağır hasar verdi. Tanınmaktan korktuğu için adını vermeyen eski bir arkadaşı bile, Erdoğan'ı 40 yıldır tanıdığını ama artık tanıyamadığını söyledi."

İLNUR ÇEVİK: ERDOĞAN YENİ BİR SAYFA AÇACAK

Erdoğan'ın başdanışmanı İlnur Çevik ise New York Times'a yaptığı açıklamada, Rusya ve İsrail'le yakınlaşmanın 'yeni bir sayfa açma stratejisi'nin parçası olduğunu söyledi; sırada Mısır'la yakınlaşmanın olabileceğini de belirtti. Çevik, “Dış politika, basın ve diğer birçok konuda bir tür vites değişikliği yapmamız gerekiyor ve Erdoğan bunu yapmaya başlayacak. Amerikan kamuoyuna gerçek yüzümüzü göstermemiz gerek. Şu an tamamen yanlış anlaşılmış durumdayız” dedi.

CEMAAT İÇİN 'YÜZÜNÜ MEKKE'YE DÖNENDEN ZARAR GELMEZ' DEMİŞ

Eski AK Partili vekillerden Dengir Mir Mehmet Fırat ise Erdoğan'ın, Gülen Cemaati konusundaki uyarılarını dikkate almadığını anlattı: "Ona, devletin hiçbir parçasının belirli bir ideolojiye sahip kişilerin kontrolüne verilmemesi gerektiğini söyledim. "Yüzü Mekke'ye dönük olanlardan zarar gelmez" dedi. Biz bir İslamcı parti değildik, demokratik bir partiydik. Fakat o çoktan yan çiziyordu."

SORUN İSLAM DEĞİL, MUTLAK GÜÇ VE BOLŞEVİZM

New York Times, Dengir Mir Mehmet Fırat'ın sözlerine istinaden şu yorumu yaptı: "Fakat Erdoğan'ın sorunu İslam değildi. Mutlak güçtü. Eski yetkililerin anlattığına göre, daha fazla oy aldıkça, kendisinin halkın cisimleşmiş hali olduğuna inanarak bir Bolşevizm uygulamaya başladı... Bugün birçokları, Erdoğan'ın yenilgiye uğratmak için iktidara geldiği eski Türk liderlerin kötü alışkanlıklarını aldığını söylüyor. Müttefiklere ihtiyacı var, dolayısıyla orduyla ittifak kurdu. Şimdi de aşırı milliyetçiler yeniden canlanıyor. 2001'den bu yana ilk kez bir kişi, Şırnaklı Kürt siyasetçi Hurşit Külter kayboldu."

'AŞİL TENDONU, EKONOMİ'

Makale, Erdoğan'ın zayıf noktasının ekonomi olduğu yorumuyla son buluyor, New York Times "Erdoğan'ın seçmenleri sadık olsa da cepleriyle daha çok ilgileniyor" yorumunu yapıyor