Erdoğan'ın Avrupa Birliği pazarlığı: 'Tamamen boşluğa ve sokaktaki insana hitap ediyor'

"Erdoğan yüzünü Batı'ya döndü, Rusya'ya sırt çevirdi" yorumlarının 'zorlama' olduğunu söyleyen Sezer, Erdoğan'ın AB'ye yönelik açıklamalarına ilişkin "Tamamen boşluğa hitap eden bir konuşmaydı" dedi.

Abone ol

DUVAR - Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi'nin ikinci günü devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan İsveç'in üyeliğine gelen yeşil ışığın yankıları da sürüyor. Zirve öncesi NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Erdoğan'ın İsveç'in NATO katılımına destek vermeyi kabul ettiğini ve Türkiye'nin üyeliğe ilişkin protokolü yakında TBMM'ye sunacağını duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu onaydan saatler önce ise Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyeliğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Vilnius'a yola çıkmadan önce Cumhurbaşkanı, "Önce Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde önünü açın, biz de Finlandiya'da olduğu gibi İsveç'in önünü açalım" ifadelerini kullanmıştı. Moskova yönetimi ise bu açıklamalar ile İsveç'e verilen yeşil ışığa tepki göstermiş, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 'Türkiye'nin Avrupa'da istenmediğini ve Ankara'nın bu konuda pembe gözlükler takmaması gerektiğini' söylemişti.

'ERDOĞAN HARİKA BİR GÜNDEM YARATTI AMA GERÇEKLİK PAYI YOK'

Bu gelişmeler ışığında dış politika analisti Aydın Sezer, önümüzdeki süreçte Rusya-Türkiye ilişkilerinin nasıl etkilenebileceğini değerlendirdi. Batı basınında yer alan "Erdoğan yüzünü Batı'ya döndü, Rusya'ya sırt çevirdi" yorumlarının 'zorlama' olduğunu söyleyen Sezer, "Memur ve emekli maaşları ile KDV artışı gibi konuların gölgesinde Erdoğan bu açıklamalarıyla harika bir gündem yaratmış oldu ancak bu ifadelerinin bir gerçeklik payı yok" dedi.

Aydın Sezer

Sezer, Erdoğan'ın AB'ye yönelik açıklamalarını, şu sözlerle değerlendirdi: "Tamamen boşluğa ve sokaktaki insana hitap eden bir konuşmaydı."

'FİDAN'IN RUSYA'NIN GÖNLÜNÜ NASIL ALDIĞI BİR MUAMMA'

Sezer, geçtiğimiz hafta İstanbul'a gelen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin beş Azov Taburu komutanı ile beraber Türkiye'den ayrıldığını duyurmasıyla başlayan gerilime de değindi. Olayın ardından Moskova'nın tepki gösterdiğine ancak devlet başkanları düzeyinde bir görüşme gerçekleşmediğine işaret eden Sezer, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ne de Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ankara'yla iletişime geçmeye çalışmadı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lavrov'u arayarak temasa geçti. Bu enteresan bir süreçti. Fidan'ın Rusya'nın gönlünü nasıl aldığı hala bir muamma" dedi.

'ERDOĞAN ROTA DEĞİŞTİRDİ' YORUMLARI DOĞRU DEĞİL'

Gazeteci ve siyaset bilimci Sezin Öney de, Erdoğan'ın açıklamalarının ardından çoğunlukla Batı basınında yer alan yorumların gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Öney, şu ifadeleri kullandı: 'Erdoğan rota değiştirdi' gibi yorumlar aslında doğru değil. Bunlar aslında normal süreçler. Özellikle son yıllarda, Türkiye iki tarafla da diyalog koruyor ancak kalıcı olarak ne Batı'ya ne de Rusya'ya yaklaşma veya bir ittifak kurma gibi bir durum söz konusu değil. Dışarıdan bakınca son derece tutarsız görünen ancak kendi içerisinde tutarlığı olan bu politika devam edecektir."

Sezin Öney
'AB İLE BAĞLAR KÖRFEZ'DEN YATIRIMI DA TEŞVİK EDİYOR'

Ekonomik anlamda AB'ye ihtiyaç olduğunu söyleyen Öney, "AB ile bağlar yalnızca Batı'dan gelecek yatırımı değil, Körfez'deki yatırımları da teşvik ediyor" dedi ve şöyle devam etti: "Körfez ülkeler, Türkiye'ye karşılıksız yardımda bulunmuyor, yatırım yapıyor ve karşılık bekliyor. Körfez için Türkiye'nin en önemli özelliklerinden biri, Avrupa'yla bir köprü niteliğinde olması."

Rusya'nın Türkiye'nin doğalgaz borcunu ertelemesine değinen Öney, Rusya'dan olası bir karşı adımın buradan gelebileceğini söyledi ancak Putin'den bir 'karşılık' beklemediğini dile getirdi.