Erdoğan'ın diploması davası görüldü

Halkın Kurtuluş Partisi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın diplomasıyla ilgili açtığı dava görüldü. Mahkemenin karar vermesi bekleniyor.

Abone ol

DUVAR - Halkın Kurtuluş Partisi’nin (HKP) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın diplomasıyla ilgili açtığı dava, Ankara 14'üncü İdare Mahkemesi'nde görüldü. İdare mahkemesi kararını açıklaması bekleniyor.

DURUŞMAYA ADALET BAKANLIĞI'NIN AVUKATI KATILDI

Görülen duruşmaya Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu adına Adalet Bakanlığı'nın avukatı katıldı. Mahkemenin önümüzdeki günlerde kararını açıklanması bekleniyor.

'DİPLOMANIN PEŞİNDEYİZ'

HKP avukatı Azime Ayça Okur, “Tayyip Erdoğan’ın diploma konusu 85 milyonu ilgilendiren bir konudur. Tayyip Erdoğan’ın ikinci kez mi aday olacak, üçüncü kez mi aday olacak tartışmalarının yapıldığı bir gündemde Erdoğan’ın değil ikinci, üçüncü kez, ilk kez seçilmesi bile hukuka aykırıdır. Tayyip Erdoğan gerçek bir diploma sunmadığı sürece yapmış olduğu tüm işlemler ve attığı tüm imzalar hukuksuzdur, geçersizdir. Erdoğan’ın almış olduğu tüm maddi kaynakların iade edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle diplomanın peşindeyiz” dedi.

'İBB DE TALEBİMİZİ REDDETTİ'

"Erdoğan'ın diplomasını İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden de istedik" diyen avukat Okur, "Ancak İBB de kişisel veri olduğu gerekçesiyle talebimizi reddetti. Biz de Ankara 7. İdare Mahkemesi'ne başvurduk. İdare mahkemesi, kişisel veriler olduğu gerekçesiyle davayı reddetti. Buna karşı bir üst mahkemeye başvurduk. Dosya şuanda istinaf mahkemesinde" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

HKP; Erdoğan’ın, Marmara Üniversitesi diplomasında belirsizlik olduğunu iddia ederek üniversitede bulunması gereken yükseköğretim diplomasının, üniversite sicil dosyasının, transkript belgesinin, öğrenim süresinin kendileriyle ve kamuoyuyla paylaşılmasını talep etmişti. Marmara Üniversitesi, partinin başvurusunu ‘kişisel veri olduğu’ gerekçesiyle reddetmişti.

Bunun üzerine HKP avukatları, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun kararının iptali için Ankara 14'üncü İdare Mahkemesi'ne iptal davası açmıştı.

İptal davalarının "idari işlemle doğrudan meşru, kişisel ve güncel menfaat ilgisi kurabilenler tarafından açılabileceğini" belirten mahkeme, HKP'nin dava konusunda "doğrudan menfaat ilgisi olmadığı" gerekçesiyle davayı reddetmişti.

Kararda, "Dava konusu işlemle davacı siyasi parti arasında güncel, kişisel ve meşru bir menfaat ilişkisinin olmadığı anlaşıldığı, dava konusu olayda olduğu gibi menfaat ihlalinin bu kadar geniş yorumlanmasına hukuken olanak bulunmadığı, davacının söz konusu işlemin iptalini istemede güncel, kişisel ve meşru bir menfaatinin bulunduğunun kabulünün mümkün olmadığı anlaşıldığından, davanın ehliyet reddi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır" denilmişti.

HKP avukatlarının başvurusu üzerine Ankara Bölge İdare Mahkemesi 12'inci İdare Dava Dairesi, mahkemenin bu kararını kaldırmıştı.