Erdoğan'ın hukukçuları Kılıçdaroğlu'na disiplin hapis cezasını tartışıyor

Kemal Kılıçdaroğlu'nun "5'li çetenin tahsildarı" ifadesinden geri adım atmaması üzerine Erdoğan'ın avukatları, CHP lideri hakkında disiplin hapis cezası için yargıya başvurmayı değerlendiriyor.

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aleyhine, 22 Mart'ta grup toplantısında yaptığı konuşma ve 31 Mart'taki Twitter paylaşımlarında kullandığı ifadeler nedeniyle 1 milyon TL'lik tazminat davası açtı. Davasının ara kararında Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'la ilgili 'dikkatli konuşması' için ihtiyati tedbiren uyarılmasına karar verildi.

Kılıçdaroğlu paylaşımında, kendisi hakkında "O, vergi memuru. Ama ben ekonomistim. Aramızdaki fark bu” diyen Erdoğan’a, "Sen ekonomist değil, olsan olsan 5’li çetenin tahsildarı olursun. Halkın parasına göz dikmiş bir tahsildar!" ifadeleriyle yanıt verdi.

Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, mahkeme kararının ardından "5'li çetenin tahsildarı" ifadesinden geri adım atmayacağını açıkladı ve söz konusu ifadeyi kullanmayı sürdürdü. 

DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre, bu açıklamasının ardından Erdoğan'ın avukatları, Kılıçdaroğlu hakkında disiplin hapis cezası için yargıya başvurmayı değerlendiriyor.

Davayı açan Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, Kılıçdaroğlu'nun mahkemenin bu ifadeleri kullanmaması yönünde aldığı tedbir kararına uymadığı gerekçesiyle hakkında "disiplin hapsi cezası" için mahkemeye başvurmayı değerlendirmeye aldıklarını söyledi.

Avukat Aydın, "Başvuruda bulunma hususunda henüz bir karar vermedik. Konuyu değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Erdoğan'ın avukatları, değerlendirme sonucunun ne olduğuna veya mahkemeye bu yönde bir başvuru yapıp yapmadıklarına ilişkin açıklama yapmadı.

DİSİPLİN HAPSİ NEDİR?

Disiplin hapsi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 398. Maddesinde düzenleniyor. Buna göre, mahkemeler tedbir kararlarına uymayan veya aykırı hareket eden kişiler hakkında 6 aya kadar disiplin hapsi verebiliyor. Ancak bu hapis cezası yalnızca şikâyet üzerine alınabiliyor.

Mahkeme, şikâyetin ardından karşıdakinin savunmasını almak zorunda. Daha sonra mahkeme, tedbire uyulup uyulmadığını bizzat araştırdıktan sonra talebi karara bağlıyor.

Ancak Kılıçdaroğlu'nun yasama dokunulmazlığı olduğu için böyle bir kararın verilmesi veya uygulanması şimdilik mümkün değil. Mahkeme, bunun için Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlığının sona ermesini beklemek zorunda. (HABER MERKEZİ)