Erdoğan'la görüşme öncesi Miçotakis: Türkiye AB'nin koşullarına uyarsa, olumlu gündeme açığım

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yarın Brüksel'de yapacağı görüşmeyi değerlendirdi. Miçotakis, olumlu bir gündemin kendileri açısından hangi koşullara bağlı olduğunu anlattı.

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yarınki NATO zirvesi sırasında ikili bir görüşme yapması planlanan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, bazı koşulları olmakla birlikte Türkiye'yle Doğu Akdeniz konusunda olumlu bir gündeme açık olduğunu söyledi. Miçotakis, 'Türkiye'den AB'nin ortaya koyduğu koşullara ve uluslararası hukuka uymasını, yapıcı bir diyalog yürütmesini beklediklerini' belirtti.

HANGİ ŞARTLARI ÖNE SÜRDÜ?

Miçotakis söz konusu açıklamayı, Akdeniz'e kıyısı bulunan yedi AB üyesinin (Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Fransa, İtalya, Malta, Portekiz ve İspanya) oluşturduğu, 'Club Med' olarak da anılan MED7 ülkelerinin Atina'daki toplantısında yaptı. Yunanistan Başbakanı, Erdoğan'la görüşmede 'olumlu bir gündeme açık olduğunu' ama temasların 'aşamalı, orantılı ve geri döndürülebilir' şekilde yürütülmesi gerektiği görüşünü paylaştı.  

Miçotakis, Türkiye'ye olumlu bakışının Doğu Akdeniz'deki gerilimin azaltılmasının sürekli kılınmasına, 'diyaloğa yapıcı bir şekilde katılıp AB'nin koşullarına saygı göstermesine' ve Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi dahil, uluslararası hukuka uymasına bağlı olacağını belirtti.

KIBRIS'TA İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜME KARŞI ÇIKTI

Yunanistan Başbakanı, Kıbrıs'ta Ankara ile Ersin Tatar hükümetinin son dönemde yeniden gündeme getirdiği iki devletli çözüme de açıkça karşı çıktı. Miçotakis, adada adil ve kalıcı bir çözümün, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca iki bölgeli ve iki toplumlu bir federasyon ile sağlanması gerektiğini söyledi.  

'LİBYA'DAKİ TÜM YABANCI GÜÇLER ÇEKİLMELİ'

MED7 toplantısında Libya'daki duruma da değinen Miçotakis, ülkede Ekim 2020'de varılan ateşkes anlaşmasının uygulanması gerektiğini belirtip, tüm yabancı güçlerin, yabancı savaşçıların ve paralı askerlerin çekilmesi çağrısı yaptı. 

Erdoğan'ın Miçotakis ile görüşmesinin, yarın Brüksel'de ABD Başkanı Joe Biden'la görüşmesinden sonra yapılması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)