Erdoğdu: Betona dayalı ekonomi modeli inşaatla çöktü
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, TÜİK'in açıkladığı üçüncü çeyrek büyüme rakamları için, "Betona dayalı AKP’nin ekonomi modeli inşaat ile çöktü. Büyümedik resmen çakıldık" dedi.
DUVAR - TÜİK'in açıkladığı üçüncü çeyrek verilerine göre Türkiye ekonomisi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,6 büyüdü. İkinci çeyrekteki yüzde 5,2'lik büyümenin ardından yaşanan bu sert düşüş, ekonomistler tarafından 'dördüncü çeyrek rakamları negatif gelecek' yorumlarına neden oldu. Büyüme verilerini değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, “Verileri bir cümleyle ifade etmek gerekirse çakılmanın resmi verisi geldi. Büyümedik resmen çakıldık. İnşaat ve betona dayalı AKP’nin ekonomi modeli inşaat ile çöktü” dedi.
TÜİK’in açıkladığı yüzde 1,6’lık bir büyümenin durgunlaşma demek olduğunu kaydeden Erdoğdu, önümüzdeki dönemlerde daha fazla daralmanın beklendiğini söyledi. Erdoğdu şu açıklamada bulundu:
ÇAKILMANIN BAŞLADI: Sırasıyla 7,3, 7,2 ve 5,3 büyüme oranlarından sonra yüzde 1,6 büyüme iddiası dengelenme sürecinin değil çakılmanın başladığına işaret. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış veriye bakarsak yüzde 1,1 daralma göreceğiz. Büyümenin bileşenlerine bakarsak, tarım sektörü yaz döneminin de etkisiyle yüzde 1 büyüyebilmiş. Ancak bu istikrarlı bir gidişatın işareti değil, zira ağustos ayına ait istihdam rakamlarına göre son bir yılda tarımdaki ücretsiz aile işçilerinin ve ücretli çalışanların sayısı 250 bin kişi azaldı. Sanayi ise adeta yerinde saymış, sadece 0,3 oranında büyümüş. İmalat sanayi kapasite kullanım oranındaki tarihi gerilemeden de daralmanın düzeyini tahmin etmek mümkün. Buradaki katkının ağırlıkla imalat sanayindeki binde 6 büyümeden geldiği söylenebilir. İmalat sanayi istihdamındaki yaklaşık 253 bin kişilik artışla sadece binde 6 büyüme elde edilebilmiş. Makine teçhizat alanında gayri safi sabit sermaye oluşumunun yüzde 8,5 ile rekor düzeyde küçülmesi de bunda etkili. Yatırımlarda bu denli bir küçülme varken imalat sanayindeki istihdam artışının tek bir açıklaması sefalet ücreti ve kölelik koşullarından hallice çalışma ortamı olabilir.”
200 BİNDEN FAZLA İNŞAAT İŞÇİSİ İŞİNİ KAYBETTİ: İnşaat ve betona dayalı AKP ekonomi modeli inşaat ile çöktü. Son 1 yıl içinde 200 binden daha fazla inşaat işçisi işini kaybetti. Kamu ihaleleri ile yandaş müteahhit besleme modelinin sonuna gelindi. Taksitli ticari kredilerde Ağustos- Ekim arasında yüzde 7,4 daralma varken takibe düşen ticari kredilerde ise yüzde 20 artış oldu. Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraçları gibi çeşitli yöntemlerle müteahhitlerin zararını toplumsallaştırma hamleleri önümüzdeki süreçte daha da önemli hale gelecek.
KRİZİN FATURASI ÜCRETLİLERE HAVALE: Hane halkı tüketim harcamaları yüksek enflasyon nedeniyle büyüme oranından bile daha az arttı. Hane halkı sadece yüzde 1,1 harcama ile kendisini ancak hayatta tutabiliyor. Bunu daralan kredilerden de görmek mümkün. Tüketici kredileri ağustos - ekim arasında yüzde 2,6 oranında daraldı. Vatandaşların kullandığı konut kredisi hacmi yüzde 2,4 azalırken takibe düşen konut kredisi yüzde 4,7 oranında arttı. İmalat sanayiinde işgücü ödemelerine bakıldığında işçi başına yapılan ödemelerin son 1 yılda yüzde 12 oranında gerilediği görülüyor. Düzeltilmiş ücret payı ise son 3 yılın en düşük seviyesinde. Ücretli çalışan yurttaşlarımız son 1 yıl içinde ürettiği gelirin sadece yüzde 35,8’ini alabildi. Krizin ilk faturasını, krizde en küçük bir günahı bulunmayan ücretliler ödedi.
İŞSİZLİK KATLANARAK ARTIYOR: Gayrisafi sabit sermaye oluşumu büyük darbe yemiş. İktisadi faaliyet kollarına göre sınıflandırmada mesleki hizmetler ve inşaat en yüksek gerilemeyi gösteren alanlar. Bu alanlar aynı zamanda milyonların istihdam edildiği alanlar. Eylül ve sonraki aylarda işsizlik katlanarak artacak. Ağustosta başlayan kredi çöküşü halen atlatılamadı. Elimizdeki veriler kredi piyasasının canlanması sağlanamazsa 2018’in son çeyreğinin de daralmayla biteceğini gösteriyor, çöküşün derinleşeceği anlaşılıyor.
(HABER MERKEZİ)