Eren Keskin: Yazmadığım yazılardan müebbet alacağım!
İnsan hakları savunucusu avukat Eren Keskin'e 7 buçuk yıl hapis cezası verildi. İHD İstanbul Şubesi'nde yapılan toplantıda, "Düşünce ve basın özgürlüğünü savunmak suç değildir. Eren Keskin'in yanındayız" açıklaması yapıldı.
DUVAR - İnsan hakları savunucusu avukat Eren Keskin'e KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Eş Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı için 7 buçuk yıl hapis cezası verilmesi protesto edildi. İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Keskin'e verilen cezalar ve devam eden davalara ilişkin, "Düşünce ve basın özgürlüğünü savunmak suç değildir. Eren Keskin'in yanındayız" diyerek bir açıklama yaptı.
Ümit Kıvanç, Tuğrul Eryılmaz, Murat Çelikkan, Nur Sürer, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Faruk Eren, Bircan Demir, Ümit Efe, Eylem Aktaş, Kıvılcım Arat, Nimet Tanrıkulu, Yasemin Çongar gibi gazeteci ve insan hakları savunucuları da basın açıklamasına katıldı.
'PARA CEZASINA ÇEVRİLMESİ GEREKEN DAVALAR HAPİS CEZASINA ÇEVRİLİYOR'
Toplantıda ilk olarak İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri konuştu. Yoleri, "Keskin'e verilen cezaların düşünce ve ifade özgürlüğüne yapılan bir saldırı" olduğunu vurgulayarak, "Bu saldırı kabul edilir bir şey değil. Eren Keskin onların ayaklarına sıkça bastığı için paraya çevrilmesi gereken davalar hapis cezasına çevriliyor. Her konuda Eren Keskin'in yanındayız" dedi.
'EREN KESKİN'E KAÇ GİT DİYORLAR'
Yoleri'nin ardından Keskin'in avukatı Özcan Kılıç konuştu. Açılan davalar hakkında bilgi veren Kılıç, "Savcılık Eren Keskin'le ilgili bir tespit yapmış. Gazetedeki yazılarından bir kesit alıp, 'tüm yazılarında propaganda yaptığı, propagandadan taraftar çektiği, kendi ideolojisini yazıya aktararak terör örgütünün silahşörü olduğu...' denmiş. Bununla da yetinilmedi para cezaları ve hapis cezaları verildi. Eren Keskin'e 'çek git bu ülkeden' deniliyor. Türkiye'de son dönemde böyle bir alışkanlık oldu. Burada sert bir kayaya çarptıklarını düşünüyorum. Bu davaların siyasi olduğunu düşünüyorum. Devletin net bir tavrı var. Eren Keskin ve onun şahsındaki insanlara 'kaçın gidin' denmek isteniyor."
KESKİN: ANTER'E BORCUM NEDENİYLE İSMİMİ YAZDIRDIM
Kılıç'ın ardından söz alan Eren Keskin, her zaman insan hakları savunucusu olduğunu söyleyerek şöyle devam etti, "Defalarca teklif gelmesine rağmen siyasete girmeyi reddettim. Hep kendi adıma ifade özgürlüğü mücadelesi verdim. Daha önce 'Kürdistan' kavramını kullandığım için cezaevinde yattım. 77 yaşında bu devletin güçleri tarafından öldürülen Musa Anter'e, Burhan Karadeniz'e, Ferhat Tepe'ye borcum nedeniyle Özgür Gündem gazetesinin Genel Yayın Yönetmeliği'ne ismimi yazdırdım."
'TEK DÜŞÜNCEM ANNEM VE KEDİLERİM...'
Çözüm Süreci'nde hükümet tarafından Özgür Gündem gazetesine dava açılmadığını söyleyen Keskin, davaların bu süreçten sonra başladığını belirterek şunları söyledi: "Devletin 'barış süreci' dediği bir dönemde bu gazeteye hiç dava açılmadı. Ama sonradan bombardıman gibi davalar açıldı. Bir süre sonra savcılar bana, 'bakın avukat hanım tutuklama isteyeceğiz' dedi. Ana davada müebbet istemiyle yargılanıyorum. Bir dolu yazılardan para cezaları ve hapis cezaları aldım. O paraları da arkadaşlarımın, derneğin desteğiyle bir şekilde ödemeye çalışıyoruz ama nasıl? Çok haklı olduğumuza inanıyorum. Yazmadığım yazılardan müebbet oranında bir ceza alacağım. Bu hiçbir hukuk vicdanına uymaz. Türkiye şu an altına imza attığı bütün uluslararası sözleşmeleri ihlal ediyor. Yurtdışına gitmeyeceğim. Bugüne kadar birçok Avrupa ülkesinden iltica için öneriler de geldi ama bunu yapmayacağım. Devam etmeyi istiyorum. Tek düşüncem annem ve kedilerim. Bu haksızlığı kabul etmiyorum. Mücadeleme sonuna kadar devam edeceğim."
'EREN KESKİN'LE OLMAK ÖZGÜRLÜĞÜ, EŞİTLİĞİ YALNIZ BIRAKMAMAK DEMEK'
İHD eski Eş Genel Başkanı Akın Birdal da Keskin'e verilen cezalara tepki gösterdi. Birdal, "Eren Keskin insanlara karşı borcunu ödemek için burada, biz de Eren Keskin için buradayız" diyerek şöyle devam etti: "Cezaevlerine girdik, tehditler aldık. Eren Keskin gerçekten bir insan hakları savuncusu. Tecavüze uğramış kadınların savunucusu, sokak çocuklarının, emekçilerin, ötekileştirilmişlerin, dışlanmışların savunucusu ve bir hukuk insanı. Bu baskı hepimize yöneliktir. Onun susturulmak istenmesi bizim susturulmak istenmemizdir. Eren Keskin kimseyi yalnız bırakmadı. Dili, kültürü, kimliği reddedilenleri yalnız bırakmadı. Toplumun haber alma hakkının kanalları kapatıldı. Eren Keskin'in bugün uğradığı saldırı hepimize karşıdır. Susmayacağız. Yitirdiklerimize karşı sorumluluklarımız var. Biz Eren Keskin'le beraber olacağız. Onu yalnız bırakmayacağız. Eren Keskin'le olmak demek eşitliği, özgürlüğü yalnız bırakmamak demek."
'KESKİN BU MÜCADELESİNİ TAŞIYACAK'
Toplantıya Keskin'in müvekilleri de katıldı. Müvekiller söz alarak verilen bu cezalara karşı duracaklarını, Eren Keskin'i yalnız bırakmayacaklarını söyledi. Türkiye İnsan Hakları Vakfı Genel Başkanı Ümit Efe, "Ben Eren'in büyük emeğini görüyorum her seferinde beni hayretlere düşürüyor. Direnişine hayranım. Eren Keskin'in yanındayız" diye konuştu.
HDK EŞ Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ise "Keskin'e yapılanların Kürt halkına ve bütün halklara yapılan bir saldırı" olduğunu söyleyerek şöyle devam etti, "Faşizmin kendisini kurumsallaştırdığı bir iklimin içerisinde yargı eliyle bir şeyler yapıyorlar. Arkadaşlarımızı da cezaevlerine hapsetmek istiyorlar. Kürt basınına Kürt halkına da bir saldırı olduğunu açıkça görebiliyoruz. Buna yeni direniş hattını büyüterek cevap verilmesi gerektiğini düşünüyorum."
İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Kıvılcım Arat ise, "Eren Keskin bizim için yoldaş ve arkadaştır. Darbe sonrası geri durmamamın, yurtdışına gitmememin en büyük etkenlerinden birisi de Eren Keskin'dir. Ben umut var diyorum" dedi.
Basın açıklaması son bulurken Keskin'in 7 Mayıs tarihinde 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmasına katılma çağrısı yapıldı.
12 YIL HAPİS, 456 BİN PARA CEZASI...
Keskin hakkında bugüne kadar açılan davalardan 79'u sonuçlandı. Bu davalarda toplam 12 yıl 6 ay hapis ve 456 bin TL para cezası verildi. Söz konusu davalar şu an İstinaf ve Yargıtay aşamasında. Kesinleşen 62 bin 660 TL para cezası ve 7 buçuk yıl hapis cezası var. Ayrıca geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatları Keskin'in barodan çıkartılması için başvuruda bulundu. Öte yandan Keskin için konulan yurtdışı yasağı devam ederken sadece 4 davadan zaman aşımı nedeniyle düşme ve beraat kararı verildi.