Ergan'daki taş ocağına tepki: Köyler alana 500 metre uzaklıkta

Ergan’da yapılmak istenen taş ocağına köylüler karşı çıkıyor. Köylülerin avukatı “Alana yalnızca 500 metre uzaklıkta köyler varken, yanı başımızda İliç varken taş ocağı yapılmak isteniyor” dedi.

Abone ol

DUVAR - Erzincan İliç'teki maden felaketinin zararları henüz belli değilken bu kez Ergan’da taş ocağı yapılmak isteniyor. İl turizmi açısından gelişim alanı olan Ergan Kayak Merkezi'nin yanı başına yapılmak istenen kalker taş ocağına köylüler ve çevreciler tepkili.

Köylülerin avukatı Ümit Altaş’ın aktarımına göre 16. Bölge Karayolları Müdürlüğü ve Erzincan Valiliği ısrarıyla yapılmak istenen taş ocağı için ilgili kurumlar Erzincan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne ‘Bölgede daha ekonomik başka bir alan yok’ şeklinde görüş bildirmiş. Henüz çalışmalarına başlanmamış olan taş ocağı için köylüler ve köylülerin vekili Ümit Altaş ile görüştük.

Ergan Köyü Kalkınma ve Dayanışma Derneği’nden Öskan Aktaş

‘TOPRAĞIMIZA TAŞ OCAĞI MADENİ İSTEMİYORUZ’

Ergan Köyü Kalkınma ve Dayanışma Derneği’nden Öskan Aktaş, kendilerine iki ay önce askı ilanı geldiğini ve ilana ilişkin valiliğe itiraz ettiklerini ancak taleplerine olumsuz dönüldüğü bilgisini verdi. Aktaş itiraz süreçlerine dair şunları söyledi: “Köyümüzde yapılmak istenen taş ocağına itirazımız, valilikten olumsuz geri dönünce avukatla mahkeme yoluna gittik. Taş ocağı, meramıza, kendi mülkümüze yapılmak isteniyor. Köyümüzün alanları buralar. Hukuki süreci bırakmayacağız. Toprağımıza taş ocağı madeni yapılmasını istemiyoruz. Köyümüz Ergan Kayak Merkezi'nin arkasında, arada sadece bir dere var üstelik. Böyle turistik bir yerde taş ocağı ne için yapılmak istenir ki?”

Köylülerin vekili avukat Ümit Altaş

‘YANI BAŞIMIZDAKİ İLİÇ’E RAĞMEN YAPILMAK İSTENİYOR’

Köylülerin vekili avukat Ümit Altaş, yapılmak istenen kalker ocağının asfaltlama çalışmalarında kullanılmak istendiğini belirtti. Altaş, “Dava açtık ama şu anda herhangi bir yürütmeyi durdurma kararı yok. Bölge mera alanı ve başlamak için merayı mera alanı olmaktan çıkarmaları lazım. Buralarda hayvancılık, arıcılık, ziraat temel geçim kaynakları ve halk sadece bunlarla geçimini sağlıyor. Alana yalnızca 500 metre uzaklıkta köyler varken, yanı başımızda İliç felaketi varken taş ocağı yapılmak isteniyor” dedi. 

Erzurum, Erzincan, Bayburt çevre planına göre söz konusu alanın doğal karakteri korunacak alan olarak göründüğü bilgisini paylaşan Altaş, şunları söyledi: "2012 yılında hazırlanan bir başka planda ise aynı bölge ağaçlandırılacak alan olarak belirlenmiş ve kış doğa sporları amaçlı kullanılabilir denmiştir. Taş ocağı yapılmak istenen sahaya ilişkin idari makamlar tarafından verilen ya mera alanı, ya kış sporları alanı ya da ağaçlandırma alanı olarak kullanabilirsiniz şeklinde kararlar var kısacası. Şimdi ise bunu dinlemeyen 16. Bölge Karayolları Müdürlüğü ve görmemezlikten gelen Erzincan Valiliği var. İtiraz ettik dava açtık. Ayrıca proje tanıtım dosyasında buranın yüksek heyelan bölgesi olduğu belirtiliyor. 1980’li yılların sonunda aynı yerde benzer bir ocak denemesi yapılmış ve bir kişi heyelan sonucu hayatını kaybetmiş.”

‘TAŞ OCAĞI YAPMAK İÇİN DAHA EKONOMİK BİR YER YOK’

Altaş, 16. Karayolları Bölge Müdürlüğü ve Erzincan Valiliği’nin aksine Erzincan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün ocağına ilişkin başta olumlu görüş vermediğini ama sonunda kabul ettiğini belirtti: “Erzincan il Kültür ve Turizm Müdürlüğü sürecin başında kurumlara, ‘Burası ağaçlandırılacak turizm alanı’ diyerek olumlu görüş vermiyor. Valilik yeniden ısrarcı oldu, müdürlüğe yeniden ‘Bu kadar ekonomik başka bir yer yok’ şeklinde yazı yazıldı. İl Turizm Müdürlüğü bu kez de ‘Alana zarar gelmemesi ve turizm ile bir girişim olması durumunda faaliyetin hemen durdurulması’ şartıyla şartlı olumlu görüş verdi. Böylece ‘ÇED gerekli değildir’ kararı ile süreç başlamış oldu.”

Altaş son olarak insan ve doğa yaşamını tehdit eden tüm faaliyetlerin durdurulması gerektiğini vurgulayarak son olarak şunları ifade etti: “Burada en önemli şey şu, biz Erzincan’da İliç altın madeni davalarını takip ediyoruz. Yapılan tüm faaliyetler insanı, doğayı, canlı yaşamını tehdit ediyor. Bu faaliyetleri kimse ölmeden kapatın. Çünkü herhangi bir canlıya verilecek zarar geri döndürülemez. İliç’ten ders çıkarıp şimdiden dur demek lazım.”

‘BURADA TAŞ OCAĞI İSTEMEK AKIL TUTULMASIDIR’

Ergan köylülerinden Ceyhan Kartal da taş ocağına birçok sebepten karşı olduklarını söyledi. Kartal, “Ergan gelişmeye açık, ülkenin en büyük turizm yerlerinden biri. Orman alanı, tarım alanları, hayvancılık var. Buradaki yer altı sularından beslenen köyler ve beldeler var. Üstelik çalışma başladığında durmayacaklar; krom, altın çıktı deyip daha geniş bir alana yayılmaya çalışacaklar. Bunu istemek akıl tutulmasına benziyor. Böyle yerlerin yaşam alanlarına uzak yerlerde yapılması gerekiyor” dedi. 

Köylerinin Erzincan'ın merkezine yakın olduğunu dile getiren Kartal, "Arada kalan bölgede yaklaşık üç bin kişi yaşıyor. Yapılmak istenen yerin 4 kilometre altında en az iki bin kişi yaşıyor. Ve bizim köyümüzde de üç yüz dört kişi yaşıyor. Bu mesele tüm Erzincan'ı, tarımla ilgilenen insanları, arıları, arıcılığı ilgilendiriyor. Buradan fay hatları geçiyor, üstüne köyümüzde kireç kayaları var bunlarla oynadıkça kayalar bir anda kopup gelebilir, can kayıplarına sebebiyet verilebilir ve bu çok büyük bir ihtimal" diye konuştu.