Ergenekon davasında karar çıkmadı
Yeniden görülen Ergenekon davasında sanıklar son savunmalarını yaptı. Bugün kararı açıklaması beklenen mahkeme heyeti, davayı 16 Mayıs 2019'a erteledi.
DUVAR - Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden görülen 235 sanıklı Ergenekon davasında, sanıklar son savunmalarını yaptı. Bugün kararın açıklanmasını beklenirken dava, 16 Mayıs 2019'a ertelendi. Danıştay saldırısının faili Alparslan Arslan, tüm avukatlarını azlettiğini söyledi. Mahkeme başkanının barodan avukat atandığını hatırlatması üzerine Arslan, "Baronun atadığı avukatı da istemiyorum" ifadelerini kullandı.
İstanbul 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Alparslan Arslan ile çok sayıda tutuksuz sanık ve avukatları katıldı. Duruşmada savcı Abdurrahman Hacısalihoğlu, geçtiğimiz celse verdiği esas hakkındaki mütalaasını tekrarladı. Daha sonra mahkeme başkanı, tek tek sanıkların ismini okuyarak savunmalarını sordu.
ARSLAN: TÜM AVUKATLARIMI AZLETTİM
Sağlık nedeniyle bir ara duruşma salonundan çıkarılan ve savcının hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ettiği sanık Alparslan Arslan, savunması sorulmak üzere jandarmalar eşliğinde yeniden salona alındı. Suçlamaları reddeden Arslan, "Herhangi bir suç işlemedim" dedi.
Arslan'ın titremesi üzerine mahkeme başkanı, "Ne zamandır titremen var? Rahatsızlığın ne?" diye sordu. Arslan da "Aylar evvel titremem başladı. Rahatsızlığım yürüyememem" yanıtını verdi. Arslan, tüm avukatlarını azlettiğini söyledi. Mahkeme başkanının barodan avukat atandığını hatırlatması üzerine Arslan, "Baronun atadığı avukatı da istemiyorum. Başka söyleyeceğim bir şey yok" dedi.
TİMUROĞLU: BOMBALAYAN BEN DEĞİLİM, BOMBALATAN DA
Cumhuriyet gazetesi saldırısı sanıklarından Erhan Timuroğlu ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla verdiği savunmasında, "Cumhuriyet gazetesiyle sorunum yok. O dönem bir cehalet dönemiydi. Bombalayan ben değilim, bombalatan da ben değilim. Danıştay ismini ilk kez cezaevinde duydum. Yapan belli yaptıran belli. Ergenekon sanıklarının bu işle bir alakasının olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.
ESKİ SAVCI GİRAY: BERAATİMİ TALEP EDİYORUM
Hakkında Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefetten ceza istendiğini söyleyen eski savcı avukat Ertaç Giray, "20'ye yakın ruhsatlı antika silahım vardır. Bunları büromda tutuyordum. Büro taşınırken silahın yerinde olmadığını gördüm. Suç duyurusunda bulundum. Bir müvekkilimin oğlu askerden gelmişti. İş bulana kadar yanımıza aldık. Ofis boy olarak çalışıyordu. Bu müptezel, bu hayalperest, yakalandığında bu silahla, sözde benim talimatımla Aktütün Karakolu saldırısında bulunacakmış" dedi.
"Bu silah antika bir silah manevi değeri büyük" diyem Giray, "Abdülhamit polis teşkilatını kurduktan sonra Avrupa'ya sipariş verdiği ilk otomatik silahtır. 35 yıllık hukukçuyum. Senelerin hukukçusu ruhsatlı silahını bir şahsa verebilir mi? Aklını peynir ekmekle mi yemiş? Beraatimi talep ederim" ifadelerini kullandı.
YILDIRIM: ARAMA, EL KOYMA İŞLEMİ HUKUKA AYKIRI
Ergenekon soruşturmasının başlamasına neden olan el bombalarının sahibi olduğu iddia edilen sanık Oktay Yıldırım ise el bombalarının bulunduğu Ümraniye'deki evde yapılan arama el koyma işlemlerinin hukuka aykırı olduğunu söyledi.
Yıldırım, "Sadece hukuka değil, akıl ve mantığa da aykırı. O aramanın video kaydı, hiçbir tanığı yoktur. Hangi saatte yapıldığı belli değildir. Örgüt yok, darbe yalan. Bu dava millet nezdinde bitmiştir. Büyük yanlışlığa son verin" diyerek beraatini istedi.
Sanık avukat Kemal Kerinçsiz ise çatı iddianamesiyle Ergenekon'un önceden planlandığının kesinleştiğini belirterek "başta Fetullah Gülen olmak üzere örgütün üst düzey yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ettiğini" söyledi.
Duruşma savcısının hakkında beraat istediği sanıklar daha önce verdikleri ifadeleri tekrar ettiklerini söyleyerek, beraatlerini istedi.
Kararını açıklaması beklenen mahkeme heyeti, davayı 16 Mayıs 2019'a erteledi.
SAVCI MÜTALAASINI 30 KASIM'DA AÇIKLAMIŞTI
Davanın 30 Kasım tarihli celsesinde duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıklamıştı. Mütalaada, aralarında Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması ve Danıştay saldırısı sanıklarının da bulunduğu toplam 32 sanık hakkında ceza talep edilmişti.
Ceza talep edilen sanıklardan Danıştay saldırısı sanıklarından Alparslan Arslan ve Osman Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 4 sanık hakkında "Anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istenmişti. 199 sanığın ise tüm suçlardan beraatine veya açılan davaların zamanaşımı ve ölüm nedeniyle düşürülmesine karar verilmesi, diğer 4 sanık hakkında da bazı suçlardan düşme ve beraat talep edilmişti.
'ERGENEKON TERÖR ÖRGÜTÜNÜN VARLIĞI İSPAT EDİLEMEMİŞTİR'
235 sanık hakkındaki 648 sayfalık mütalaada, "Ergenekon Silahlı Terör Örgütü'nün varlığının kesin ve inandırıcı deliller ile kanıtlanamadığı, bu nedenle de varlığı kanıtlanamayan örgütün liderliği, üyeliği ve örgüt adına suç işlenmesinin de söz konusu edilemeyeceği anlaşılmıştır. Bu haliyle dava kapsamında kovuşturmaya konu edilen, 'Ergenekon' adlı bir terör örgütünün varlığı ispat edilememiştir' kanaati oluşmuştur" denilmişti. (İSTANBUL/DHA)