Ergenekon davasında savcı beraat istedi

 Yargıtay tarafından yeniden yargılama yapılması için bozulan 274 sanıklı Ergenekon davasının görülmesine İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yeniden başlandı. 'Olmayan örgütün yöneticisi ve üyesi olmaz' diyen savcı, 113 sanık hakkında beraat istedi. Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un da aralarında bulunduğu 19 eski komutanın dosyasının ayrılarak Yüce Divan'a gönderilmesini talep eden savcıya avukatlar tepki gösterdi.

Abone ol

DUVAR - Kapatılan Özel Yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 5 Ağustos 2013'te verilen mahkûmiyet kararları Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nce bozulan Ergenekon davası sanıkları bugün yeniden hâkim karşısına çıktı. Lehlerine bozma kararı verildiği için duruşmaya çoğu sanık katılmazken, avukatları hazır bulundu. Duruşmada Danıştay saldırısı dosyasının, Ergenekon davasından ayrılmasına karar verildi. İlker Başbuğ ve 18 sanığın dosyası Ergenekon davasından ayrıldı.

Mahkeme başkanı avukatlara ilk olarak Yargıtay'ın bozma ilamına ilişkin beyanlarını sordu. Sanıklardan Kenan Temur dışında tüm sanık ve avukatları, bozma ilamının yerinde olduğunu belirterek karara uyulmasını talep etti. Temur ise kapatılan Özel Yetkili 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kendisi hakkında beraat kararı verdiğini ancak Yargıtay'ın bozma kararında kendisine verilen beraat kararının da bozulduğunu hatırlatarak, yeniden beraat verilmesini istedi.

'BU DAVA YOK HÜKMÜNDE'

Daha sonra söz alan sanıklardan avukat Yusuf Erikel, "Teröristin yazdığı iddianame yok hükmünde sayılması gerekir. Beni, davada avukat iken sanık yaptılar. Kansere yakalandım ve 7 yıldır kanser tedavisi görüyorum. Bu dava FETÖ'nün kumpası davasıdır. Bu nedenle dava yok hükmündedir ve düşürülmelidir" diye konuştu.

KERİNÇSİZ DOSYANIN AYRILMASINI İSTEDİ

Söz alan davanın sanıklarından Avukat Kemal Kerinçsiz, aynı zaman da sanık avukatı olarak davada yer aldığını belirterek, Ergenekon davasına eklenen Cumhuriyet gazetesinin bombalanması ve Danıştay saldırısı gibi 22 dosyanın ayrılmasını, sadece Ergenekon'un 3 ana dosyası üzerinden değerlendirme yapılmasını istedi.

Birçok avukat ve sanık da söz alarak derhal beraat kararı verilmesini istedi.

SAVCI: ÖRGÜT YOK

Söz alan duruşma savcısı da ölen 11 sanık hakkında düşme kararı verilmesini istedi. Savcı, birleşen tüm dosya içeriğinde haklarında örgüt yöneticisi, üyeliği ve örgüte yardım suçundan dava açılan 113 sanığın "Ergenekon terör örgütünün kesin ve inandırıcı deliller ile kanıtlanmadığı, bu nedenle olmayan bir terör örgütünün yöneticisi, üyesi ve yardım edeni olmayacağından bu suçların işlenmesinin söz konusu olamadığı"nı belirterek beraat verilmesini ve dosyalarının ayrılmasını istedi.

Savcı ayrıca, hükümete karşı işlendiği iddia adilen suçların unsurlarının oluşmadığını belirterek aralarında sanıklar Bedrettin Dalan, Turan Çömez, Mehmet Haberal'ın da olduğu 5 sanığın beraatini talep etti.

Savcı, Danıştay saldırı davası ile bu davanın sanıkları arasında bağlantı bulunamadığından yetkisizlik kararı verilerek dosyanın ayrılmasını, saldırgan Alparslan Arslan'ın ise delil durumu ve kuvvetli suç şüphesi gerekçesiyle tutukluluğunun devamına karar verilmesini, silah temin eden 4 kişi hakkında ise yargılamanın devamına karar verilmesini talep etti.

BAŞBUĞ'UN DOSYASI İÇİN YÜCE DİVAN TALEBİ

İlker Başbuğ'un söz konusu dönemde Genelkurmay Başkanı olduğunu belirten savcı, söz konusu suçlardan dolayı "yüce divanda yargılanırlar" hükmü çerçevesinde Başbuğ dahil eski komutanlar Dursun Çiçek, Hasan Iğsız, Nusret Taşdelen'in de aralarında bulunduğu 19 kişinin yargılamasının durdurulmasına hükmedilerek, dosyanın ayrılmasına karar verilmesini talep etti.

Başbuğ ve adı geçen eski komutanlar savcının bu yöndeki talebine tepki gösterdi. Avukatlar, dosyanın ayrılarak Yüce Divan'a sunulmasının davayı uzatacağını ve yarar sağlamayacağını belirterek, derhal beraat kararı verilmesini istedi. Avukatlar ayrıca bu durumu FETÖ'nün aleyhe kullanabileceğini ifade etti.

HAZİRAN TESADÜFÜ!

Ümraniye'de bir gecekonduda 12 Haziran 2007'de bulunan 27 adet el bombasıyla başlayan Ergenekon davasında 10 yıl sonra yine bir haziran ayında yeniden yargılanma başladı.

274 sanıklı Ergenekon davasının ilk duruşmasına Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, CHP Milletvekillerii Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, eski milletvekili Mehmet Haberal ile işadamı Bedrettin Dalan gelmezken, avukatları katıldı. Danıştay saldırısının faili, hükümlü Alpaslan Arslan da duruşmaya getirildi.

PERİNÇEK VE KÜÇÜK GELDİ

Duruşma için Prof. Dr. Yalçın Küçük, Doğu Perinçek, eski milletvekili Emin Şirin, eski belediye başkanı Gürbüz Çapan, eski Genelkurmay adli müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, eski Tuğgeneral Levent Ersöz, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, eski İstanbul organize şube müdürü Adil Serdar Saçan, eski astsubay Oktay Yıldırım, Çağlayan'daki adliyeye geldi.

DAVA SÜRECİ

Ergenekon davasında, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ müebbet, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ağırlaştırılmış müebbet, emekli Tuğgeneral Veli Küçük 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 99 yıl hapis, Tuncay Özkan ağırlaştırılmış müebbet ve diğer suçlardan 22 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum olmuştu.

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon'a müebbet, Danıştay saldırısının faili Alpaslan Arslan'a 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, avukat Kemal Kerinçsiz'e ağırlaştırılmış müebbet, Prof. Dr. Mehmet Haberal'a 12 yıl 6 ay, Mustafa Balbay'a 34 yıl 8 ay ve Sinan Aygün'e de 13 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

Kapatılan 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararından 7 ay sonra 16 bin 600 sayfadan oluşan gerekçeli kararının taraflara tebliğ edilmesinin ardından dava dosyası, temyiz incelemesi için Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ne gönderilmişti. Temyiz duruşmaları, 6 Ekim 2015'ten itibaren yapılmaya başlanmıştı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 21 Nisan 2016'da, 'eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un Yüce Divan'da yargılanması gerektiği, Danıştay saldırısı davası ile Ergenekon davası arasındaki hukuki ve fiili irtibatın somut delillerle gösterilememesi ve soruşturma, yargılama, delil toplama aşamalarında adil yargılanma ilkelerine aykırılık bulunması' gerekçeleriyle kararları bozmuştu.

Kapatılan 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese ve üye hakimi Hüsnü Çalmuk, 'FETÖ'den ihraç edildi ve tutuklandı. Özese ile Çalmuk hakkında, 3 ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebiyle dava açıldı.

Meslekten ihraç edilen üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu ise halen firari. Duruşma savcısı Mehmet Ali Pekgüzel ile Nihat Taşkın da 'FETÖ' üyeliğinden tutuklandı.

(DHA-HABER MERKEZİ)