Ergenekon Davası'nın savcısı için tahliye kararı

Ergenekon Davası'nın eski savcısı Murat Dalkuş'un tahliye edilmesine karar verildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise karara itiraz etti. 

Abone ol

DUVAR - Meslekten ihraç edilen ve FETÖ davasında tutuklu olarak yargılanan Ergenekon Davası'nın eski savcılarından Murat Dalkuş tahliyesine karar verildi.

Cumhuriyet gazetesinden Seyhan Avşar'ın haberine göre, İstanbul 28'inci Ağır Ceza Mahkemesi toplanan delil durumu, korona virüsü salgını nedeniyle alınan önlemler, sanığın tutuklu kaldığı süre ve delil karartma ihtimalinin bulunmaması gibi gerekçelerle Dalkuş’un tahliyesine karar verdi. Mahkeme heyeti Dalkuş hakkında ev hapsi ve yurt dışına çıkma yasağı da koydu.

Ergenekon Davası'nın avukatlarından Celal Ülgen, tahliye kararını eleştirdi. Ülgen, “Anımsamak gerekir. Savcı mahkemece tahliyesinden sonra hakkında çıkarılan yakalama kararına rağmen üç yıl müddetle aranmış ve bir köylüsünün ihbarı ile yakalanmıştı. Onun için kaçma tehlikesi yok ama kendiliğinden ifadeye giden Barış Pehlivan ve Murat Ağırel'in kaçma tehlikesi var öyle mi?" dedi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, duruşma savcısının görüşüne aykırı olarak verilen tahliye kararına itiraz etti. İtirazın bir üst mahkeme heyetince karara bağlanacak.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince de "terör örgütü üyeliği" soruşturması kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan eski savcı Mehmet Murat Dalkuş, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından, Esenyurt'taki bir siteye düzenlenen baskınla 21 Ekim 2019'da gözaltına alınmış, 22 Ekim'de de tutuklanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve İstanbul 28'inci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Dalkuş'un "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Dalkuş'un, Ergenekon Davası'nda görev yapan 7 eski hakim ve savcı ile birlikte "suç uydurmak ve görevi kötüye kullanmak" suçlarından Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi'nde de yargılanıyor. Yargıtay'da görülen davada, 8 Ekim 2019'da kırmızı bülten çıkarılmasına karar verilmişti.

'Ergenekon kumpası davası'nda kırmızı bülten kararı