Erkek şiddetini protesto eden kadınlara, polisten 'bir cinnet anı' savunması

Mersin'de, boşandığı erkek tarafından öldürülen Fatma Özel ve ailesi için eylem yapıldı. Kadınlar, bir polisin yanlarına gelerek "Bir cinnet anında böyle şeyler oluyor" dediğini aktardı.

Abone ol

MERSİN - Mersin Kadın Platformu, Fatma Özel ve ailesinin boşandığı erkek Musa Özel tarafından öldürülmesini protesto etmek üzere GMK Bulvarı'nda bir araya geldi.

Alanda bulunan kadınlar, Mersin Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı sivil polislerden birinin eylem öncesinde yanlarına gelerek eskiden cinayet büro amirliğinde çalıştığını söylediğini ve kadın cinayetlerine dair "Bir cinnet anı. Erkekler bütün dertleri içine atıyor, bir anda gözleri kararıyor ve bu cinayetleri işliyorlar. Silah olmasa da ipi var, başka bir şeyi olur elinde" dediğini söyledi.

Eylemde, "Ailenizi koruyan politikalarınız kadınları öldürüyor" pankartı açılırken, sık sık "Kadın cinayetleri politiktir", "Erkek vuruyor, devlet koruyor" sloganları atarak kadın cinayetlerini protesto etti.

Açıklamada, basın metnini okuyan Güneş Doğdu, "erkeklerin kadın düşmanı politikalarından, erkek adalet ve erkek devletten cesaret aldığını" belirterek, "Bugün kazanılmış haklarımıza saldıranlar, 'kutsal aile' yalanlarıyla boşanmayı engelleyenler ve cezasızlık politikalarını uygulayanlar bu cinayetlerin failidir" dedi.

Henüz 1 ay önce haftada 10 kadının öldürülmesi üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün kapısına giderek tepki gösterdiklerini anımsatan Doğdu, "Bu bir ayda erkek şiddeti hız kesmedi. Çünkü iktidar kendi bekası uğruna aileyi kadınların yaşam hakkının önüne koyuyor. Çünkü kendi yarattığı yoksulluğu yönetmek için aileye ihtiyaç duyuyor. Çünkü aile demek kadınlar üzerinden karşılığı ödenmeyen kocaman bir emek demek. Hayatlarımızı ailenize, hayatlarımızı iktidarınıza feda etmiyoruz" diye konuştu.

AK PARTİLİ BAYKAN'A TEPKİ: BU CESARETİ İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN ÇIKANLARDAN ALIYOR

9. yargı paketindeki sokak hayvanlarının öldürülmesine olanak tanıyan madde komisyondayken AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan’ın kendisini arayan bir kadına sarf ettiği "Sizin gibilerin uyutulması için çözüm bulmamız gerekiyor" sözlerine tepki gösteren Güneş Doğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her gün kadınların katledilmesinin sorumlusu olan bu iktidar, sokaktaki dostlarımızın katledilmesinin önünü açarken yine kadınlara saldırıyor. Açık ve nettir ki bu düzen kadınların, hayvanların ve doğanın katilidir. Mehmet Baykan da aynen fail erkekler gibi bu cesareti bir gecede İstanbul Sözleşmesi'nden çıkanlardan, 9. yargı paketiyle 6284'ün en caydırıcı hükmü olan tazyik hapsini itiraza açık hale getirmeye çalışanlardan alıyor. 9. yargı paketinin suçla etkin mücadele, ceza adalet sistemini güçlendirme, temel hak ve özgürlüklerin korunması gibi konularda önemli düzenlemeler içerdiğini söyleyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç önce neden 6284'ün etkin uygulanmadığını, neden kadınların boşanma aşamasında uzaklaştırma kararları çantalarındayken ailesiyle beraber katledildiğini açıklasın."