'Erkekler de gelebilir özellikle kredi kartlarıyla'
“Dünyanın ilk muhafazakar ve kadın AVM’si” olarak tanıtılan Zeruj Port’un açılış töreninde, kurdeleyi dokuz erkek ve AVM’nin Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Özkaymaz kesmişti ve bu kare çok konuşulmuştu. 11 Mayıs’ta açılışı yapılan Zeruj Port AVM’deki müşterilerle, dükkan sahipleriyle ve Zehra Özkaymaz’la konuştuk.
DUVAR - İstanbul Zeytinburnu’nda açılan Zeruj Port AVM, 35 yaşındaki Zehra Özkaymaz’ın bugüne kadar şehir şehir organizatörlüğünü yaptığı festivallerden sonra ortaya atılmış bir fikir. Instagram fenomeni Özkaymaz’a kısaca Zeruj deniliyor. AVM’nin adı da bu lakaptan geliyor. Daha çok tesettür kıyafetlerinin olduğu AVM’de 126 mağaza bulunuyor. İstanbul’da ağırlıklı olarak tesettür kıyafetlerinin satıldığı Fatih ve Üsküdar semtlerine alternatif AVM’nin dünyada ilk örnek olmasının dışında başka özellikleri de, içindeki mescit ve ezan sesi.
Markalardan ziyade butik dükkanların olduğu AVM’deki ürünler yine Instagram üzerinden satış yapan girişimci kadınları bir araya getirmiş. Zehra Özkaymaz’ın fenomen oluşunun bir sebebi de bu.
“Dünyanın ilk muhafazakar ve kadın AVM’si” olarak tanıtılan Zeruj Port’un açılış töreninde, kurdeleyi dokuz erkek ve AVM’nin Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Özkaymaz kesmişti ve bu kare çok konuşulmuştu.
11 Mayıs’ta açılışı yapılan Zeruj Port AVM’deki müşterilerle, dükkan sahipleriyle ve Zehra Özkaymaz’la konuştuk.
'ARADAN SIVIŞTIM, FOTOĞRAFTA GÖZÜKÜYORDUM ZATEN'
AVM’nin açılışına destek vermek amacıyla küçük bir konser veren şarkıcı Alişan’la birlikte konuştuğumuz Zehra Özkaymaz, “Erkekler buraya giremez diye bir şey yok” diyor ve ekliyor: “Erkekler de gelebiliyor. Özellikle kredi kartlarıyla.”
Özkaymaz şöyle devam ediyor: “Tabii ki burası bir aile yeri. Çoluk çocuk, kadın, herkes gelebilir. Daha çok tesettürlü kadınlara hizmet veriyoruz. Böyle bir şeye ihtiyaç vardı. Muhafazakar giyimle ilgili sıkıntılar vardı, hiçbir yerde bulunamıyordu. Bir buçuk günde 50 bin insan geldi. Ne kadar ihtiyaç olduğunu buradan anlayabiliyorsunuz” diyor.
O kareyi sorduğumuz Özkaymaz, fotoğrafın hikayesini şöyle anlatıyor: “Sayın başkanlar buradaydı, onların olduğu bir yerde bizler de biraz geri planda kaldık ama ben aradan sıvıştım ama gözüküyorum zaten. Büyüklerimiz varken biz gençler olarak hürmeten öncelik tanıdık.”
Muhafazakar giyimle ilgili sıkıntılar yaşandığını, hiçbir yerde bulunamadığını söyleyen Özkaymaz, kendisine olan ilgiyi ise şöyle açıklıyor: “İhtiyaçlara cevap verdiğimiz için bizi sevdi insanlar. Girişimci kadınlara alt yapı oluşturduk.”
Alişan ise tesettürlü kadınlar için düşünülen AVM’ye ihtiyaç olduğunu ekliyor. Eski arkadaşı olduğunu belirttiği Özkaymaz için “Her yerde sevenleri vardır. Aklınızın alabileceği en uzak yerlerde dahi vardır” diyor.
'ARTIK MODERN KAPALILIK DİYE BİR ŞEY VAR'
Mesai saati içerisinde olduğu için fotoğraf vermek istemeyen Zeruj AVM güvenlik görevlisi Gülcan Yıldırım (20), günümüzde modern kapalılık diye bir şeyin olduğunu ifade ediyor. Tesettür kıyafetlerinin satıldığı kimi yerlerde gençlere hitap etmeyen, daha üst yaşlara hitap eden kıyafetler olduğunu söylüyor. “Artık kapalı kadınlar da tarz kıyafetler arıyorlar. Burada var” diyor.
Halime Bölek (29), Instagram üzerinden satış yapan bir girişimciymiş. Öncesinde Fatih’te şubeleri varmış. Bölek, AVM’deki dükkanların çoğunun evden satış yapan kadınlara ait olduğunu söylüyor ve herkesin birbirini, aile gibi tanıdığını ifade ediyor. Toptan müşterilerinin ezan sesini duyduğunda şaşırdığını söyleyen Bölek, “Bunda ne problem var? Müslüman bir ülkeyiz. Çok güzel bir şey bu. Namazımızı kılıyoruz, geliyoruz” diyor.
Pamukevi Mağazası'nın işletmecilerinden Engin Türkan, AVM için çıkan söylentilere değinmek istiyor. Sadece kadınların girebileceği AVM olarak lanse edilmesini “Seçim öncesinde böyle bir söylenti bilerek yapıldı. Muhafazakar kesime giydirmeye çalışıyorlar. Burada çalışan firma sahiplerinin çoğu erkek” diye açıklıyor.
Dilara Türkan, muhafazakar kesimin ihtiyaçlarını gözeten bir AVM’nin fikir olarak doğru olduğunu ifade ediyor. Türkan, “Ben açığım ve burada çalışıyorum. Bizim için birçok marka var ama tesettürlü arkadaşlar çok zor kıyafet bulabiliyorlar. Burayla ilgili bir sürü şey söylendi,
konuşuldu. Tesettürlü kadınlar burada istedikleri her şeyi bulabiliyorlar. Bunda art niyet aramak bence çok yanlış. Başka şeyler konuşulduğu için önemli şeyler geri planda kaldı” diyor.
'VERGİ VEREBİLECEĞİZ'
Esra Aksu, öncesinde Instagram üzerinden satış yapan kadınlardan biri. AVM’nin harem selamlık olmadığını söylüyor. Girişimci kadınların birbirine destek verdiğini ifade ediyor. AVM açılışından akıllarda kalan fotoğrafı sorduğumuz Aksu, “Belediye başkanları, milletvekilleri geldiği için, onlar da erkek olduğu için öyle bir fotoğraf çıktı. O fotoğrafın arkasında, karşısında bir sürü kadın vardı” diyor.
Buse Özçivit, Instagram'dan satış yapanların vergi vermedikleri için suçlandıklarını ve bu AVM’yle devlete vergi verebileceklerini dile getiriyor. Özçivit, “Türkiye olarak, dünyadaki diğer AVM’lerden nasıl öne çıkabilirdik? Bu ancak kadınlara özel bir AVM’yle olabilirdi. Dünyada bir ilk bu” diyor.