'Erkeklerle konuşacak' kadın derneği kuruldu!
Cinsiyet eşitsizliğine ve erkek şiddetine karşı, 40 erkek ve 1 kadın tarafından bir dernek kuruldu. 'Sorunun' erkeklerde olduğunu ve değişimin erkeklerle geleceğini savunan 'Yanındayız' derneği kurucuları, amaçlarını ve projelerini bugün düzenlenen tanıtımda ilk kez anlattı.
DUVAR - İş insanlarının, gazetecilerin ve sanatçıların bir araya gelerek kurduğu "Yanındayız" derneğinin tanıtım toplantısı bugün Taksim'de gerçekleştirildi. Kurucularının çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu derneğin başkanı ise tek kadın kurucu Nur Ger oldu.
Kuruculardan Yekta Kopan'ın yönettiği basın toplantısı, Türkiye'deki kadına şiddet, kadınların eğitime katılma, temsiliyet ve istihdam istatistiklerinin aktarıldığı ve derneğin kurucularının yorumlarının yer aldığı bir film ile başladı. Kopan, filmin ardından, derneğin çalışmalar yapacağı alanları şu şekilde sıraladı: Cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadınların erkeklerle eşit ücret alması, kadınların eğitime katılımı, eşit temsiliyet, fırsat eşitliği ve şirketlerin yönetim kurumlarında kadınlara daha fazla yer verilmesi.
Kuruluşun 'eşsiz bir ilk insiyatif' olduğunu söyleyen Nur Ger, derneğin hedef kitlesinin erkekler olduğunu vurguladı. "Kural koyucu ve yasa uygulayıcılar erkekler olduğundan, değişim erkeklerde başlayacak" diyen Ger, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün varlığı için toplumsal eşitliğin gerekliliğine dikkat çekti. Daha sonra Yekta Kopan, derneğin kurucu üyeleri olan Alper Hasanoğlu, Ferhat Boratav, Murat Yeşildere, Necati Özkan, Sami Karyo ve Murat Yetkin'i Nur Ger ile beraber sahneye davet etti.
Kadına ve çocuğa şiddet, kadınların karar alma süreçleri, eğitim ve ev emeğinde ortaklık konularında çalışmalar yapacak dernek kurucuları ilk kez 2017'nin Mart ayında bir araya geldi. "Peki kadınlar bu işin neresinde?" sorusunu ise Nur Ger, "Öncü kadınlardan oluşan bir danışma kurulumuz var. Her eşikte onlarla beraber ilerliyoruz" diye cevapladı. Yanındayız derneğinin, cinsiyet eşitliği ile ilgili çalışmalar yürüten diğer örgütlerden en büyük farkı ise, kurucu üyelerinin çoğunluğunu erkeklerin oluşturması. Kuruculardan Sami Karyo'nun ifadesi ile "erkeklerin kadınların yaşadıkları haksızlıkları tam olarak kavrayamayacakları"ndan hareketle de kadınlardan oluşan bir danışma kurulu oluşturuldu.
'217 YIL BEKLEYEMEYİZ'
Toplantıda ayrıca Kopan, üyelere "Tam özgürlük nedir?", "Kadın cinayetlerini önlemek için neler yapmalıyız?", "Kadınların temsiliyetini nasıl destekleriz?" gibi sorular yöneltti. Üyeler, eşit olmanın sorumluluk almak demek olduğunu, kadın cinayetleri olgusunun erkek şiddeti olarak tanınmasının önemini ve erkeklerin cinsiyet eşitliğini aleyhlerine bir durum olarak görmemelerinin gerekliliğini vurguladı.
McKenzie raporuna göre yorumlanan istatistikler doğrultusunda, "cinsiyet eşitliğinin 217 yıl sonra geleceğini" söyleyen Murat Yeşildere, "Biz o kadar bekleyemeyeceğiz" dedi. Üyelerden Necati Özkan ise kadınların 70'lerde başlayan ve büyük mücadeleleriyle bugün eşitliği kazanan İzlandalı kadınları örnek göstererek, Türkiyeli kadınları da 'yapabilme iradeleri'ni herkese göstermeye çağırdı.
'SPOR, DİN, ASKERLİK KURUMLARIYLA GÖRÜŞECEĞİZ'
Bir gazeteciden gelen, "Kendi kurumlarınızdaki cinsiyet eşitliği durumu nasıl?" sorusuna ise üyeler, 'iyi bir rol model olmak gerekli' diyerek kendi işyerlerindeki kadın çalışan ve yönetici oranlarını açıklayarak cevap verdi. 15 yıldır kadın derneklerini desteklediğini söyleyen Necati Özkan, sosyo ekonomik olarak toplumun farklı kesimlerine de çalışmaların yayılacağını, "Spor, din, askerlik gibi erkeklerin yoğunlaştığı kurumlarla konuşacağız" sözleriyle anlattı.
"Aile" kurumuna da yoğunlaşacak olan Yanındayız, babalarla çalışmalar yürütecek. Şimdilik okullarla ilgili bir projesi olmayan derneğin asıl hedef kitlesi 20-35 yaş aralığındaki erkekler. Kuruculardan psikaytr Alper Hasanoğlu ise, muayenehanesine gelenlerin yüzde 85'ini kadınların oluşturduğunu söyledi. Kadınların sorunlarının farkında olduklarını, başkalarından yardım isteyebildiklerini ve böylece güçlendiklerini anlattı.
AK Parti İstanbul Milletvekili Belma Satır da toplantıya katılanlar arasındaydı. Satır, kuruculardan Murat Yetkin'in, "kanun çıkarca toplum uyar" sözlerine, "kanunun çıkması ve uygulanması konusunda sivil toplum örgütlerinin önemli bir yeri olduğunu" vurgulayarak yanıt verdi. "Şiddet mevzuatımız Avrupa'dan ve Amerika'dan daha iyi. Yalnızca uygulamada sorunlarımız var" şeklinde konuşan Satır, "Farkındalığı sivil toplum örgütleri ile yaratacağız" dedi.
Başkanlığını Nur Ger’in yaptığı Yanındayız derneğinin kurucu üyeleri:
Agah Uğur, Ahmet Dördüncü, Ahmet Ümit, Arda Batu, Ata Selçuk,Bekir Ağırdır, Bernard Arkas, Burhan Karaçam, Bülent Gürcan,Cevdet Mercan, Cüneyt Yavuz, Doç. Dr. Can Ger, Dr. Alper Hasanoğlu, Dr. Bahadır Kaleağası, Dr. Bülent Atuk, Dr. Erkan Tozluyurt, Dr. Güven Sak, Ferhat Boratav, Gökhan Öğüt, Gönenç Gürkaynak, Görgün Taner, Hakan Güldağ, Laki Vingas, Mehmet Nane, Mert Fırat, Murat Yeşildere, Murat Yetkin, Necati Özkan,Okan Yılmazer, Prof. Dr. Bülent Bayraktar, Sami Kariyo, Selçuk Pehlivanoğlu, Sinan Altun, Soli Özel, Şükrü Ünlütürk, Tamer Saka, Tolga Egemen, Uğur Gürses, Yekta Kopan, Yetik Kadri Mert.
Danışma Kurulu’nda yer alan üyeler:
Canan Güllü, Emel Armutçu, Fatma Çiğdem Aydın, Leyla Navaro, Meral Tamer, Müjgan Suver, Nazan Moroğlu, Sanem Oktar, Şule Yüksel, Tijen Mergen, Ümit Boyner.