'Erkin Koray, rock müziğimizin sigortasıydı'
Erkin Koray'ın Hay-Yam-Yam ve Gün Ola Harman Ola albümleri, plak formatında piyasaya çıktı.
DUVAR - Erkin Koray'ın Hay-Yam-Yam (1989) ve Gün Ola Harman Ola (1996) albümleri, LP (Long Play) formatında raflardaki yerini aldı.
Hürriyet gazetesinde albümleri değerlendiren müzik eleştirmeni Naim Dilmener, Koray'ın 1999 yılındaki "Devlerin Nefesi" haricinde yeni ve özgün stüdyo albümlerinden çok, derleme türü albümlerinin çıktığını hatırlattı.
Dilmener, "Erkin Koray gibi, kendi tarihini yazarken müziğimizin de tarihini yazmış dev ötesi bir müzisyene 2000’li yıllarda yeni bir albüm yapma fırsatının sunulmamış olması, onun değil, müzik dünyamızın hem de genelinin büyük bir hatası. Hatta ayıbı" ifadelerini kullandı.
Erkin Koray'ın müzikte devrim yapmayı görev edindiğini belirten Dilmener, imkansızlıklara rağmen başarılı olduğunu belirtti. Dilmener, yaşananları şu şekilde eleştirdi:
"Sanatçının önüne bütün imkânlar konulup, 'Parayı/pulu düşünmeyin, buyurun stüdyoya girin; ne yaparsanız kabulümüzdür' denileceğine, ısrarla kapısı çalınmamış, daha inatçı bir ısrarla da görmezden gelinmiştir. Oysa Erkin Koray, rock müziğimizin sigortasıydı. Genç gruplar ona bakar ve onun ışığıyla kendi yollarını çizmeye gayret ederdi. O üretmeye, yayımlamaya devam edebilse, rock müziğimiz yine arabeskin içinde yüzebilirdi ama ‘Yağmur’ olur yağar, ‘Fesüphanallah’ olur şimşekler çaktırır, ‘Şaşkın’ olur gökleri gürletirdi. Şimdiki arabesk rock’çularımızın yaptığı gibi, çakma acıların içinde kulaç atmak gibi bir akıbetten kurtulurdu.
Geçen geçti. Ama kalan hâlâ dağ gibi. Mega Müzik’in analog master’larını Almanya’da yaptırdığı, hem plağın hem de kapakların malzeme ve kalitesi için çokça para döktüğü yeni LP’ler de, işte böyle örnekler."