Ermenistan Özel Temsilcisi Rubinyan: Türkiye ile aramızda hep barış olmasını temenni ediyorum

Ermenistan’ın Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi süreci hakkında Özel Temsilcisi Rubinyan, "Aramızda hep barış olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Abone ol

DUVAR - Maraş merkezli depremlerin ardından Türkiye’ye insani yardım gönderen ülkelerden Ermenistan’ın Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi süreci Özel Temsilcisi Ruben Rubinyan, Türkiye-Ermenistan ilişkileri hakkında açıklamalarda bulundu. Rubinyan, "Aramızda hep barış olmasını temenni ediyorum" dedi. AA muhabirine konuşan Rubinyan, ‘deprem bölgelerindeki durumu haberlerden takip ettiklerini ancak sahada yaptıkları incelemelerde çok daha ağır görüntülerle karşılaştıklarını’ söyledi. 

‘Çok büyük bir felaketle karşı karşıya olunduğuna’ işaret eden Rubinyan, "Felaketin ilk gününden itibaren Ermenistan arama kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderdik. Ayrıca Ermenistan-Türkiye sınırları üzerinden iki sefer Türkiye'ye insani yardım gönderdik. Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan'la böyle ağır bir felaketle karşılaşan Türkiye'ye başsağlığı dileklerimizi ve dayanışma içinde olduğumuzu bizzat buraya gelerek dile getirmenin uygun olacağını düşündük” ifadelerini kullandı. 

‘DEPREM, AYNI COĞRAFYADA BİRBİRİMİZE BAĞLI OLDUĞUMUZU GÖSTERDİ’

Türkiye ve Suriye’de yıkım ve can kayıplarına yol açan Maraş merkezli depremlerin Ermenistan'da da hissedildiğini hatırlatan Rubinyan, ‘bunun bir kez daha aynı coğrafyada birbirine bağlı olarak yaşandığını gösterdiğini’ belirtti. Rubinyan, "Her manada burada hissedilen her şey, Ermenistan'da da hissediliyor" dedi.

Rubinyan, "Bugün burada bizi maalesef paylaştığımız acı bir araya getirdi ancak bizi bir gün mutluluğun, felaketin değil karşılıklı işbirliğinin bir araya getireceğini ümit ediyoruz. Bir kez daha yakınlarını kaybeden vatandaşlara başsağlığı, yaralılara da acil şifalar dilemek istiyorum. Ve tabii ki Ermenistan, elinden gelen her türlü yardıma hazırdır, bundan sonra aramızda hep barış olmasını temenni ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Ermenistan halkının deprem esnasındaki ve sonraki gelişmelere ilişkin hissiyatı hakkında da konuşan Özel Temsilci, "Maalesef deprem, Ermenistan halkına yabancı bir konu değil. Başta dediğim gibi, aynı coğrafyada yaşıyoruz ve bölgemiz ne yazık ki deprem bölgesi. Böyle durumlarda toplumlar arasında sadece dayanışma yaşanır. Felaket karşısında Ermenistan'ın Türkiye'ye yardımı, Ermeni toplumunun duygularını yansıtmaktadır" dedi.

‘NORMALLEŞME SÜRECİNİ HIZLANDIRMAYA KARAR VERDİK’

Rubinyan, açıklamasında, 30 yıl sonra insani yardımlar için yeniden açılan Türkiye-Ermenistan sınırı hakkında da konuştu. 15 Şubat'ta Alican Sınır Kapısı'nı geçerek Adıyaman'a 2 tır insani yardım daha gönderildiğini aktaran Rubinyan, Ermenistan Arama Kurtarma Ekibinin yanına gelmeden önce söz konusu tırları bizzat karşıladıklarını söyledi.

Rubinyan, "Bu felaketten zarar gören komşumuza yeniden başsağlığı diliyorum, dayanışmamızı ifade etmek istiyorum, sürdürülebilir barışı sağlayabileceğimizi ümit ettiğimi bir defa daha belirtmek istiyorum. Umarım felaketlerden uzak oluruz ve daha iyi koşullarda birbirimize daha iyi şeyler dileriz" diye konuştu.

Ermenistan ve Türkiye arasında yürütülen normalleşme sürecine işaret eden Rubinyan, konuyla ilgili özetle şu açıklamada bulundu: "Normalleşme, ilk önce bölgede istikrar ve barışı, ikinci olarak ekonomik işbirliği ve daha başka alanlarda işbirliğini sağlayacaktır. Biz buraya Ankara'dan geldik. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşmemizde, bazı konularda anlaşmalara vardık. Örneğin; bir bölümü Ermenistan'da diğer bölümü Türkiye'de bulunan tarihi Ani Köprüsü'nü ortaklaşa yeniden inşa etme ve sınırın tamamen açılması için normalleşme sürecini hızlandırma konusunda anlaşmaya vardık."

Rubinyan, gelecekteki görüşmeler için şimdilik tarih belirlenmediğine dikkat çekerek depremden sonra Ermenistan'ı Türkiye'ye bağlayan köprünün 30 yıldan fazla bir süreden sonra ilk defa açılmasının önemli olduğunu belirtti.

Ne olmuştu?

6 Şubat’ta Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaşanan depremlerin ardından 101 ülke Türkiye’ye yardım ve destek teklifinde bulunmuş, Ermenistan da bu kapsamda Türkiye’ye insani yardım malzemeleri ve arama-kurtarma ekibi göndermişti. Bu kapsamda Ermenistan'dan gelen 28 kişilik arama-kurtarma ekibi, 8 Şubat'tan itibaren Adıyaman'da arama kurtarma çalışmalara katılıyor.

Erivan yönetimi, 11 Şubat ve 15 Şubat'ta Türkiye'deki depremzedeler için iki ayrı insani yardım konvoyu da göndermiş, tırlarla gelen yardımların geçişi için Iğdır'daki Alican Sınır Kapısı 1988'den bu yana ilk kez devreye girmişti. (DIŞ HABERLER)