Erol Çiçek: İznik Gölü'nde kamuoyundan bilgi gizleniyor

İznik Gölü’nde yapılan Karavan Park Projesine belediye “Ot temizleme projesi” derken, avukat Erol Çiçek, kamuoyundan bilgi gizlendiğini söyledi: “Hukuka aykırılık kural haline getirildi.”

Abone ol

Osman Çaklı

BURSA - İznik Gölü’nde geçtiğimiz hafta Karavan Park projesi için iş makineleri çalışmaya başladı. Orhangazi Belediyesi ve Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılmak istenen projeyle ilgili Bursa İdare Mahkemesine dava açan avukat Erol Çiçek, projeyle ilgili belediyeden bilgi talep etti. Avukat Çiçek’e göre belediyeden gelen cevapta çalışmanın niteliğine ilişkin kamuoyundan bilgi gizleniyor.

Erol Çiçek.

Kirlilik ve yapılaşma riskiyle karşı karşıya bırakılan İznik Gölü’nde yapılmak istenen Karavan Park projesi, 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliğine aykırı. Bu bağlamda, projenin “ivedi olarak durdurulması” çağrısı yapan avukat Çiçek, projeyi mahkemeye taşıdı.

Dava açıldıktan sonra, Erol Çiçek’in bilgi edinmek için yazdığı dilekçeye, Orhangazi Belediyesinden şu yanıt verildi: “Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası ile Ortak Hizmet Projesi yapılması konusunda alınan meclis kararı bulunmaktadır. Söz konusu alana ilişkin müdürlüğümüzce yapılan plan değişikliği ya da geliştirilen bir proje bulunmamaktadır. Şikayete konu olan temizlik çalışması Fen İşleri Müdürlüğünce otların temizlenmesi için temizlik çalışması yapılmıştır.”

Fakat verilen bilgi Çiçek’e göre yetersiz ve çalışmayla ilgili kamuoyundan bilgi gizleniyor: “Söz konusu alana dönük olarak plan değişikliği yapılmadığını geliştirilen bir proje bulunmadığını, başlanan faaliyetin ise otların temizlenmesi için yapıldığını söylüyorlar.”

Orhangazi Belediyesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesinin İznik Gölü kıyısında yaptıkları çalışmalardan kamuoyunun faaliyete başlandıktan sonra bilgisi olduğunu belirten Çiçek, belediyenin eksik bilgilendirme yaptığına işaret etti.

‘HUKUKA AYKIRILIK KURAL HALİNE GETİRİLDİ’

Çiçek, bu eleştirisine örnek olarak daha önce göl kıyısında gerçekleştirilen ve dava konusu olan başka projeleri gösterdi: “Orhangazi Kıyı Bandı Kentsel Tasarım Uygulama ve Çevre Düzenlemesi İşi’ ve AK Parti Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Nilüfer Belediye Meclis Üyesi Murat Evke’nin kızı Ebru Evke’ye ait Zeytinyağı Üretim Tesisi projesine ‘ÇED gerekli değildir’ kararı dahi bulunmazken yapı ruhsatı verildi.”

"Karavan Park Projesi adı altında yağma ve talana açılan İznik Gölü’nde hukuka aykırı süreç işletiliyor” diyen Çiçek, belediyenin bununla da yetinmeyerek Döktaş’a kapasite artışı için yeni ruhsat verme peşinde olduğunu söyledi: “Orhangazi ve Bursa Büyükşehir Belediyeleri faaliyetlerin halktan gizlenmesi ve hukuka aykırılıkları istisna olmaktan çıkarmış ve kural haline getirmiştir.”