Erol Katırcıoğlu: HDP önemli bir iş yapıyor
İktisatçı kimliğiyle bilinen Erol Katırcıoğlu HDP'den milletvekili adayı oldu. Katırcıoğlu, Türkiye'nin şu anda yaşadığı sorunları anlatırken, "Türkiye çok renkli bir toplum. HDP bu farklılıkları bir araya getirebilen bir iş yapıyor ve bu iş çok önemli" dedi. Katırcıoğlu adaylığı açıklandıktan sonra attığı ve tartışma yaratan 'bileşen hukukunu anlayamadığı' tweeti için de bir açıklama yaptı.
DUVAR - HDP'nin İstanbul 1. bölge 4. sıradan milletvekili adayı Erol Katırcıoğlu adaylığının açıklandığı gün Twitter hesabından paylaştığı, "Partim beni ne olduğunu bir türlü anlayamadığım ve bize hiç yakışmadığını düşündüğüm 'bileşen hukuku' çerçevesinde İstanbul 1. Bölge 4. sıraya uygun bulmuş. Ne diyeyim? ‘Vatana ve millete' hayırlı olsun" mesajına açıklık getirdi.
“Milletvekilleri Adaylarıyla 5 Soru-5 Cevap” sorularımızı yanıtlayan Katırcıoğlu, mesajının yanlış anlaşıldığını söyledi. HDP adayının sorularımıza yanıtları şöyle:
'BÖYLE BİR TÜRKİYE'Yİ HİÇ DÜŞÜNMEMİŞTİM'
Neden adaysınız?
67 yaşındayım. 16 yaşından beri Türkiye'de sol siyaset içerisinden gelen bir insanım. Yaşlandığımda böyle Türkiye'yle karşılaşacağımı hiç düşünmemiştim. HDP'den de böyle bir teklif gelince de bu teklifi kabul ettim.
'TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNİ TEMSİL EDİYOR'
Neden HDP'yi seçtiniz?
Ben zaten bir süre HDP Parti Meclisi üyeliği yaptım. Halkların Demokratik Partisi Türkiye'nin geleceğini temsil eden bir parti. Çünkü Türkiye çok renkli bir toplum. HDP bu farklılıkları bir araya getirebilen bir iş yapıyor ve bu iş çok önemli.
'KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNDE ADIM ATABİLİRİZ'
Milletvekili olduğunuz takdirde ilk yapacağınız icraatlar neler olacak?
Ben bir iktisatçıyım. İktisattan çok Kürt sorununun çözümüyle ilgili katkı sunacağımı düşünüyorum. Çünkü Türkiye'deki en temel sorunlardan bir tanesi budur. Bunun çözümünde özellikle parlamentoda diğer partilerle de temas halinde olarak Kürt sorununun çözümünde adım atabiliriz diye umut ediyorum.
'EKONOMİ SORUNU ÇOK ÖNEMLİ FAKAT...'
Türkiye’nin en büyük sorunları nelerdir?
Türkiye'nin ekonomi sorunu çok önemli bir hale geldi. Fakat temelde bence ekonomi sorunundan önce demokrasi sorunu var. Önce demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü tesis etmemiz lazım. Ve bunlarla birlikte ekonomiyi de çözmemiz lazım. Asıl düğüm demokrasi ve hukuk devleti olmaktan geçiyor diye düşünüyorum.
'GÜLEN, EĞLENEN BİR TÜRKİYE İSTİYORUM'
Nasıl bir Türkiye hayal ediyorsunuz?
İnsanların günlük hayatı yaşarken güldüğü, ay sonunu nasıl getireceğim diye düşünmediği bir Türkiye hayal ediyorum. İnsanların ekonomik sorunlardan dolayı hayata küsmemeleri lazım. Bugün özellikle İstanbul'da yaşayan insanların yüzleri asık durumda. Ben böyle bir Türkiye istemiyorum. Gerçekten gülen, eğlenen bir Türkiye istiyorum.
'Farklı bir şey söyleyecekseniz devam edin ama...'
"Partim beni ne olduğunu bir türlü anlayamadığım ve bize hiç yakışmadığını düşündüğüm 'bileşen hukuku' çerçevesinde İstanbul 1. Bölge 4. sıraya uygun bulmuş” sözleriyle ne anlatmak istediniz?
Benim bu laflarım çok yanlış anlaşıldı. İtirazım şuydu: Bugün HDP'nin söylediği ve bunun dışındaki insanların 'HDP şunu da söyleseydi' dediği bir şey var mı? Eğer yoksa o zaman HDP'li olmak lazım. Ayrı bir dükkanım olsun, ayrı bir teşkilatım olsun ama HDP'nin içinden milletvekili olayım gibi bir yaklaşımın doğru olmadığını düşünüyorum. Benim o gün söylediğim sözlerim buna yönelikti. Çünkü anladığım kadarıyla 4. sıraya oturtulmamın sebebi bileşen hukuku çerçevesinde bir kararmış. Bunu daha önce de söyledim. Bir siyasi partide program vardır, tüzük vardır ve partinin teamülleri vardır. Ama bir başka partiden bir kişi buraya geldiği zaman o kişi partili olur. Dolayısıyla bunu öneriyorum. Özel ve küçük sol sosyalist partilere diyorum ki HDP'den farklı ne söylüyorsunuz? Eğer HDP'yle aynı şeyleri söylüyorsunuz buyrun HDP'nin içinde olun. Dışarıda durmanızın bir anlamı yok. Örneğin EMEP, 'ben destekliyorum ama milletvekili meselesini seninle konuşmuyorum' diyerek kendisine bir yol çizdi. Bütün siyasi partilere şunu söylemek istiyorum: Eğer söyleyecek farklı bir şeyiniz varsa söylemeye devam edin. Ama eğer söylediğiniz her şeyi HDP söylüyorsa o zaman HDP'li olun.
EROL KATIRCIOĞLU KİMDİR?
1951 İstanbul'da doğdu. 1970 yılında Kabataş Erkek Lisesi'nden mezun oldu. 1971-1975 yıllarında İİTİA Siyasal Bilimler Yüksek Okulu'nu bitirdi. 1977'de mezun oldu okulda asistan oldu. 1981-1986 yılları arasında ABD Wisconsin Üniversitesi'nde önce misafir öğrenci daha sonra da misafir öğretim üyesi olarak bulundu. Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü'nde yardımcı doçent olarak akademik hayata başladı. 1990'da iktisat doçenti, 1995'de iktisat profesörü oldu. 1991 yılında 49. Hükümet'te Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü'nün ekonomi danışmanlığını yaptı. Bu görevi sırasında "Rekabeti Koruma Kanunu"nun hazırlık komisyonunda iktisatçı üye olarak çalıştı. Sanayi iktisadı alanında çalışmalar yapmakta. Türkiye ekonomisinde tekelleşme, tekelleşmenin nedenleri ve yarattığı sorunlar üzerinde çeşitli araştırma ve yayımları vardır. Bunlardan bazıları TÜSES, Frindirch Ebert gibi vakıflar ile İSO gibi kurumlar tarafından desteklenip yayınlandı.