Eros'u katleden Keloğlan'a 2 yıl 6 ay ceza

İstanbul'da İbrahim Keloğlan tarafından öldürülen kedi Eros ile ilgili verilen ilk mahkeme kararı tepkilere yol açmıştı. Yeniden görülen davada Keloğlan'a iyi hal indirimiyle 2 yıl 6 ay ceza verildi.

Abone ol

DUVAR - Başakşehir'de yılbaşı gecesi eros isimli kediyi asansörde sıkıştırıp tekmeleyerek öldüren İbrahim Keloğlan'a verilen 1 yıl 3 ay hapis cezasının üst mahkemece bozulmasının ardından yeniden yargılama bugün başladı. Duruşma için hayvanseverler adliyeye akın etti.

Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya taraf avukatlarının yanı sıra AK Parti İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba da katıldı.

Davaya baroların ve derneklerin katılma talebi reddedilirken Keloğlan, yaptığı savunmada, hakkında iftira atıldığını, kedilere mama verdiğini söyledi. Keloğlan, "Kendimi kaybettim. Ben ve eşim insan içine çıkamayacak hale geldi" dedi.

Cumhuriyet Savcısı esasa ilişkin mütalaasında sanığın cezalandırılmasını ve hükümle birlikte tutuklanmasını talep etti. Mahkeme karar için ara verdi. 

Polis ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri almasına rağmen mahkeme salonunun kapısının yumruklarla zorlanmasının ardından duruşma büyük salona alındı. Hayvanseverler ‘Katil İbrahim ve Eros için adalet’ sloganları attı. 

 


İYİ HAL İNDİRİMİ UYGULANDI

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti sanık İbrahim Keloğlan'ın 3 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. İyi hal indirimi uygulayan mahkeme sanığın 2 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca savcının tutuklama istemine uymadı, sanık hakkında yurtdışı çıkış yasağı koydu.

'6 DAKİKA HAYVANI TEKMELEYEREK CANİCE KATLETTİ. NASIL İYİ HAL İNDİRİMİ OLABİLİR?'

Duruşma sonrasında adliye önünde basın açıklaması yapıldı. İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi temsilcisi avukat Cansın Tereci karar ile ilgili yaptığı açıklamada kararı kabul etmediklerini belirterek şunları söyledi:

"Kanunlar yetersizdir. Üst sınır 4 yıl ama bu uygulanmıyor. Kanunların acilen düzenlenmesi, cezaların artırılması gerekiyor ve bunun uygulanması gerekiyor. Biz sürece itiraz edeceğiz. Bununla ilgili kimsenin bir şüphesi olmasın. Hayvanlar sahipsiz değil. Bugün bize bunu Türk toplumu gösterdi. Hiçbir hayvan katiline asla müsaade etmeyeceğiz. Ben duruşmada beyanda bulunurken kendisine kronometreyi açtım. Hakim benim 4 dakika konuşmamdan sıkıldı ama bu adam yaklaşık 6 dakika hayvanı tekmeleyerek canice katletti. Buna nasıl iyi hal indirimi olabilir. Bunu kabul etmiyoruz."

Ne olmuştu?

İstanbul Başakşehir'de yılın ilk günü İbrahim Keloğlan tarafından katledilen kedi Eros ile ilgili verilen ilk mahkeme kararı tepkiyle karşılandı. Küçükçekmece 16. Asliye Mahkemesi sanığa 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi, ardından hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Sosyal medyadaki tepkilerin yanı sıra 'change.org.tr' üzerinden başlatılan kampanyada, 250 bine yakın imza toplandı. Verilen karara İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi de itiraz etti.

Dosyayı inceleyen Küçükçekmece 4. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık İbrahim Keloğlan'ın "evcil hayvanı kasten öldürme" suçundan yapılan yargılama sonucunda Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında cezalandırılmasına ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildiğini belirtti.

Olaya ilişkin incelenen görüntülerde Keloğlan’ın site sakinleri ve müşteki tarafından beslenip bakımı yapılan kediyi asansörde görmesi üzerine saldırıp tekme vurduğu, kedi asansörden kaçtıktan sonra peşinden giderek koridora sıkıştırdığı, kapıları kapatıp kedinin kaçmasını engelleyerek defalarca tekme attığı, kedinin kaçmaya çalışmasına rağmen sanığın eylemini ısrarlı bir şekilde devam ettirip yaklaşık beş dakika boyunca kediyi kovalayıp tekmeleyerek ve üzerine basıp ezerek öldürdüğü kaydedildi. Sanığın ısrarlı takip ederek yaklaşık beş dakika boyunca acımasızca ve zalimce gerçekleştirdiği öldürme olayında kusurunun ağırlığı, suçun işleniş biçimi, ortaya çıkan kastının yoğunluğu göz önüne alınarak temel cezanın üst hadde yakın olacak şekilde belirlenmesi gerektiği kararda kaydedildi.

Sanığın gerçekleştirdiği eylemin niteliği ve ağırlığı dikkate alındığında sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesi cezadan muaf tutulması sonucunu doğuracağından usul ve yasaya aykırı görülerek itirazın kabulüne karar verildi. Küçükçekmece 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararının kaldırılmasına hükmetti. 




(HABER MERKEZİ)