Ertuğrul Kürkçü: İkinci turda sahici bir demokrasi ittifakı oluşmalı

HDP Onursal Başkanı ve İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Adana'da yaptığı konuşmada 24 Haziran seçimlerini değerlendirdi. "İkinci turda sahici bir demokrasi ittifakı oluşmalı" diyen Kürkçü, "Bütün bir yılı kuşatan bir planlama olmadığı taktirde inanın Tayyip Erdoğan ve etrafında oluşan blok, asla bu başarıyı affetmeyecek" diye konuştu.

Abone ol

DUVAR - HDP Onursal Başkanı ve İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, milletvekili adaylarının da katıldığı kahvaltıda Adana’daki demokratik kitle örgütleri, sendika ve siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldi. Kahvaltıya SYKP, Emek Partisi, Halkevleri, PSAKD, AKD, Varto Der ile DİSK ve KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri katıldı.

Evrensel gazetesinin haberine göre, 24 Haziran seçimlerini değerlendiren Ertuğrul Kürkçü, tabanın birbirini görmesi ile güçlü bir alternatif oluştuğunu belirterek, ikinci turdan hakiki bir demokrasi çıkabilmesi için mevcut visyonun ve talepler skalasının genişletilmesi ve sahici bir demokrasi ittifakının oluşmasının önemli olduğunu vurguladı.

'CHP ETRAFINDA OLUŞAN DİNAMİĞİ GÖRMEZDEN GELEMEYİZ'

CHP etrafında toplanan dinamiği de görmezden gelemeyeceklerini söyleyen Kürkçü, "Halkın arasındaki siyaset okuması, kendi partisinin çıkarından başka bir çıkar düşememekle görevlendirilmişlerin politikalarından daha geniş bir imkan veriyor. Onlar bir oy HDP’ye bir oy Muharrem İnce’ye diyorlar. Biz bir oy HDP’ye bir oy Demirtaş’a diyoruz ama gelecek bir oyu da reddetmiyoruz. Reddetmiyorsak bize yapılan bir çağrıyı da görmüş oluyoruz” dedi.

İkinci turda demokratik taleplerin genişletilmesi gerektiğini dile getiren Kürkçü, Kürt sorununun çözümüne dair açık bir pozisyon alınması gerektiğini belirtti.

'BÜYÜK MÜCADELE BİZİ BEKLİYOR'

24 Haziran günü tüm partiler meclise gireceği için AK Parti'nin azınlığa düşeceğini söyleyen Kürkçü, “Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalacağı şimdiden görülüyor. Ya top yekun bir AKP yenilgisi ya da iki kanatlı bir siyasi rejim ortaya çıkaracağını ön görebiliriz. Bu çok büyük mücadeleleri davet ediyor" diye konuştu.

Seçimden sonrası için uzun vadeli planlama yapılması gerektiğini dile getiren Ertuğrul Kürkçü, "25 Haziran günü gökkuşağının altından geçmiş ve her şey değişmiş gibi uyanmayacağımızı söylemeyi bir borç biliyoruz. Bütün bir yılı kuşatan bir planlama olmadığı taktirde inanın Tayyip Erdoğan ve etrafında oluşan blok, asla bu başarıyı affetmeyecektir. Büyük bir mücadele bizi bekliyor" dedi.

'MUAZZAM TAZMİNATLAR İHTİMALİ TÜM HÜKÜMETLERİ BEKLİYOR'

AK Parti döneminde çıkarılan yasalar, kararnameler ve yürütme icraatlarının hukuk dışı olduğunu savunan Kürkçü, “Hepsinden doğan muazzam bir tazminatlar ihtimali tüm hükümetleri beklemektedir. Çok büyük bir hesaplaşmayı gerektiren yeni durum vardır. Normal seçimde kaybeden muhalefet sıralarına geçer" ifadelerini kullandı.

16 Nisan anayasa değişikliği referandumunda yaşananlara değinen Kürkçü, “16 Nisan’da aslında 'hayır' kazandı. YSK’nin yolun ortasında yaptığı hileyi biliyorsunuz. Siyaset, meydan okumayı başaramadı. Bu meydan okumayı üstlenmeliyiz” dedi.