'Erzincan Deliktaş-Çilhoroz maden ocağı çevresel ve güvenlik riskleri taşıyor'

DEVA Parti'li Evrim Rızvanoğlu, Erzincan Deliktaş-Çilhoroz maden ocağının baraj, doğalgaz hattı ve içme suyu hattına yakınlığı nedeniyle ciddi çevresel ve güvenlik riskleri taşıdığını belirtti.

Abone ol

DUVAR - DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlamasıyla talebiyle Erzincan ilinin Deliktaş-Çilhoroz sahasında faaliyet gösteren maden ocağının yol açabileceği çevre sorunlarına ilişkin soru önergesi verdi.

Önergenin gerekçesinde madenin konumuna dikkat çeken Rızvanoğlu, “Maden ocağı, baraj, doğalgaz hattı ve içme suyu hattına olan yakınlığı nedeniyle ciddi çevresel ve güvenlik riskleri taşımaktadır. Ayrıca, maden ocağının tarım alanlarına yakınlığı, bu alanların verimliliğini ve tarım ürünlerinin kalitesini olumsuz etkileyerek bölgedeki tarımsal üretimi ve dolayısıyla yerel ekonomiyi de risk altına sokmaktadır” ifadelerini kullandı.

Rızvanoğlu’nun önergesinde şu sorular yer aldı:

“1.         Bahse konu maden sahasında faaliyet gösteren tesisin ruhsatı bulunmakta mıdır?

2.           Daha önce kapalı maden ocağı şeklinde işletilmekteyken günümüzde açık ocak sistemiyle işletilen maden ocağının ömrü kaç yıldır?

3.           Maden ocağı faaliyete başlarken veya sonrasında kapalı ocak sisteminden açık ocak sistemine geçilirken Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu hazırlanmış mıdır? Hazırlandıysa sonucu nedir? Bakanlığınız rapora ilişkin ne tür bir görüş bildirmiştir?

4.           Maden ocağının baraj, doğalgaz hattı ve içme suyu hattına olan yakınlığı göz önünde bulundurularak, bu ocağın faaliyetlerinin çevresel ve güvenlik riskleri değerlendirilmiş midir? Değerlendirildiyse sonuçları nelerdir?

5.           Maden ocağının ekonomik ve sosyal etkileri değerlendirilmekte midir? Söz konusu faaliyetlerin çevre ve tarım alanlarına olan etkilerini gidermek için alınacak tedbirler nelerdir? Yine söz konusu faaliyetlerin bölge halkı ve tarım ekonomisi üzerindeki olumsuz etkileriyle ilgili herhangi bir telafi mekanizması düşünülmekte midir? İşletme bugüne kadar tahrip ettiği alanlarla ilgili rehabilitasyon yükümlülüğünü yerine getirmiş midir?

6.           Maden ocağının faaliyetlerinin köy halkının sağlığı ve güvenliği üzerindeki olası etkileri hakkında herhangi bir araştırma veya inceleme yapılmış mıdır? Yapıldıysa detayları nelerdir?

7.           Bakanlığınıza ilgili maden ocağının faaliyetlerine ilişkin herhangi bir şikayet ulaşmış mıdır? Eğer varsa, vatandaşların maden ocağı ile ilgili endişeleri ve şikayetleri dikkate alınarak, bu ocağın faaliyetleri konusunda herhangi bir önlem alınmış mıdır? Bakanlığınızca herhangi bir inceleme veya denetleme yapılmış mıdır?”